Nehrđajući čelik u odnosu na druge materijale – Koje su prednosti?

Feritni nehrđajući čelik u odnosu na austenitni nehrđajući čelik

Feritni i austenitni nehrđajući čelici su legure na bazi željeza koje sadrže krom, ali imaju različite kristalne strukture. Austenitni nehrđajući čelik ima kubičnu strukturu usmjerenu na površinu, dok feritni nehrđajući čelik ima kubičnu strukturu usmjerenu na tijelo. Ova razlika u kristalnoj strukturi utječe na svojstva legure.

Austenitni nehrđajući čelici su otporniji na koroziju od feritnih nehrđajućih čelika. To je zato što kubična struktura usmjerena na lice omogućuje austenitnim legurama stvaranje zaštitnog oksidnog sloja na površini koji sprječava daljnju koroziju. Feritne legure ne stvaraju tako lako ovaj zaštitni sloj, što ih čini sklonijima koroziji.

Austenitni nehrđajući čelici također su jači i tvrđi od feritnih nehrđajućih čelika.

Razlika između austenitnog i martenzitnog nehrđajućeg čelika

Razlika izmedu austenitnog i martenzitnog nehrdajuceg celika

Austenitni i martenzitni nehrđajući čelici dvije su najčešće vrste nehrđajućeg čelika. Imaju različita svojstva, što ih čini prikladnima za različite primjene. Austenitni nehrđajući čelici su otporniji na koroziju od martenzitnih nehrđajućih čelika jer imaju veći sadržaj kroma.

Austenitni nehrđajući čelici najčešći su tip nehrđajućeg čelika. Ovi čelici imaju čelično centriranu kubičnu (FCC) kristalnu strukturu i nisu magnetski. Austenitni nehrđajući čelici općenito su otporni na koroziju i imaju dobra mehanička svojstva. Martenzitni nehrđajući čelici rjeđi su od austenitnih nehrđajućih čelika i imaju tjelesno centriranu tetragonalnu (BCT) kristalnu strukturu.

Austenitni nehrđajući čelici su nemagnetski i imaju izvrsnu otpornost na koroziju. Koriste se u aplikacijama gdje nije potrebna velika čvrstoća. Martenzitni nehrđajući čelici su magnetski i imaju manju otpornost na koroziju od austenitnih čelika. Međutim, martenzitni nehrđajući čelici obično imaju veću čvrstoću i tvrdoću od austenitnih nehrđajućih čelika.

Martenzitni nehrđajući čelik često se koristi za oštrice noževa i dijelove strojeva i druge primjene gdje je potrebna viša razina tvrdoće.

Nehrđajući čelik u odnosu na pocinčani čelik

Nehrdajuci celik u odnosu na pocincani celik

Kada je riječ o odabiru materijala za vaš dom, morate uzeti u obzir mnoge čimbenike. Dva najčešća materijala koji se koriste za domove su nehrđajući čelik i pocinčani čelik. Oba imaju svoje prednosti i nedostatke, ali koji je najbolji za vas?

Pocinčani čelik presvučen je cinkom kako bi se spriječila korozija, dok nehrđajući čelik ne zahtijeva nikakav premaz i umjesto toga se oslanja na vlastita prirodna svojstva otpornosti na koroziju. Nehrđajući čelik je također skuplji od pocinčanog čelika.

Kada je u pitanju otpornost na koroziju, nehrđajući čelik je očiti pobjednik u odnosu na pocinčani čelik. Nehrđajući čelik sastoji se od nekoliko različitih legura, uključujući krom i nikal, što ga čini otpornijim na hrđu i koroziju od pocinčanog čelika. Zapravo, nehrđajući čelik je toliko otporan na koroziju da se često koristi u brodskim aplikacijama.

Pocinčani čelik, s druge strane, presvučen je samo cinkom, koji s vremenom može lako korodirati. Zbog toga je pocinčani čelik manje izdržljiv i manje otporan na vremenske uvjete i hrđanje od nehrđajućeg čelika.

Nehrđajući čelik je također nemagnetičan, što znači da na njega neće utjecati magneti. To ga čini dobrim izborom za uređaje i druge predmete koje je potrebno zaštititi od magneta.

Nehrđajući čelik protiv lijevanog željeza

Nehrdajuci celik protiv lijevanog zeljeza

Nehrđajući čelik je vrsta legiranog čelika koji sadrži krom i nikal. Lijevano željezo je legura željeza i ugljika. Postoji nekoliko važnih inženjerskih primjena u kojima nehrđajući čelik nadmašuje lijevano željezo.

