Udarac strujnog luka u zavarivanju

shield arc welding 1212x674 1

Udarac luka u zavarivanju

Udarni luk u zavarivanju je vrsta greške u zavarivanju koja se javlja kada električni luk udari na nenamjerno pogrešno mjesto, kao što je na površini metalnog izratka prije početka zavarivanja.

To se može dogoditi kada se elektroda dovede u dodir s radnim komadom, ali još nije u ispravnom položaju za početak zavarivanja.

To se može dogoditi, na primjer, kada zavarivač slučajno dodirne elektrodu s metalom prije paljenja luka ili kada elektroda dodirne metal tijekom premještanja.

Što znači udar luka?

Udarni luk odnosi se na fenomen koji se događa kada se električni luk pokrene na neprikladnom mjestu ili u neprikladno vrijeme tijekom zavarivanja.

Intenzivna toplina i iskre koje stvara električni luk mogu uzrokovati niz problema, uključujući oštećenje elektrode i opreme za zavarivanje, varove loše kvalitete, lokalizirane zone tvrdoće i poroznost.

Tijekom zavarivanja može doći do udara luka u cijevi i potrebno ga je popraviti. Pogledajte primjer u nastavku, gdje električni luk na cijevi dovodi do kvara tijekom rada.

B OTC welding robot

Udar luka zavarivanja na površinu prirubnice može uzrokovati curenje. Udarci luka izvan zone zavarivanja moraju se pravilno popraviti kako bi se osigurao čvrst osnovni materijal.

Konačni pregled nakon popravka trebao bi uključivati ​​vizualni pregled ugljičnog čelika i ispitivanje tvrdoće i penetranta za legirane čelike.

Kako dolazi do udara luka kod elektrolučnog zavarivanja?

Do udara električnog luka može doći kod elektrolučnog zavarivanja kada elektroda (ili šipka za zavarivanje) slučajno udari električni luk na osnovni metal umjesto na mjesto zavarenog spoja.

To se može dogoditi zbog niza čimbenika kao što su nedostatak odgovarajućeg treninga, loša tehnika ili kvar opreme.

udar luka u obojenim dijelovima 2 Udar luka u zavarivanju

Evo nekoliko primjera kako može doći do lučnog udara:

 1. Neispravno pozicioniranje elektrode: Ako se elektroda ne drži pod ispravnim kutom ili udaljenošću od metala, može slučajno dotaknuti metal prije nego što se zapali električni luk, što može izazvati izbijanje električnog luka.
 1. Neodgovarajuća tehnika: Ako zavarivač nije pravilno obučen ili iskusan, može koristiti neodgovarajuće tehnike koje mogu dovesti do udara luka. Zavarivač pomiče elektrodu preblizu metalu prije nego što zapali luk, uzrokujući da elektroda dodirne metal prije nego što se luk uspostavi.
 2. Oštećena elektroda: Zavarivač koristi istrošenu ili oštećenu elektrodu koja je sklonija lijepljenju ili se lijepi za metal.
 3. Prljav ili kontaminiran metal: Ako je metalna površina prljava ili kontaminirana, može biti teško zapaliti električni luk i elektroda može slučajno dodirnuti metal, uzrokujući izbijanje električnog luka.
 4. Problemi s električnom energijom: Ako aparat za zavarivanje ne radi ispravno ili ako je električno napajanje nestabilno, to može uzrokovati poteškoće u paljenju luka ili elektroda može slučajno dodirnuti metal, uzrokujući izbijanje luka.
 5. Pogrešne postavke: Postavke aparata za zavarivanje nisu pravilno podešene, zbog čega elektroda dolazi u kontakt s metalom prije nego što se zapali luk.

Uzroci udara luka zavarivanja i rješenja

Glavni uzroci i njihova rješenja za udar luka zavarivanja navedeni su u donjoj tablici:

Uzrok lučnog udaraLijek
Labavi spojevi uzemljenjaObavezno koristite ispravne stezaljke za uzemljenje i dobro ih zategnite
Oštećene elektrodeKoristite samo kvalitetne šipke.
Nemar zavarivačaObučite zavarivače i podignite svijest o opasnostima od električnog luka.
Oštećen držač elektrodeZamijenite novim držačem elektrode
nepravilne tehnike zavarivanjavježbajte pravilne tehnike zavarivanja
netočni parametri zavarivanjapodesite parametre zavarivanja prema zahtjevu
koristeći oštećeni kabel za zavarivanjezamijenite oštećeni kabel
korištenje pogrešne vrste elektrodakoristite ispravnu vrstu elektrode

Zašto su udarci električnim lukom loši?

