Autogeno vs plazma rezanje: koji aparat izabrati?

acetylene 1239323 1920 – kopija

Koji bi sustav rezanja metala bilo bolje imati? Autogeno ili plazma rezač?

Očigledan odgovor je oboje. Međutim, to nije uvijek moguće. Dakle, ako ste ograničeni na jedan ili drugi način, koji je način “pravi izbor”?

Kao i uvijek, ovisi o primjeni. Evo prastarog pravila:

Autogeno, ili gorionik za rezanje s kisikom, praktičan je izbor za čelik debljine preko 2,5cm , dok je plazma gorionik bolji i učinkovitiji za tanje materijale, bilo željezne ili obojene.

Naravno, postoje iznimke. Pogledajmo što sve to znači, i koje su iznimke.

Za početak, razmislimo o tome kako ti sustavi rade.

Napomena: ove se informacije odnose i na CNC ili robotske gorionike kao i na ručne jedinice.

plasma torch

Kako radi gorionik za rezanje

Ako mislite da gorionik za rezanje jednostavno topi materijal, to je samo pola odgovora.

Rezač radi tako što plamenu dodaje eksploziju kisika koji oksidira čelik i pretvara ga u trosku. U suštini, to je kemijska reakcija između kisika i čelika. Vrućina samo čini ovu reakciju jako brzom.

Zamislite to gotovo kao super brzo i kontrolirano hrđanje.

Plamen prethodno zagrijava čelik do oko 1800 stupnjeva, a kisik pod tlakom oksidira i odbacuje materijal.

Dakle, u suštini, debljina čelika koju možete rezati jednaka je količini koju možete zagrijati i ispuhati mlazom kisika pod tlakom. S većim izlaznim pritiscima, može rezati prilično duboko – čelik možete rezati i preko 300mm debljine. Samo treba neko duže vrijeme rezanja.

Kako radi plazma rezač

Ok, znate kako obično razmišljamo o materiji – krutoj, tekućini i plinu.

Poslužimo se primjerom vode. Na niskoj temperaturi, to je led ( krut ). Dodajte energiju (toplinu) i otopite je u vodi ( tekućini ). Dodajte još energije (topline) i dobit ćete paru ( plin ). Ali što se događa kada nastavite dodavati više energije?

Dakle, evo kako radi plazma rezač: plazma rezači koriste plin poput komprimiranog zraka, dušika, kisika itd. i šalju električni luk kroz taj plin. To pretvara plin u plazmu i on brzo probija metal kako bi ga rezati velikom brzinom.

Ta plazma velike brzine naziva se “mlaz plazme” i gotovo trenutno zagrijava metal na oko 10.000-20.000 °C i pri ekstremno velikim brzinama. To je uglovnom razlog zašto su plazma rezači tako brzi. To je prilično visoka temperatura.

U suštini, plazma rezanje samo spaljuje materijal na kontroliran način.

Dodatno, postoji i plinska zaštita koja štiti područje rezanja i poboljšava kvalitetu rezanja. Pomaže da rez bude ravniji i tanji.

Koje metale mogu rezati?

Rezanje plazmom je odlično budući da je plazma samo elektrificirani plin, plazma rezač će u osnovi rezati bilo koji materijal koji provodi struju. Aluminij, čelik, nehrđajući, mjed, bakar, sve to, plazma to čini brzo.

Autogeni aparati s kisikom ovdje nisu na domaćem terenu . Namijenjeni su za čelik, ali tu izjavu uzet ćemo sa rezervom.

Ako ste se igrali plazma rezačem, znat ćete da zapravo možete rezati tanji aluminij i nehrđajući materijal, kao i druge materijale. Ali rezovi će biti ružni i neuredni. Evo zašto:

Proces je namijenjen oksidaciji metala. Nehrđajući i aluminij zapravo ne oksidiraju puno. Dakle, umjesto da metal pretvorite u trosku, vi zapravo samo otapate materijal , a sila plamena ga gura van. Ove materijale ne možete rezati kada su debeli.

