Boje volfram elektroda , Što označavaju?

Što je boja volframa?

Volfram je kemijski element sa simbolom “W” i atomskim brojem “74”. To je tvrd, rijedak metal koji se koristi u žaruljama i elektrodama (u zavarivanju se koristi za TIG zavarivanje i elektrode za zavarivanje plazma lukom). Volfram ima najvišu točku taljenja od svih elemenata i gotovo ga je nemoguće korodirati.

Boja volframa može varirati ovisno o količini dodatnih sredstava (torij, tantal, cerij, itd. ) koji se dodaju metalu.

Za ukrasne predmete, kada se volfram kombinira s manganom, proizvodi ružičasto-crvenu boju. Kada se dopira aluminijem, proizvodi plavkasto-bijelu boju. Dodavanje nikla u smjesu će proizvesti žućkastu boju.

Tablica boja volframa

boja-kodiranja-volframove-elektrode

Kada zavarujete postupkom inertnog volframovog plina (TIG/WIG), za varenje ćete koristiti volframovu elektrodu.

Postoji mnogo različitih vrsta volframovih elektroda, od kojih svaka ima jedinstvenu boju. Boja volframove elektrode može vam pomoći da odredite njezina svojstva i kako je treba koristiti.

Slijede glavne vrste volframovih elektroda koje se koriste u TIG zavarivanju prema specifikaciji AWS A 5.12:

  1. Čisti volfram, (oznaka kao EWP)
  2. 1% torijevog volframa, (oznaka kao EWTh-1)
  3. 2% torijevog volframa, (oznaka kao EWTh-2)
  4. 1/4% do 1/2% cirkonijevog volframa, (oznaka kao EWZr)
  5. 2% cerijevog volframa, (oznaka kao EWCe-2)
  6. 1% lantan volfram, (oznaka kao EWLa-1)
  7. Legura nije navedena, (oznaka kao EWG)

Mnogi su čimbenici uključeni u odabir prave volframove elektrode za posao zavarivanja. Jedna od najvažnijih je boja elektrode. Različite boje odgovaraju različitim razinama topline, a svaka vrsta metala ima svoj idealni temperaturni raspon.

Zavarivači koriste tablicu boja volframa kako bi odabrali pravu boju za određeni posao. Tablica navodi sve uobičajene boje volframa i njihove odgovarajuće temperature. Također uključuje vodič za odabir prave boje na temelju vrste metala koji se zavaruje.

raspon struje za volframovu elektrodu

Tablica volframovih elektroda za TIG zavarivanje

karakteristike volframove elektrode

Na boju zavara može utjecati i vrsta korištene volframove elektrode. Postoje tri glavne vrste elektroda: torijerne, lantanizirane i cerijerne.

Torijevne elektrode imaju najniže talište i najčešće su korištene elektrode. Lantanske i cerijerne elektrode imaju viša tališta i daju varove bjelje boje.

Ostale vrste volframovih elektroda koje se koriste za zavarivanje navedene su u tablici ispod.

Kodovi boja volframa

Kodovi boja volframa

Prilikom zavarivanja, koristit ćete različite elektrode za stvaranje zavara. Elektroda koju odaberete ovisit će o vrsti zavara i materijalu koji zavarivate.

Postoji mnogo različitih vrsta elektroda, svaka sa svojim jedinstvenim skupom karakteristika. U ovom ćemo članku raspravljati o volframovim elektrodama.

Volframove elektrode dolaze u mnogo boja, a svaka ima svoja jedinstvena svojstva. Boja elektrode može utjecati na zavar na nekoliko načina.

Na primjer, različite boje proizvode različite razine topline, što može utjecati na veličinu zavara i dubinu prodiranja. Važno je odabrati pravu boju elektrode za određeni posao kako biste osigurali kvalitetan zavar.

Najčešće boje volframa su zelena, crvena i plava. Svaka boja ima svoje prednosti i nedostatke.