Udari luka u zavarivanju mogu biti loši jer mogu uzrokovati brojne probleme. Neki od glavnih razloga zašto su električni lukovi loši za zavarivanje uključuju:

 1. Pukotina ili poroznost na mjestu udara luka,
 2. Kontaminacija osnovnim metalom,
 3. Potrebni su dodatni resursi za popravak ili brušenje,
 4. Stvaranje lokalnih zona visoke tvrdoće, posebno kritičan problem kod niskolegiranih čelika.

Kako spriječiti izbijanje luka pri zavarivanju?

Postoji nekoliko koraka koji se mogu poduzeti kako bi se spriječili udari luka tijekom zavarivanja:

 1. Koristite odgovarajuće tehnike zavarivanja: Ispravne tehnike zavarivanja, kao što je održavanje konstantne duljine luka i korištenje točnih parametara zavarivanja, mogu pomoći u sprječavanju udara luka.
 2. Koristite ispravnu opremu: korištenje ispravne vrste opreme za zavarivanje i osiguravanje da je u dobrom radnom stanju može pomoći u sprječavanju udara luka.
 3. Održavajte čiste i suhe površine: Održavanje čistih i suhih površina može pomoći u sprječavanju električnog luka smanjenjem mogućnosti pojave pražnjenja.
 4. Koristite odgovarajuću izolaciju: Korištenje odgovarajuće izolacije na opremi i spojevima može pomoći u sprječavanju udara električnog luka smanjujući šanse za pojavu visokoenergetskog pražnjenja.
 5. Redovito obučavajte zavarivača: Redovito obučavajte zavarivača o pravilnim tehnikama zavarivanja, sigurnosnim mjerama i korištenju opreme za zavarivanje kako biste spriječili izbijanje luka.

Kako popraviti udar luka?

Postupak popravka za izbijanje luka tijekom zavarivanja ovisit će o specifičnoj vrsti oštećenja koja se dogodila. Mali udari luka mogu se ukloniti samo brušenjem.

Popravak udara luka jpg Udar luka u zavarivanju

Evo nekoliko općih koraka koji se mogu poduzeti za popravak lučnog udara:

 1. Pregledajte oštećenje: Pažljivo pregledajte područje udara luka kako biste odredili opseg oštećenja. Potražite bilo kakve pukotine, rupe ili druge znakove oštećenja.
 2. Očistite područje: Očistite područje oko žarišta električnog luka žičanom četkom ili drugim alatom za čišćenje. To će pomoći u uklanjanju svih krhotina ili onečišćenja koja su možda uzrokovana udarom luka.
 3. Izbrusite ili isturpijajte područje: Koristite brusni kotač ili turpiju da izravnate sva gruba ili neravna područja uzrokovana udarom luka. To će pomoći pripremiti područje za popravak. Neki udari luka mogu se ispraviti samo brušenjem.
 4. Zavarite popravak: Za oštećenje osnovnog metala uslijed udara luka, zavarite koristeći sličnu metaluršku šipku za punjenje. Na primjer, zavarivanje pomoću E7018 za CS materijal.
 5. Brušenje i dovršavanje popravka: Nakon što je zavarivanje završeno, koristite brusilicu za izravnavanje popravka i završetak površine.
 6. Pregledajte popravak: Vizualno pregledajte područje popravka. Za kritične materijale upotrijebite DP test za provjeru popravka lučnog udara.

ASME B31.3 kriteriji prihvaćanja lučnog udara

Defekt zavarivanja u obliku luka nije definiran u ASME B31.3 ili ASME kodovima. Ali općenito, udar luka nije prihvatljiv i potrebno ga je popraviti.

Saznajte više o drugim nedostacima zavarivanja:

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"