Lijevano željezo je krto i ima nisku vlačnu čvrstoću, što znači da se može lako slomiti ili razbiti kada je izloženo naprezanju. Nehrđajući čelik, s druge strane, ima visoku vlačnu čvrstoću i mnogo je manje vjerojatno da će se slomiti ili razbiti. To čini nehrđajući čelik prikladnijim za primjene u kojima su snaga i trajnost važni, kao što su mostovi, zgrade i strojevi.

Lijevano željezo također lako korodira u prisutnosti vlage ili kisika. Nehrđajući čelik ne korodira tako lako i stoga je prikladniji za vanjsku primjenu ili primjenu u kojoj je otpornost na koroziju važna.

Kada je riječ o raspravi nehrđajućeg čelika naspram lijevanog željeza za kuhinjsko posuđe, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir. Oba materijala imaju svoje prednosti i mane, ali jedan može bolje odgovarati vašim potrebama od drugog.

Lijevano željezo je težak materijal koji dobro zadržava toplinu. To ga čini izvrsnim za kuhanje hrane na laganoj vatri ili za jela koja moraju biti topla. Međutim, budući da je tako teško, posuđem od lijevanog željeza može biti teško upravljati.

Nehrđajući čelik je lakši materijal koji ne zadržava toliko topline kao lijevano željezo. Međutim, izdržljiviji je i lakši za čišćenje. Posuđe od nehrđajućeg čelika također dolazi u raznim oblicima i veličinama, što ga čini svestranim za bilo koju vrstu kuhanja.

Je li nehrđajući čelik magnetski?

Postoje različite vrste nehrđajućeg čelika, ovisno o tome kako je metal legiran s drugim elementima. Feritni nehrđajući čelik, na primjer, sadrži manje kroma od austenitnog nehrđajućeg čelika i magnetski je. Martenzitni nehrđajući čelik također sadrži manje kroma od austenitnog nehrđajućeg čelika, ali nema ista magnetska svojstva.

Ove različite vrste nehrđajućeg čelika nisu sve magnetske. Austenitni nehrđajući čelik je nemagnetičan, dok su feritni i martenzitni nehrđajući čelici magnetični. Ovo svojstvo može biti važno u nekim primjenama, kao što je korištenje magneta za držanje noža na vratima hladnjaka ili korištenje magneta za držanje komada metala na mjestu tijekom zavarivanja.

Nehrđajući čelik protiv Sterling srebra

Kada je u pitanju nakit, postoji nekoliko različitih vrsta materijala koji se popularno koriste. Dva najpopularnija materijala su nehrđajući čelik i čisto srebro. Iako se mogu činiti vrlo sličnima, zapravo postoji nekoliko ključnih razlika između njih dvoje. Oba imaju svoja jedinstvena svojstva i oba imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke.

Prvo i najvažnije, nehrđajući čelik mnogo je izdržljiviji od čistog srebra. Sterling srebro je sklono ogrebotinama i udubljenjima, dok nehrđajući čelik nije. Osim toga, nehrđajući čelik ne potamni tako lako kao čisto srebro. To znači da će duže zadržati svoj sjaj bez potrebe za redovitim poliranjem.

Druga razlika između ova dva materijala je cijena. Sterling srebro obično je skuplje od nehrđajućeg čelika, dijelom zato što je manje izdržljivo.

Nehrđajući čelik je vrsta metala koja se sastoji od kombinacije različitih metala, uključujući željezo, krom i nikal. To je vrlo čvrst materijal, ne korodira i ne potamni tijekom vremena. To ga čini popularnim izborom za nakit jer ga nije potrebno često polirati kako bi zadržao svoj sjaj.

Sterling srebro je također popularan izbor za nakit. Sastoji se od 92,5% srebra i 7,5% bakra.

Nehrđajući čelik vs. Bakar

Postoje mnoge razlike između nehrđajućeg čelika i bakra, ali dvije najistaknutije su njihova svojstva i cijena. Nehrđajući čelik mnogo je tvrđi metal od bakra, što znači da je otporniji na ogrebotine i udubljenja.

Osim toga, nehrđajući čelik ne korodira tako lako kao bakar, što ga čini boljim izborom za vanjsku primjenu. Bakar je mekši metal od nehrđajućeg čelika, što ga čini lakšim za rad, ali je i osjetljiviji na ogrebotine i udubljenja.

Kada su u pitanju materijali za kuhinju, postoji nekoliko popularnih opcija za odabir. Nehrđajući čelik i bakar dva su najčešća materijala koji se koriste u modernim kuhinjama. Iako dijele neke sličnosti, postoje i neke ključne razlike između nehrđajućeg čelika i bakra.

