Pregled raširenog sučeonog zavara, vrste i simboli zavarivanja s primjerima

Rašireni kosi zavar

A pointed oblique weld is a type of weld where a groove is formed between the edge of the radius on a flat surface.

Kod raširenog kosog zavara, jedan element ima zakrivljenu površinu, a drugi je ravnu površinu.

Ovaj post pokriva što je koso rašireno zavarivanje, vrste zavarivanja kosog ravne ravnine, simbole kosog zavarivanja ravne kosine i primjer stvarne primjene kosog zavarivanja ravne kosine koja se koristi u različitim industrijama.

What is a Flare Bevel Groove Weld?

Types of Butt Weld

Zavareni zavar s ukošenim utorom je vrsta zavara gdje se formira utor između spojnog člana sa zakrivljenom površinom i drugog s ravnom površinom.

Dakle, da bi došlo do širenja kosog utora, jedan spojni član mora biti cjevastog oblika.

Na primjer, zavar formiran između cijevi i ploče postavljenih vodoravno jedna prema drugoj kao što je prikazano na donjoj slici.

Simbol ukošenog zavara

Simbol za zavarivanje za jednostruki rašireni zavar s kosim utorom, jednostruki rašireni zavar s V-utorom, dvostruki rašireni zavar s kosim utorom i dvostruki rašireni zavar s V-utorom prikazan je u donjem primjeru.

  • Simbol jednog kosog raširenog zavara: Simbol jednog raširenog kosog zavara formirana je okomitom linijom na lijevoj strani i zakrivljenom konusnom linijom s desne strane simbola zavarivanja. Primjer 1 (gornja lijeva strana) na donjoj slici prikazuje simbol zavarivanja za jednostruki kosi zavar.
  • Simbol za zavareni spoj s dvostrukim raširenim kosim šavom: Simbol zavarivanja za zavareni šav s dvostrukim raširenim kosim šavom simbol je simetričnog zavara jednostrukog proširenja kao što je prikazano u primjeru 2 na gornjoj desnoj strani donje slike.
proširenje-koso-zavarivanje-u-armaturu-min
  • Simbol zavarenog spoja s jednim proširenim V utorom: Simbol zavara za pojedinačni prošireni V utor sastoji se od dvije krivulje postavljene na referentnoj liniji kao što je prikazano na gornjoj slici 1 s lijeve donje strane.
  • Simbol zavara s dvostrukim raširenim V utorom: simbol zavara s dvostrukim proširenjem V utora prikazan je na gornjoj slici 2 dolje desno.

Primijetit ćete da simbol zavarenog zavara odražava oblik zavarenog spoja.

Primjeri kosog zavara

Zavareni spojevi s ukošenim i utornim zavarima pretežno se koriste u konstrukcijama, mostovima i brodogradilištima.

U izradi konstrukcija, zavareni spojevi poznati kao -T, -K, -Y zavareni spojevi formiraju se uglavnom kao rašireni kosi zavareni spojevi. Ovi zavari zbog svoje kritične primjene zahtijevaju opsežnu inspekciju.

Cjevasti element može biti izrađen od ploče koja ima zakrivljenu površinu ili može biti okrugli element.

Vrste raširenih kosih zavarenih utora

Četiri glavne vrste zavarenog utora za zašivanje su:

  1. Jednostruki zavareni spoj s ravnim kosim utorom
  2. Dvostruki zavar s kosim utorom
  3. Zavar s jednim proširenim V-utorom
  4. Dvostruki zavar s proširenim V-utorom
tipovi zavarenih spojeva s raširenim kosom

Što je jednostruki zavareni spoj s ukošenim utorom?

U konfiguraciji zavarenog spoja s jednim raširenim ukošenim utorom, okrugli element (cijev/okrugla šipka) koji ima zakrivljenu površinu leži na ravnoj površini.

Flare šav se dobiva uzdužnim zavarivanjem jedne strane zavarenog spoja.

Pogledajte donju sliku, gore lijevo za primjer zavara s jednim raširenim kosim utorom. Simbol za zavarivanje za jednostruki ukošeni utor također je prikazan u ovom primjeru.

simboli ukošenog zavara 1 Pregled ukošenog zavara, vrste i simbol zavarivanja s primjerima

Dvostruki zavar s kosim utorom

Dvostruki zavar s ukošenim utorom sličan je zavaru s jednim ukošenim utorom osim što je zavaren s obje strane.

