Vrste žica za MIG-TIG zavarivanje

Mig žica za zavarivanje: Sve što trebate znati

Žice za MIG zavarivanje važan su dio procesa MIG zavarivanja. Dostupne su različite vrste žica za MIG zavarivanje, a svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke.

Važno je odabrati pravu MIG žicu za zavarivanje kako biste osigurali uspješno zavarivanje.

MIG žice za zavarivanje su u osnovi žice koje su omotane na kalem kao što je prikazano na donjoj slici.

Ovaj kalem žice pričvršćen je na uređaj za ubacivanje žice za zavarivanje i zatim se kontinuirano dovodi kroz plamenik za zavarivanje u lokvicu za zavarivanje gdje se topi i postaje dio zavara.

Vanjski zaštićeni plin priključen je na zavarivač kako bi se rastaljena kupka zavarivanja zaštitila od oksidacije.

”Napomena: Nema razlike između MIG žice i TIG žice pod istom klasifikacijom žice. Jedina razlika je u tome što su MIG žice u obliku kotura dok su TIG žice obično ravno rezane duljine 1 metar.”

ER70S-2 za TIG i MIG žicu ima ista kemijska i mehanička svojstva.

Vrste MIG žice za zavarivanje

Vrste MIG zice za zavarivanje

Mig žice za zavarivanje dolaze u raznim vrstama, uključujući punu žicu, žicu s jezgrom i punjenu žicu.

Ispod su glavne vrste žica za MIG zavarivanje koje se koriste za zavarivanje:

 1. Pune žice (obložene bakrom), AWS A5.18 Klasifikacija
 2. Pune žice (bez bakrene prevlake), AWS A5.18 klasifikacija
 3. Žica s jezgrom (punjena jezgrom), klasifikacija AWS A5.20
 4. Žica s jezgrom (tip s metalnom jezgrom), AWS A5.36 Klasifikacija

Žice za MIG zavarivanje

Zice za MIG zavarivanje

MIG zavarivanje je popularna vrsta zavarivanja koja koristi kontinuirani dovod žice. MIG žice za zavarivanje dostupne su u varijantama pune, s metalnom jezgrom i punjene jezgrom, kao što je detaljno objašnjeno dalje u ovom postu.

Čvrste MIG žice za zavarivanje izrađene su od čistih metala, dok punjene žice sadrže jezgru topitelja koja pomaže u zaštiti zavara od oksidacije.

Neki čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru žice za zavarivanje uključuju debljinu metala koji se zavaruje, vrstu spoja koji se zavaruje i željeni izgled zavarenog spoja.

Čvrsta MIG žica za zavarivanje

Puna žica je najčešća vrsta MIG žice za zavarivanje. Ova vrsta žice sastoji se od jednog komada metala koji se istiskuje kroz matricu da bi se oblikovala žica, a jednostavna je za upotrebu.

Izrađene su od čvrstog metala, što ih čini čvrstima i izdržljivima. Također su jednostavni za korištenje, što ih čini popularnim izborom za početnike.

Ova vrsta žice sastoji se od jednog komada metala koji se istiskuje kroz matricu da bi se formirala žica. Žica se zatim namotava na kalem za upotrebu u pištolju za zavarivanje.

Čvrste MIG žice za zavarivanje odlična su opcija za one koji traže kvalitetan zavar. Dostupni su u nizu različitih promjera, tako da možete pronaći onaj savršen za svoje potrebe. Međutim, nedostatak je to što zavar može biti sklon pucanju ako nije pravilno toplinski obrađen.

Čvrsti sustav klasifikacije i značenja MIG žice

MIG Solid žice imaju sustav klasifikacije (npr. ER70S-2 i ER80S-G su klasifikacija žice) prema AWS specifikacijama (npr. AWS A5.18, AWS A5.20) navedenim u nastavku za različite vrste materijala:

 1. AWS A5.18 Specifikacija: Primjenjivo za MIG žice od ugljičnog čelika kao što su ER70S-2, ER70S-3, ER70S-6 itd.
 2. AWS A5.9: Primjenjivo za čvrste žice od nehrđajućeg čelika, npr. ER309L, ER308L, ER321 itd.
 3. AWS A5.7: Primjenjivo za čvrste žice od bakra i legura bakra, npr. ERCuAl-A2, ERCuNi, ERCu itd.
 4. AWS A5.28: Primjenjivo za čvrste žice od niskolegiranog čelika, npr. ER80S-B2, ER80S-G, ER80S-D2, itd.