Jedna od najvećih razlika između nehrđajućeg čelika i bakra je njihov izgled. Nehrđajući čelik je obično srebrne boje, dok je bakar više crvenkasto-narančaste boje. Ovo može biti veliki odlučujući čimbenik za neke vlasnike kuća kada biraju koji će materijal koristiti u svojoj kuhinji.

Još jedna razlika između nehrđajućeg čelika i bakra su njihova svojstva. Nehrđajući čelik je vrlo jak i izdržljiv materijal, što ga čini idealnim za primjene visoke čvrstoće. Bakar je također jak materijal, ali nije tako izdržljiv kao nehrđajući čelik.

Nehrđajući čelik u odnosu na aluminijski Apple Watch

Apple Watch dostupan je u dva materijala, nehrđajućem čeliku i aluminiju. Oba imaju svoje prednosti i nedostatke, ali jedan vam može bolje odgovarati ovisno o vašim potrebama.

Nehrđajući čelik je teži od aluminija, ali se također čini vrhunskim i luksuznijim. Manje je vjerojatno da će se ogrebati ili udubiti od aluminija, a na njemu se ne vide toliko otisci prstiju. Međutim, nehrđajući čelik je također skuplji.

Aluminij je lakši od nehrđajućeg čelika, pa bi mogao biti bolji izbor ako tražite nešto što je lako nositi cijeli dan. Također je jeftiniji od nehrđajućeg čelika. Međutim, vjerojatnije je da će se ogrebati ili udubiti nego nehrđajući čelik, a na njemu se lakše vide otisci prstiju.

Nehrđajući čelik u odnosu na aluminij

Kada su u pitanju uređaji, posuđe i drugi kuhinjski predmeti, postoji nekoliko različitih materijala koje bi ljudi mogli odabrati od nehrđajućeg čelika ili aluminija. Oba imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke, što može otežati odluku koja je najbolja opcija za vas. U ovom članku pobliže ćemo pogledati razlike između nehrđajućeg čelika i aluminija, tako da možete odlučiti koji je bolji za vaše potrebe.

Nehrđajući čelik je izdržljiv materijal koji ne korodira i ne hrđa lako. Također ne reagira s hranom, tako da nema opasnosti od trovanja hranom ili drugih zdravstvenih problema. Međutim, nehrđajući čelik može biti prilično težak i skup u usporedbi s aluminijem.

Aluminij je lagani materijal koji također ne korodira. Aluminij je dobar izbor jer se brzo i ravnomjerno zagrijava. Također je dobar vodič topline, što znači da se hrana neće toliko lijepiti za njega kao kod nehrđajućeg čelika.

Nehrđajući čelik protiv titana

Nehrđajući čelik i titan dva su najpopularnija materijala koji se koriste u raznim industrijama. Oba materijala imaju jedinstvena svojstva koja ih čine privlačnima za različite primjene. Evo usporedbe dva materijala:

Nehrđajući čelik je metal koji se sastoji od kombinacije željeza, kroma i nikla. To je izdržljiv materijal koji ne korodira lako i ima visoku otpornost na tamnjenje. Nehrđajući čelik često se koristi u kuhinjama i kupaonicama jer se lako čisti i ne hrđa.

Titan je čisti metal koji je vrlo jak i lagan. Također je otporan na koroziju. Titan je skuplji od nehrđajućeg čelika, ali ima mnoge prednosti u odnosu na nehrđajući čelik. To je jak materijal koji ne korodira i ne tamni. Titan se često koristi u medicinskim implantatima i uređajima jer je biokompatibilan i ne uzrokuje štetne reakcije u tijelu.

Nehrđajući čelik u odnosu na materijal koji se ne lijepi

Kada je riječ o pripremi hrane, postoji nekoliko različitih materijala za kojima bi ljudi mogli posegnuti. Neki bi mogli odabrati nehrđajući čelik, dok bi drugi mogli izabrati površinu koja se ne lijepi. Oba ova materijala imaju prednosti i nedostatke, a sve se u konačnici svodi na osobne preferencije.

Nehrđajući čelik je odličan materijal za posuđe jer ne reagira s hranom. To znači da se u vašu hranu neće ispuštati nikakve štetne kemikalije dok je kuhate. Nehrđajući čelik također je vrlo izdržljiv, što znači da će dugo trajati bez hrđanja ili korozije. Međutim, nehrđajući čelik može biti prilično težak i može ga biti teško održavati čistim.

Površine koje se ne lijepe popularne su jer znatno olakšavaju kuhanje. Hrana se ne lijepi za njih, tako da je čišćenje lako.