Pogledajte gornju sliku, gore desno za primjer zavara s dvostrukim ukošenim utorom. Simbol za zavarivanje za dvostruki ukošeni utor također je prikazan u ovom primjeru.

Zavar s jednim proširenim V-utorom

Jedan prošireni V-utor formira se između dva okrugla dijela (cijev/šipka) koji su postavljeni jedan pored drugog.

Zavarivanje se izvodi po dužini ovih okruglih dijelova. Ovdje su okrugli dijelovi obično cijevi ili okrugle šipke ili se mogu smotati s ploče.

Pogledajte donju sliku, dolje lijevo za primjer zavara s jednim proširenim V-utorom. Simbol za zavarivanje za V-utor s jednostrukim proširenjem također je prikazan u ovom primjeru.

Šiljasti kosi zavar u simbolima 1 Pregled raširenog kosog zavara, vrste i simbol zavarivanja s primjerima

Dvostruki zavar s proširenim V-utorom

Dvostruki zavareni spoj s V-utorom sličan je zavaru s jednim proširenim V-utorom osim što je zavaren s obje strane. Oba su člana sučeljena i zavarena u uzdužnom smjeru.

Pogledajte gornju sliku, dolje lijevo za primjer zavara s jednim proširenim V-utorom. Simbol za zavarivanje za V-utor s jednostrukim proširenjem također je prikazan u ovom primjeru.

Flare Bevel & Flare V-groove

pasted image 0

Gornja slika prikazuje zavareni spoj Flare V Groove i kosi žlijeb Flare. Izbočeni V utor se formira između oba člana koji imaju zakrivljenu površinu ili recimo kada su članovi cjevastog oblika.

Formira se rašireni kosi zavar, jedan od članova ima zakrivljenu površinu, dok je drugi element ravna ploča ili pravokutna šipka, na primjer.

Veličina ukošenog zavara s primjerom dizajna

Efektivna veličina zavara veličine kosog zavara jednaka je najmanje 0,4S, gdje je ‘S’ radijus okruglog elementa. U slučaju V-utora s šiljcima, efektivna veličina zavara jednaka je 0,6S.

Ovdje morate imati na umu da se ojačanje zavara ne uzima u obzir za veličinu zavara s raširenim kosim utorom.

Također možete pogledati AWS D1.1, tablicu 4.1 za efektivnu veličinu zavara s raširenim utorom, kao što je objašnjeno kasnije u ovom postu.

Ponovno pogledajte donju sliku kako biste razumjeli primjer dizajna kosog zavarivanja, njegov simbol za zavarivanje i efektivnu veličinu kosog zavara.

proširenje-koso-zavarivanje-u-armaturu-min

Kako izmjeriti zavareni spoj s raširenim kosim ili utorom?

Mjerenje zavarenog spoja s raširenim zakošenjem ili žlijebom zahtijeva stručnost i vještine inspekcije. Obično se mjerenja provode pomoću duljine kraka utora za proširenje.

na temelju geometrije zgloba mora se odrediti minimalna duljina kraka. Zavar ispunjen barem minimalno do specificirane duljine kraka ili više jamčit će da zavar ima potrebnu veličinu.

Slično, prakse se mogu usvojiti za zavare s šiljastim V utorom.

AWS D1.1 pruža detaljne informacije o mjerenjima zavarenih spojeva. Klauzula 4.4.1.4 pruža informacije o efektivnoj veličini zavarenih spojeva s utorima.

Tablica 4.1 navodi efektivnu veličinu zavarenih spojeva s raširenim utorima kada su ispunjeni u ravnini.

tablica veličine utora za proširenje 4.1 Pregled zavara s ukošenim zavarom, vrste i simbol zavarivanja s primjerima

Je li kosi zavar zavar utorom?

Kosi zavar, bez obzira radi li se o jednom skošenju (2. skica na slici ispod) ili dvostrukom skošenju (4. skica), je zavar s utorom jer se zavar s utorom odnosi na pripremu zavara koja uključuje kosinu zavara.

Bevel označava pripremljeni kut na pojedinačnoj ploči ili materijalu cijevi. U slučaju Single-V (4. skica na donjoj slici), obje ploče imaju kut skošenja.

Zavarivanje utorom također se može pojaviti ako jedna ploča ima kosi kut, a druga nema pripremu za zavarivanje (pogledajte 2. skicu na donjoj slici).

zavarivanje utora 1 Pregled kosih zavara, vrste i simbol zavarivanja s primjerima

Slični postovi:

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"