SlikaProizvodpojedinosti Cijena
Volframova šipka s grlom2% torijerane volframove elektrode za TIG zavarivanje 7” 10 komadaVeličina: 1,0 mm, 3,2mm, 1,6mm, 4,8”, 2,4mm, 4,0 mm
Šifra boje: CRVENA
Elektrode vrhunske kvalitete
Provjerite cijenu
lantalirana volframova šipka2% lantanirane volframove elektrode za TIG zavarivanje 7” 10 pakVeličina: 1,0mm”, 3,2mm, 1,6mm, 4,8mm, 2,4mm, 4,0mm
Šifra boje: PLAVA
elektrode vrhunske kvalitete
Provjerite cijenu
cerijerna volframova šipka (1)bestarc TIG zavarivačka volframova elektroda 2% Ceriated 7″ Veličina: 1,0mm, 3,2mm, 1,6mm, 4,8mm, 2,4mm, 4,0mm
Šifra boje: siva
elektrode vrhunske kvalitete
Provjerite cijenu
štap od čistog volframa (1)TIG elektroda za zavarivanje od volframa od čistog volframa 7″ (zelena, EWP) Veličina: 1,0mm, 3,2mm, 1,6mm, 4,8mm, 2,4mm, 4,0mm
Šifra boje: zelena
Provjerite cijenu

Volframova elektroda

Volframova elektroda

Volframova elektroda mora biti vrlo izdržljiva. Mora biti u stanju izdržati visoke temperature i električnu struju koja prolazi kroz njega. Volfram je dobar izbor za elektrodu jer ima vrlo visoko talište. Može doseći temperaturu od preko 6000 stupnjeva Celzijusa!

Volfram također ima vrlo visoku gustoću. To znači da može prenijeti veliku količinu električne struje, a da se pritom ne zagrije. To ga čini savršenim izborom za elektrodu.

Veličine volframovih elektroda

Što se tiče zavarivanja, postoji niz različitih veličina elektroda koje možete izabrati. Veličina elektrode koju koristite ovisit će o debljini metala koji zavarivate, kao io vrsti postupka zavarivanja koji koristite.

Volframove elektrode dolaze u različitim veličinama, od vrlo malih elektroda koje se koriste za mikro-tig zavarivanje do velikih elektroda koje se koriste za zavarivanje plazma lukom. Najčešće veličine volframovih elektroda su 1/16 inča (1,6mm), 3/32 inča (2,4mm) i 1/8 inča (3,2mm).

Veličina elektrode također utječe na toplinsku snagu i dubinu prodiranja. Veće elektrode proizvode više topline i dublje prodiru od manjih elektroda. Ako zavarujete debeli komad metala, trebat će vam deblja elektroda kako biste osigurali dovoljno topline da prodre do kraja kroz metal.

Zavarivači obično koriste elektrode tri različite debljine : 1,6 mm 2,4mm i 3,2mm. Najčešća veličina je elektroda promjera 1,6mm.

Koristi se za zavarivanje širokog spektra materijala, uključujući čelik, nehrđajući čelik i aluminij. Elektroda promjera .2,4 koristi se za zavarivanje materijala, kao što je čelik debljine od 10mm. Elektroda promjera 3,2 koristi se za zavarivanje vrlo debelih materijala, kao što je čelik deblji od 12 mm ili metali koji zahtijevaju visok unos topline za zavarivanje, kao što su mesing ili bakrene legure.

Vrste volframovih elektroda

Na tržištu su dostupne mnoge vrste volframovih elektroda. Najčešće su elektrode od torijeranog, cirkonijevog i lantaniziranog volframa. Svi imaju različite prednosti i nedostatke, stoga je važno znati koji koristiti za svoju specifičnu primjenu zavarivanja.

