Brener za autogeno zavarivanje – rezanje puca?

sdgfsdgftr54z6va

Nekoliko je stvari koje susrećemo u radu sa autogenim aparatima i vrlo su neugodne.. Frustrirajuće je imati autogeni aparat koji stalno puca i raznosi talinu. Dakle, kako možete riješiti ovaj problem i normalno raditi?

Najčešći razlog zbog kojeg će autogeni rezač pucati i ugasiti se je zbog problema s protokom plina. Obično je to ili problem sa podešavanjem protoka, curenjem ili začepljenjem.

Ukratko, moglo bi biti nekoliko stvari. Prođimo kroz mogućnosti i nađimo kako riješiti vaš problem.

No, prvo prođimo kroz pojmove kako bismo utvrdili što je zapravo taj zvuk pucanja.

Što se događa kada vam “puca” gorionik

Postoji nekoliko različitih pojmova koji se koriste za opisivanje zvuka pucanja koji možda čujete. Evo ih, od manjih do većih problema:

cutting torch popping Large

Povratni plamen

Ono što se događa je da plamen ulazi u mlaznicu sa jako glasnim pucketanjem. Plamen se može potpuno ugasiti ili se može ponovno zapaliti.

Zaista, plamen ne putuje previše unatrag , tako da ovaj obično nije velikaproblem za sigurnost . Uglavnom, obićno se taj problem događa uzastopno pa će vas samo usporiti u radu i frustrirati.

Trajni povratni udar

Ovo je malo veći problem. Plamen ostaje u vašem gorioniku nešto dulje, što bi na kraju moglo eskalirati do još većih problema.

Umjesto samo glasnog pucketanja, čut ćete pucanje praćeno šištanjem ili zviždanjem dok plamen gori unutar vašeg gorionika. Odmah isključite plin dok šištanje ne nestane.

Plamen prema bocama

Ovo je veliki problem. Sad plamen ne ide samo unutar vašeg gorionika – on se također vraća u vod do boca.

To bi se moglo pretvoriti u katastrofu. U najboljem slučaju, stvarno se ništa neće dogoditi. Ili bi vam crijevo moglo puknuti pod pritiskom unutarnje eksplozije. Ili bi u najgorem slučaju boca bi mogla eksplodirati.

Kada je najviše opasno u ovome slučaju? Najveća je opasnost ako je boca acetilena gotovo prazna, u tom slučaju nema pritiska koji bi gurao plamen prema vani nego plamenu potpunosti ulazi u bocu kada plamen uđe u bocu nakon kratkog vremena dogoditi će se eksplozija i zato , ako procijenite da su boce prazne a dogodilo se da je u crijeva na kojima nemate neprvratni ventil bježite glavom bez obzira. Zato uvijek insalirajte epovratni ventil koji sprječava ulaz plamena u bocu na vaš manometar. Ventil pogledajte KLIKOM OVDJE

Ponavljam ,najbolji način da se to u potpunosti izbjegne je ugradnja nepovratnog povratnog ventila na izlaze regulatora i na ulaze plamenika. Na taj način ništa neće eksplodirati ako i crijevu gori.

Povratni tok

Ovaj je također ozbiljan problem.

U osnovi ono što se događa za ovo je da plin pod visokim pritiskom (kisik) potiskuje niskotlačni plin (acetilen) i miješa se u crijevu.

Ako instalirate te nepovratne ventile, onda će ovaj rizik biti prilično dobro eliminiran. Svejedno, sve će biti dobro dok se brinete o svojoj opremi.

Ok, osim što smo se uvjerili da je potrebno ugraditi nepovratne venile pogledajmo neke druge načine rješavanja ovog problema pucanja brenera

Prljava mlaznica

Ovo je najlakše popraviti, pa bismo mogli početi sa pitanjem tipa “je li vaše računalo uključeno?”.

Dakle, u osnovi se ovdje događa da će prljavština ući u mlaznicu i ograničiti protok kisika i acetilena. Kada se ne miješa pravilno, začut će se  jako glasno pucanje i plamen bi se mogao ugasiti.

Samo pogledajte diznu. Je li crna? Ima li nečega u rupi iz koje izlazi plin?

Uzmite mesing žičanu četku i očistite je. Svakako biste trebali imati sredstvo za čišćenje vrhova u svom kompletu alata (ili džepu) kada radite s gorionikom.

Vidio sam kako majstori zabijaju komadiće čelične žice unutra kako bi je očistili. Međutim, ako nabavite odgovarajući čistač mlaznica , manja je vjerojatnost da ćete oštetiti unutarnji promjer dizne.