Svaka od znamenki u klasifikaciji žice ima svoje značenje. Možete lako saznati važna mehanička svojstva na temelju klasifikacije žice kao što slijedi za primjer ER70S-2 Solid MIG žice:

ER70S-2 TIG MIG šipka značenja prema AWS A5.18 je:

 • ER: ‘ER’ znači elektroda ili šipka.
 • 70: znači minimalnu vlačnu čvrstoću u Ksi TIG MIG šipke, tj. 70 Ksi
 • S: ‘S’ znači čvrsta žica za punjenje
 • 6: ‘6’ znači kemijski sastav šipke za punjenje žice za zavarivanje kako je navedeno u tablici 1 AWS A5.18. Pogledajte donju sliku detaljnog kemijskog sastava za ER70S-2 i druge šipke za punjenje od mekog čelika.
ER70-S6-Značenje

Žica za MIG zavarivanje s punjenom jezgrom

Prašljena žica klasificirana je kao postupak elektrolučnog zavarivanja s punjenom jezgrom ili također poznata kao FCAW. Postavljanje opreme je isto, zapravo, isti MIG zavarivač može se koristiti za FCAW zavarivanje. FCAW žica koja se najviše koristi je E71T1-C.

Ova vrsta žice može se koristiti sa ili bez plinske zaštite, što je čini svestranom za razne primjene. Žica s topljenom jezgrom sadrži šuplju metalnu jezgru i fluks je ispunjen unutar te žice s metalnom jezgrom.

MIG žica za zavarivanje s punjenom jezgrom jednostavna je za korištenje. Ne zahtijeva nikakav dodatni prašak, kao što to zahtijevaju neke druge vrste žice za zavarivanje. A budući da je fluks već unutar žice, nema potrebe brinuti da ćete ga dobiti na rukama ili odjeći.

Još jedna prednost MIG žice za zavarivanje s punjenom jezgrom je da proizvodi visokokvalitetne varove. Topilo pomaže u stvaranju jake veze između metalnih dijelova koji se zavaruju zajedno, što rezultira zavarom za koji je manje vjerojatno da će se slomiti ili napuknuti.

Žice s punjenom jezgrom dostupne su u punom i cjevastom obliku. Prednost korištenja punjene žice je u tome što proizvodi visokokvalitetne varove s malo ili bez prskanja.

Sustav klasifikacije i značenja punjene žice

Slično čvrstoj žici, žice s punjenom jezgrom također su klasificirane u AWS specifikacijama. Ispod su glavne klasifikacije punjenih žica koje se koriste u industriji zavarivanja:

 1. AWS A 5.20: Primjenjivo za punjene žice od ugljičnog čelika, npr. E71T1-C, E70T-1M, E61T-13, itd.
 2. AWS A 5.22: Primjenjivo za punjene žice od nehrđajućeg čelika, npr. EC308L, EC309LSi, EC316 itd.
 3. AWS A 5.29: Primjenjivo za niskolegirane čelične punjene žice, npr. E49XT5-A1C, E55XT11-Ni3, E55XT5-B2C, itd.
 4. AWS A 5.34: Primjenjivo za punjene žice od legure nikla, npr. TNi 6002-xy, TNi 6117-xy, TNi 1013-xy, itd.
 5. AWS A 5.36: Primjenjivo za ugljični čelik i niskolegirani čelični fluc žice, npr. E71T1-C1A2-CS1-H4, E71T8-A4-Ni1, E80T15S-M20, itd.