Vrste nehrđajućeg čelika za hranu

Što se tiče kvaliteta nehrđajućeg čelika za prehrambenu industriju, postoje tri glavne opcije: 18/8, 18/10 i 304. Sva tri razreda imaju različite razine otpornosti na koroziju, ali je 18/10 najotporniji na koroziju. Također je nešto skuplji od druga dva razreda. 18/8 je još uvijek dobra opcija za nehrđajući čelik za prehrambenu industriju, budući da ima umjerenu razinu otpornosti na koroziju. 304 je najčešći stupanj nehrđajućeg čelika, jer nudi dobru otpornost na koroziju i nisku cijenu.

Postoje i drugi stupnjevi nehrđajućeg čelika koji se mogu koristiti za hranu, ali možda nemaju toliku otpornost na koroziju. Važno je odabrati pravu vrstu nehrđajućeg čelika za svoju primjenu jer različite vrste imaju različita svojstva.

Kada je riječ o vrstama nehrđajućeg čelika za hranu, potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih stvari. Prva je otpornost na koroziju. Kako biste osigurali da vaša hrana ne dođe u dodir s štetnim kemikalijama ili elementima, trebali biste se pobrinuti da vaš nehrđajući čelik ima visoku otpornost na koroziju.

Najčešći stupnjevi koji se koriste za hranu su 18/8 i 18/10, a oba imaju izvrsnu otpornost na koroziju. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je kiselost hrane koju spremate. Kiselost može uzrokovati koroziju nehrđajućeg čelika, pa ako pohranjujete kiselu hranu, trebat ćete kvalitet koji je posebno otporan na koroziju na kiseline.

Najčešći tipovi nehrđajućeg čelika

Postoje različite vrste nehrđajućeg čelika, koje se razlikuju po svojim kemijskim i mehaničkim svojstvima. Najčešći tipovi nehrđajućeg čelika su 304, 316 i 430.

Nehrđajući čelik 304 najsvestraniji je tip i otporan je na koroziju na većinu kemikalija. Također je čvrst i lak za zavarivanje. Nehrđajući čelik 316 je otporniji na koroziju i ima višu točku taljenja od 304. Nehrđajući čelik 430 jeftiniji je od druge dvije vrste i ima dobru sposobnost oblikovanja, ali nije toliko otporan na koroziju.

Je li nehrđajući čelik 304 ili 316 bolji?

Mnogo se raspravlja o tome je li nehrđajući čelik 304 ili 316 bolji. Oba imaju svoje prednosti i nedostatke, ali na kraju se svodi na to za što koristite nehrđajući čelik.

Nehrđajući 304 je jeftiniji i češće se koristi, ali je manje otporan na koroziju od 316. Osobito je osjetljiv na rupičastu i pukotinsku koroziju u sredinama koje sadrže kloride. Nehrđajući čelik 316, s druge strane, ima bolju otpornost na rupičastu i pukotinsku koroziju, kao i na opću koroziju.

Međutim, nehrđajući čelik 316 je jači i ima bolja svojstva na visokim temperaturama. Dakle, ako tražite materijal koji ima dobru otpornost na koroziju i visoku čvrstoću, onda bi nehrđajući čelik 316 bio bolji izbor.

Međutim, nehrđajući čelik 316 je skuplji i može ga biti teže zavarivati ​​nego 304. Također ima nižu čvrstoću od 304. Dakle, koju vrstu nehrđajućeg čelika odabrati za svoju primjenu?

Odgovor ovisi o specifičnom okruženju u kojem će se metal koristiti i potrebnoj razini otpornosti na koroziju.

Je li nehrđajući čelik hipoalergenski?

Mnogo se raspravlja o tome je li nehrđajući čelik hipoalergen ili ne. Neki ljudi kažu da je to zato što je nehrđajući čelik napravljen od mješavine metala, uključujući krom i nikal. Poznato je da ova dva metala kod nekih ljudi izazivaju alergijske reakcije. Međutim, drugi ljudi tvrde da nehrđajući čelik nije hipoalergen jer sadrži druge elemente koji također mogu izazvati reakcije. Dakle, odgovor na ovo pitanje je još uvijek predmet rasprave.

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina nikla u nehrđajućem čeliku premala da bi izazvala alergijsku reakciju. Osim toga, nehrđajući čelik često je presvučen zaštitnim slojem koji sprječava njegov dodir s kožom. Dakle, iako postoji mogućnost da bi netko mogao biti alergičan na nehrđajući čelik, on se općenito smatra hipoalergenim materijalom.

Slični postovi:

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-20%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-26%
New

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"