Neispravne postavke protoka

Drugi uobičajeni razlog za to je zbog nepravilnih postavki protoka.

Kad god kupite novu diznu, ona će imati malu knjižicu s uputama za uporabu. To će uključivati ​​postavke protoka za taj određeni brener.

Kako znati točne brzine protoka za svoju mlaznicu

Također imajte na umu da se ove vrijednosti odnose na zadanu veličinu i duljinu crijeva. Ako imate posebno dugo crijevo, možda ćete morati malo povećati tlak.

Kad god postavljam brzine protoka, počinjem od sredine preporučenih omjera obično će to biti prilično dobroi, ali uvijek možete dodatno fino podesiti prilikom rada.

Preblizu materijala

Ako gorionik puca dok režete, to može biti zato što vrh držite preblizu materijalu pa uletavaju prskotine na diznu sa čime ograničavate protok plina. Samo popravite držanje gorionika i riješili ste mogući problem.

Nepravilan postupak paljenja

Ako se pucanje i gašenje događa tijekom ili trenutak nakon paljenja, to može biti zato što ga palite prerano i s premalim dovodom acetilena.

Ako je to vaš problem, onda ga je prilično lako eliminirati: samo koristite pravilan postupak doziranja plinova.

Evo koraka:

Postavljanje prije paljenja

 • Odvijte ventile za podešavanje tlaka regulatora.
 • Zatvorite ventile plamenika.
 • Otvorite ventile boce.
 • Postavite vijke za podešavanje tlaka regulatora na ispravan tlak za brener koji koristite.
 • Pojedinačno otvorite i zatvorite ventile plamenika kako biste bili sigurni da se održava ispravan tlak i fino podesite ako je potrebno.
 • Na gorioniku za rezanje pritisnite ručicu i prilagodite ako je potrebno

Postupak paljenja

 • Očistite obje linije pojedinačno.
 • Otvorite ventil acetilenskog ventila za pola okretaja.
 • Zapalite gorionik kremenim upaljačem. Nemojte koristiti upaljač. Boli kad promašiš.
 • Povećajte protok plina sve dok ne bude dima i dok žuti plamen ne nestane sa vrha gorionika.
 • Smanjite protok dok se plamen ne vrati na vrh gorionika.
 • Otvorite ventil za kisik i podesite ga dok ne dobijete neutralan plamen.
 • Pritisnite ručicu i fino podesite prema potrebi.

Ako slijedite te korake, tada ćete drastično smanjiti mogućnost problema s protokom plina i malo je vjerojatno da ćete imati ikakvo pucanje ako je vaša oprema u dobrom stanju. Provjerite koristite li iskra upaljač. Spaljene ruke nisu zabavne.

Propuštanje mlaznice

Još jedan način na koji biste mogli čuti pucanje je ako postoji curenje.

Ako vaša mlaznica nije dovoljno zategnuta, možda vuče zrak.

Odvrnite mlaznicu i dobro je očistite. Kada ga ugrađujete, vucite brener naprijed-natrag u steznoj čahuri kako biste bili sigurni da je ispravno nasjedao.

Kako provjeriti curenje

Ako niste sigurni postoji li curenje ili ne, isprobajte malo vode sa sapunom. Otvorite kisik i pokrijte vrh prstom. Pogledajte hoće li izaći mjehurići.

Testirajte vodu sapunom duž cijele linije, uključujući crijevo, regulator i spojeve boca.

Doista uobičajeno mjesto za curenje je oko brtvi manometara. Pokušajte ih očistiti i ponovno namjestiti i potražite pukotine, istrošenost i oštećenja.

Pregrijana mlaznica

Ako se pucketanje događa tek nakon što ste gorionik koristili neko vrijeme, na primjer, nakon pola sata ili tako nešto, to može biti zato što se mlaznica pregrijala.

Ono što se ovdje događa je da zbog topline otvor mlaznice raste tako da ne ograničava protok plina kao što bi trebao. 

Evo najlakšeg načina za rješavanje ovoga:

 Kada se plamen ugasi, otvorite ventil za kisik. Zatim umočite mlaznicu u vodu. To će je odmah ohladiti, a voda neće ući u vaš brener.

Nabavite novi gorionik

Ponekad ništa ne radite krivo. Oprema je izložena habanju, a vaši gorionici nisu iznimka.

Obično ako su vam mlaznice istrošene, rupa na vrhu više nije lijepa, čista i okrugla. Ili je možda gorionik pao i sada je deformiran.

Ako pokazuje znakove istrošenosti, možda je vrijeme da zamijenite mlaznicu ili cijeli gorionik.

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"