Ispod je primjer E71T-1C FCAW žice i njezino klasifikacijsko značenje:

E71T-1C ili E71T-1M punjena žica isporučuje se prema SFA br. 5.20 (može se pronaći u ASME odjeljku IIC). Sustav klasifikacije elektroda dan je u nastavku:

 • ‘E’: Pogledajte elektrodu
 • Sljedeća znamenka (na primjer 6 ili 7) znači minimalnu vlačnu čvrstoću elektrode u Ksi pomnoženu s 10.
 • Treća znamenka odnosi se na položaj zavarivanja, 0 znači ravno i vodoravno, a 1 znači sve položaje.
 • Četvrta znamenka, ‘T’ označava cjevastu žicu.
 • Sljedeća znamenka nakon crtice je karakteristika uporabljivosti elektrode. Na primjer, u E71T-1C žici, 1 znači da se žica može koristiti s DCEP. Može biti od 1 do 14 brojeva ili se može napisati i kao ‘G’.
 • Sljedeća znamenka je ili ‘C’ ili ‘M’. Slovo “C” znači da je ovaj štap klasificiran korištenjem 100% CO2 zaštitnog plina. Slovo “M” znači da je žica klasificirana korištenjem 75%–80% argona/balansiranog CO2 zaštitnog plina.
 • ‘H’ naveden na kraju klasifikacije elektroda odnosi se na količinu difuzibilnog vodika prisutnog u naslagama zavarivanja. Bit će to H4 ili H8 ili H16. Na primjer, ‘H4’ znači da 4 ml prosječnog difuzibilnog vodika može biti prisutno u najviše mL/100 g taloženog metala.

Detaljan pregled dat je na donjoj slici.

FCAW-Klasifikacija žice za zavarivanje

MIG žica za zavarivanje s metalnom jezgrom

MIG žica za zavarivanje s metalnom jezgrom je vrsta žice koja se koristi u postupku MIG zavarivanja.

Ova vrsta žice ima metalnu jezgru koja je okružena čvrstom žicom (u osnovi je slična žici s punjenom jezgrom, ali umjesto fluksa, jezgra žice je ispunjena metalnim sastojcima u žici s metalnom jezgrom).

Žice s metalnom jezgrom obuhvaćene su specifikacijama AWS A5.36 žice za zavarivanje. Primjeri klasifikacije žice s metalnom jezgrom su E70C-3M i E70C-6C, itd.

Postoji nekoliko različitih vrsta MIG žice za zavarivanje s metalnom jezgrom, a svaka od njih ima svoja jedinstvena svojstva. Neki su korisni za jedan prolaz, dok su drugi za više prolaza ili oboje.

Jedna od prednosti korištenja MIG žice za zavarivanje s metalnom jezgrom je ta što omogućuje visoku stopu taloženja zavara i dobro prodiranje zavara.

Metalna jezgra pomaže brzo zagrijavanje područja zavara, što rezultira dubokim prodiranjem. Osim toga, ova vrsta žice proizvodi visokokvalitetne varove (super značajke pranja zrna) s minimalnim prskanjem.

Još jedna prednost uporabe MIG žice za zavarivanje s metalnom jezgrom je ta što je manja vjerojatnost da će uzrokovati podrezivanje od drugih vrsta žica. Žica s metalnom jezgrom također se može koristiti s AC zavarivačima u usporedbi s čvrstim mig žicama.

Bešavna žica za MIG zavarivanje

Izraz “bešavna” odnosi se na činjenicu da je žica izrađena bez ikakvih varova ili šavova. To rezultira kvalitetnijim varom, s manje grešaka.

Bešavna MIG žica za zavarivanje idealna je za primjene u kojima je potrebna visoka razina kvalitete, kao što je proizvodnja automobila i zrakoplova.

Većina najnovijih žica s metalnom jezgrom, kao i žica s topivom jezgrom, danas se proizvode bešavnom tehnologijom. To omogućuje visoko kontroliranu vlagu žice za zavarivanje.

Slični postovi:

 1. Zavarivanje metalnom jezgrom u odnosu na zavarivanje topljenom jezgrom
 2. ER70S-2 TIG MIG žica za punjenje
 3. Mig zavarivači protiv štapnih zavarivača: Koja je razlika?
 4. Dobro zavarivanje naspram lošeg zavarivanja sa slikovnim primjerom

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"