Zavarivanje kromolnog čelika: Potpuni vodič

4130 cluster weld

Welding of chromoly steel

While some welders consider welding chromoly steels to be one of the most difficult materials to weld, with the proper techniques and tools, it can be done relatively easily.

Kromolni čelici su niskolegirani čelici visoke čvrstoće koji se često koriste u automobilskoj industriji.

Oni su srednje ugljični čelik s dodatkom kroma i molibdena s povećanom mehaničkom čvrstoćom toplinskom obradom.

They are made by adding chromium and molybdenum to ordinary carbon steels. This addition increases the strength of the steel and makes it more resistant to wear.

Koje punilo koristite za Chromoly?

ER80S-D2 and ER90S-D2 are the most common accessories used for TIG and MIG welding of chromoly.

Obje su kompatibilne žice koje proizvode zavare s dobrim mehaničkim svojstvima.

E90C-D2 također je dostupan na tržištu kao žica s jezgrom za zavarivanje kromolibnog čelika.

ER100S-G je žica visoke čvrstoće koja se može koristiti za zavarivanje kromola na sebe ili na druge čelike.

Produces welds with excellent mechanical properties. ER100S-G is used for chromoly grades that are heat treated to provide strength above 100 KSi.

Odabir žice za punjenje temelji se na vlačnoj čvrstoći kromola nakon toplinske obrade.

Što je veća vlačna čvrstoća, to veća žica mora moći izdržati sile bez loma.

Pročitajte više: AISI 4130 Smjernice za zavarivanje

U većini slučajeva to će biti žica za punjenje ER80S-D2. Ova elektroda je posebno dizajnirana za zavarivanje legura krom-molibden.

Većina okvira bicikala i drugih automobilskih dijelova zavareni su samo pomoću ER80S-D2.

Za usklađivanje kemije zavara, možete koristiti ER80S-B2 koja je Cr-Mo žica za zavarivanje koja se koristi za primjene na visokim temperaturama.

Chromoly welding

How to Weld Chromoly

Štapno zavarivanje je uobičajeni postupak zavarivanja za spajanje kromolnih materijala. Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada zavarivate kromol, uključujući dizajn spoja, odabir elektrode i parametre zavarivanja.

Joint design is important when welding chromoly because it affects both the strength and appearance of the weld.

Najčešći dizajni spojeva za štapno zavarivanje su sučeoni spojevi, preklopni spojevi i T-spojevi.

Odabir elektroda također je važan jer različite elektrode imaju različite mogućnosti. Šipko zavarivanje kromola izvodi se pomoću šipke za zavarivanje E8018-B2 ili E8018-D1.

TIG zavarivanje kromol

Kod zavarivanja kromola važno je koristiti pravu vrstu elektrode. Najčešće vrste elektroda za TIG zavarivanje kromola su ER80S-D2, ER90S-D2 i ER100S-G.

ER80S-D2 je najčešća elektroda koja se koristi za TIG zavarivanje kromola. Ima dobru ravnotežu čvrstoće i rastegljivosti, što ga čini idealnim za većinu projekata. Međutim, nije jak kao ER90S-D2 ili ER100S-G.

Kod zavarivanja kromola treba koristiti čisti argon za zaštitu bazena za zavarivanje. Pročišćavanje nije potrebno za krom mol jer je sadržaj kroma vrlo nizak.

ER90S-D2 & ER100S-G are stronger electrodes often used for jobs that require higher strength levels.

Ali s većom čvrstoćom, veće su šanse za pucanje zavara i potrebno je veće prethodno zagrijavanje zavarivanja.

Chromoly welding can also be done with the ER70S-2 or ER70S-6 if no other TIG or MIG filler is available. But in addition, the weld strength will be low (only 70 KSi) compared to chromoly material (more than 80 KSi).

4130 chromoly tubing cluster weld

Predgrijavanje za zavarivanje kromolnog čelika

Prije zavarivanja, kromolni čelik treba prethodno zagrijati na 275°F–325°F (135°C–165°C). Prethodno zagrijavanje Chromoly 4130 prije zavarivanja osigurat će da u zavaru nema pukotina i čvrste mikrostrukture.

Zavarivanje kromola na meki čelik

Zavarivanje kromola na meki čelik može se izvesti pomoću ER70S-2 ili ER80S-D2. Prilikom zavarivanja ova dva metala važno je koristiti ispravnu šipku i postavku.

ER70S-2 je dobra svenamjenska šipka za zavarivanje mekog čelika na kromol. Može se koristiti i za TIG i za MIG zavarivanje.

ER80S-D2 je šipka visoke čvrstoće koja se često koristi za kritične varove, kao što su šasije trkaćih automobila. Može se koristiti i za TIG i MIG zavarivanje.

Prvi korak je osigurati da su i osnovni metal i elektroda čisti. Bilo kakva prljavština, masnoća ili prljavština spriječit će pravilno spajanje zavara. Zatim postavite aparat za zavarivanje na odgovarajuću amperažu i napon za elektrodu koju koristite.

ER70S-2 treba koristiti s amperažom od 110-180 i naponom od 14-18. ER80S-D2 treba koristiti s amperažom od 120-180 i naponom od 14-20.

Nakon što je vaš aparat za zavarivanje postavljen, spremni ste za početak zavarivanja! Polako uvlačite elektrodu u bazen za zavarivanje, održavajući konstantnu brzinu i kut.

Zavarivanje kromiranih čeličnih cijevi

Zavarivanje kromiranih čeličnih cijevi može se izvesti pomoću TIG ili MIG zavarivanja, ali preporučuje se korištenje ER80S-2 kao dodatnog metala.

Siegmundovi stolovi izvrstan su način da se cijevi drže poravnate tijekom zavarivanja, a korištenje niskog unosa topline pomoći će u sprječavanju savijanja.

škole zavarivanja-florida-Fl

MIG zavarivanje također se može koristiti na kromolu, ali nije tako uobičajeno jer ovom metodom može biti teško kontrolirati unos topline. Ako se primijeni previše topline, to može uzrokovati savijanje kromolnih cijevi.

Kod zavarivanja cijevi od kromiranog mol-moliba važno je koristiti šipke za punjenje koje su izrađene od istog materijala.

Ovo će osigurati da su varovi čvrsti i da se neće lako slomiti. Također je važno koristiti nižu postavku jakosti struje pri zavarivanju ove vrste čelika. To će spriječiti pregrijavanje čelika i njegovo oštećenje.

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"