Dakle, tehnički odgovor je da možete proći kroz ove druge materijale ako su tanki. Također, okolni metal će biti pod utjecajem topline, što će značiti da možete dobiti savijanje materijala ili veliku zonu pod utjecajem topline (kao kod legiranog čelika). 

Debljina rezanja

Jaki gorionici velike snage mogu autogeno mogu prorezati čak 500mm debljine. Iskreno, malo je vjerojatno da ćete se s tim susresti , ali nikad se ne zna. Ono što treba zapamtiti je da možete prorezati recimo blok motora, sve dok je napravljen od željeza, a ne od aluminija.

Za većinu jedinica, međutim, možete očekivati ​​maksimalnu debljinu od 300mm ako imate veliku mlaznicu gorionika. Što je mlaznica manja, to je urez tanji i materijal koji možete rezati tanji.

Plazma gorionici ne režu ni približno tako debelo. Oni veće snage mogu debljine oko 100mm, ali nije previše vjerojatno da ćete se doći do jednog od njih. Standardne industrijske režu više materijala debljine oko 30mm, a strojevi za hobi imaju tendenciju maksimalne debljine oko 5mm-15 mm

Potrošni materijal

Oba sustava imaju potrošni materijal – dizne tj mlaznice će se istrošiti i bit će malih zamjenskih dijelova. Ovo ipak nije veliki trošak.

Ipak, ovo je jedno područje u kojem preferiram plazmu: za kisik, morate napuniti svoje plinske boce. Za plazmu vam je općenito potreban samo komprimirani zrak.

Tehnički gledano, plazma troši prilično malo električne energije

Prenosivost

Autogeni aparat je definitivno najprenosiviji u smislu da ga možete pričvrstiti u svoj kamion i izrezati traktor usred polja. Možete ga ponijeti bilo gdje da ga možete nositi.

Plazma rezač je (općenito) manja jedinica, pa ga je lako nositi, ali morate ga moći priključiti. Ako radite u radioni, to nije problem, ali ako radite na farmi, može biti nezgodno.

Svestranost

Oba sustava imaju stvari koje drugi ne mogu.

Za acetilen s kisikom, različiti gorionici (zavarivanje, rezanje) mogu vam omogućiti zavarivanje, zagrijavanje, tvrdo navarivanje, rezanje, lemljenje, lemljenje, miješanje i izrezivanje. Za rezanje ste uglavnom ograničeni na blagi čelik, ali s njim možete zavariti većinu metala.

Za plazmu, obično možete pronaći male jedinice 3-u-1 koje će vam omogućiti rezanje, TIG i lučno zavarivanje. Osim toga, plazma rezač je za rezanje.

Međutim, postoji nekoliko pojmova koje vrijedi znati kada kupujete plazmu. Evo pregleda i objašnjenja što oni znače.

Visoka frekvencija (HF)

Ovo se odnosi na ono što se koristi za pokretanje plazma gorionika, a slično je i s TIG aparatom za varenje. U osnovi, visokofrekventna struja visokog napona se napaja kroz gorionik što olakšava početak rezanja.

To čini mjesto probijanja manjim, čišćim i lakšim, a zgodno je i za deblje materijale.

Općenito govoreći, to vam ne treba za hobi strojeve koji se koriste za tanki lim. Ako ništa drugo, dobra praksa je lagano probušiti materijal od linije na kojoj želite rezati, a zatim prebaciti plazmu na liniju reza

Pilot luk

Ovo je u osnovi mala žica koja održava plazmu da radi kada nije blizu radnog materijala.

Ako samo želite obaviti neki posao u garaži, ovo vam zapravo neće trebati, a nećete vidjeti ni veliku korist ako samo režete lim ili rasječete automobil. 

Sigurnosni savjeti

Puno toga zvučati će kao da se podrazumjeva, ali vrijedno je spomenuti.

Rezanje metala toplinom = vrući metal.

Nosite odgovarajuće rukavice za zavarivanje i kožnu opemu. Nema potrebe da zapalite svoje hlače. Nemojte nositi sintetičku odjeću kada radite s vrućim stvarima.