Glavne vrste volframovih elektroda za zavarivanje su:

Čisti volfram, (oznaka kao EWP)
1% torijevog volframa, (oznaka kao EWTh-1)
2% torijevog volframa, (oznaka kao EWTh-2)
1/4% do 1/2% cirkonijevog volframa, (oznaka kao EWZr)
2% cerijevog volframa, (oznaka kao EWCe-2)
1% lantan volfram, (oznaka kao EWLa-1)
Legura nije navedena, (oznaka kao EWG)

Torirana volframova elektroda je najpopularniji tip. Ima visoku točku topljenja, ali mogu biti radioaktivni i stoga se postupno povlače iz upotrebe. To ga čini idealnim za zavarivanje aluminija i drugih obojenih metala.

Cirkonirana volframova elektroda ima nisko talište i manje je radioaktivna od torijevane elektrode. To ga čini idealnim za zavarivanje čelika i drugih željeznih metala.

Lantanirana elektroda je vrsta volframove elektrode koja sadrži lantanov oksid. Ima dobru otpornost na habanje i eroziju, a ima i nizak koeficijent trenja.

Talište volframove elektrode

U zavarivanju, volframova elektroda je ključna komponenta. Koristi se za stvaranje luka između elektrode i obratka. Ovaj luk topi metale i zavaruje ih zajedno. Volframova elektroda mora moći izdržati intenzivnu toplinu luka bez topljenja ili lomljenja.

Talište volframove elektrode je 3410°C (6170°F). Ova visoka točka taljenja čini ga idealnim za upotrebu u zavarivanju. Elektroda može izdržati toplinu luka bez topljenja ili lomljenja.

Kada je u pitanju volframova elektroda, postoji nekoliko stvari koje je važno znati. Talište je jedna od tih stvari.

To znači da se elektroda neće otopiti dok ne postigne tu temperaturu. Ovo je važno jer pomaže u sprječavanju da se elektroda prerano otopi i izazove probleme u procesu zavarivanja.

Zašto je talište volframa tako visoko?

Dva glavna razloga zašto volframova elektroda ima visoko talište su:

Točka topljenja volframa je tako visoka zbog jake kovalentne veze elementa. Ova vrsta vezivanja događa se kada atomi dijele elektrone kako bi dovršili svoje vanjske čelije.

Kod volframa, najudaljenija čelija svakog atoma je puna, tako da ne dijele elektrone. Ovo stvara vrlo stabilnu molekulu koja je otporna na kemijske promjene. Osim toga, visoka točka taljenja posljedica je male veličine atoma volframa. Što je atom manji, to će mu biti viša točka taljenja.

Talište volframa je tako visoko jer su atomi od kojih se sastoji volfram tako čvrsto povezani. Volfram je vrlo gust metal, što znači da je puno volframa upakirano na malom prostoru.

Ovo čvrsto pakiranje stvara snažnu silu između atoma, koja zahtijeva puno energije da se svlada.

Visoka točka taljenja volframa također je posljedica njegovih jedinstvenih kemijskih svojstava. Volfram ima najveću elektronegativnost od svih elemenata, što znači da privlači elektrone više od bilo kojeg drugog elementa. Zbog toga je volfram vrlo otporan na koroziju i oksidaciju.

Koje boje volframa koristiti za zavarivanje nehrđajućeg čelika?

Za zavarivanje nehrđajućeg čelika koriste se volframove elektrode crvene boje (s grlom) ili zlatne (lantalirane).

Koje boje volframa koristiti za zavarivanje aluminija?

Zelena boja (čisti volfram) koristi se za zavarivanje aluminija. Aluminij se zavaruje uglavnom AC TIG, a čisti volfram daje vrlo dobru stabilnost luka.

Također, za zavarivanje aluminija potrebna je niska toplina, a čisti aluminij je dobar za zavarivanje pri niskoj toplini.

Cirkoniran (volfram bijele boje) također je dobar za zavarivanje aluminija.

Koje je boja volframa preporučena za zavarivanje titana?

Zlatni, sivi i crveni volfram dobri su za zavarivanje titana.

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"