Nosite naočale. Možete dobiti prilično ozbiljna oštećenja oka ako radite i jedan dan bez njih.

U pogledu toga koliko tamna mora biti vaša zaštita za oči, upotrijebite ovo pravilo: ako varite i vidite plave mrlje nakon što je gorionik isključen, potrebna vam je tamnija leća.

Za plazma rezače, evo zgodne reference:

Struja luka (Amperi)Min. Zaštitna nijansa
Ispod 204
20-405
40-606
60-808
80-3008
300-4009
400-80010

Za većinu strojeva za hobi, nijansa #5 ili #6 će vam sasvim odgovarati.

Osim toga, pokušajte ne prskati iskre na stvari koje mogu rezultirati zapaljenjem. 

Usporedbe plazma rezača

Sada kada ste naoružani velikom dozom znanja, pogledajmo kakve su opcije dostupne kako bismo mogli usporediti cijenu i sposobnost.

Plazma rezači

Hobi aparat za varenje sa plazma rezačem

Obično mogu rezati metal do 5-15mm debljine i stvarno ih je zgodno imati u radioni.

Obično neće biti HF niti imaju početno paljenjejer su namijenjene za male poslove. Realno, vjerojatno ne trebate tako često rezati čeličnu ploču od 15mm u svojoj garaži.

Proinstal model sa HF paljenjem koji reže do 15mm debljine vidite KLIKOM OVDJE

Polu profesionalni aparat za zavarivanje sa plazma rezačem

Obično možete računati da izrežu ploču do 50mm debljine.

Profesionalni plazma rezači za srednje i teške uvjete rada

Kao referentnu točku, možete gledati Proinstal 120A od za samo 15 000 kn sa uključenim goionikom. On će vam omogućiti rezanje čelika do 50mm debljine. Vidite KLIKOM OVDJE

Za strojeve veće od ovoga, napuštate područje onoga što je moguće za ručne jedinice i trebate ih montirati robotom ili CNC-om.

Referentna tablica: autogeno vs plazma rezanje

Evo grafikona koji prikazuje osnovne razlike:

AutogenoPlazma rezanje
Može rezati čelik, željezo, dobro radi na drugim tankim materijalimaReže čelik, željezo, nehrđajući materijal, aluminij, mjed, sve što će provoditi struju
Može rezati iznimno debeo metal – često debljine preko 300mm – ovisno o veličini mlazniceRijetko je u stanju prorezati čelik debljine više od 50 mm ali gornja točka je obično manje od 100mm
Širi utorUski prorez
Ekonomičniji sustav za kupnjuSkuplji sustav za kupnju
Grubi rez, potrebno je više čišćenja, vjerojatno brusilicomČistiji rez, često je potrebna samo žičana četka i čekić
Sporije rezanjeStvarno brzo rezanje
Zamijenite mlaznicu za različite debljine materijalaDebljina materijala koji se može rezati određena je veličinom stroja.

Zaključak

Evo kada biste trebali nabaviti plazma rezač:

 • Želite biti u mogućnosti brzo rezati lim i ploče.
 • Vaš glavni fokus je na rezanju, a svestranost je sekundarna.
 • Radite s raznim materijalima.
 • Želite izrezati okvir kamiona na komade.
 • Umjetnik ste i izrađujete skulpture od lima.
 • Zanimaju te izmišljotine.
 • Mobilnost nije previše važna, radit ćete prvenstveno u trgovinama.
 • Volite imati barem jedan od svakog alata.

Evo kada biste trebali nabaviti gorionik za rezanje:

 • Ne trebate brzo rezati lim i ploče, ali to želite imati kao opciju.
 • Radite s blagim čelikom.
 • Željeli biste nešto što možete iznijeti na sredinu polja za rad – struja nije potrebna.
 • Želite rezati teške osovine i velike komade čelika.
 • Radite s teškom opremom.
 • Svestranost je važna – ne želite samo rezati, već i zavarivati ​​i zagrijavati metal.
 • Volite imati barem jedan od svakog alata.

Aparati za zavrivanje sa plazma rezačima

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"