Tig zavarivanje i plava boja zavara?

c9da0bfd136bbde147293a9bfe57be56

Ako zavarivač u Tig postupku vjerojatno odvijek pokušavate napraviti one prekrasne plave zavare. 

Zašto metal postaje plav kada se zagrije? Čelik postaje plavi zbog tankog sloja oksida koji se stvara na površini metala. Tanki film ometa svjetlosne valove, što pojačava neke valne duljine dok druge smanjuje. Debljina filma će promijeniti neke valne duljine svjetlosti koja se reflektira od površine metala, čime će se promijeniti boja čelika.

Zapravo, čelik može dobiti nekoliko različitih boja ovisno o debljini oksidnog sloja. Boja čelika izvrstan je način da utvrdite koliko je metal bio vruć. U ovom postu ću malo pojasniti kako ovaj efekt tankog filma funkcionira, kako nastaje i zašto je to tako korisno s čelikom za istrenirano oko.

Kako funkcioniraju svjetlost i boja

Zapravo, svjetlost je prilično komplicirana stvar i reagira s različitim objektima kako bi proizvela boju na različite načine. Zato ću u ovom postu pojednostaviti kako funkcionira s obzirom na boju metala.

Svaka boja je samo svjetlo s različitom valnom duljinom. Na primjer, ono što vidimo kao crveno je jednostavno svjetlosni val valne duljine od 700 nanometara, ljubičasta je 400 nanometara, itd.

Redovito svjetlo, poput onoga što dobivamo od sunca ili “bijele” žarulje, poznato je jednostavno kao “bijelo svjetlo”. Bijelo svjetlo sadrži svaku boju (i posljedično svaku valnu duljinu svjetlosti), ali budući da su sve uključene ravnomjerno, ni jedna se ne razlikuje više od druge. Zato nam izgleda bijelo.

Dakle, u osnovi, bijela je svaka boja upakovana u jedno. Nije smeđa kao kad pomješaš sve svoje boje zajedno. 

Da bismo percipirali boju, moramo ili smanjiti ili pojačati neke od tih valnih duljina.

welded steel blue

Interferencija tankog filma

Ovo je fenomen zbog kojeg metal mijenja boju. Kada imate tanak film nečega, svjetlost koja se odbija od gornje i donje granice tog filma ponašat će se drugačije.

Dio svjetlosti će se odbiti od gornjeg sloja filma, dio svjetlosti će se odbiti od donjeg sloja. To će malo pomaknuti valne duljine svjetlosti, ovisno o tome odakle dolazi svjetlost.

Kako svjetlo djeluje na metal

Ako čelik ima “normalnu”, neoksidiranu završnu obradu i nema vrstu tankog filma, reflektira svu svjetlost u spektru. Ne izgleda bijelo samo zato što ne reflektira dovoljno svjetla. Kako reflektirate manje svjetla, to ste bliže crnoj boji. Potpuna crna je potpuni nedostatak svjetla.

Pa što ga tjera da promijeni boju?

Debljina ovog sloja je ono što kontrolira koji su svjetlosni valovi blokirani. Debljina oksidnog sloja ovisi o temperaturi koju čelik dosegne dok je u kontaktu s kisikom. Na to također neznatno utječe količina ugljika u čeliku.

Drugim riječima, toplina će pokrenuti kemijsku reakciju između željeza u čeliku i kisika u zraku. Time se formira oksidni sloj, koji je tanak film koji će filtrirati neke valne duljine dok će druge pojačati, ovisno o njegovoj debljini.

Zapravo, čelik nije jedini metal koji postaje plavi, a nije samo željezni oksid taj koji može izvesti ovaj zanimljiv podvig. Još jedan primjer metala koji postaje plavi (i druge boje) s toplinom je titan. Titanijev oksid može imati isti rezultat, iako će biti potrebne različite temperature da se to postigne.

Zašto je boja čelika tako korisna

 Razlog za to je što nam omogućuje da znamo koliko je komad čelika postao vruć dok je bio izložen kisiku koji je inače u zraku.

Što je čelik topliji, sloj oksida postaje deblji. To znači da su različite valne duljine svjetlosti ili prigušene ili pojačane, čime se mijenja boja čelika.

Zapravo, ovo je jedan od najčešćih načina na koji će majstori kontrolirati svoje kaljenje kada toplinski obrađuju čelik. Kada se komad čelika sa srednjim ili visokim udjelom ugljika zagrije do svijetlocrvene/narančaste boje, a zatim brzo ugasi u ulju ili vodi, postat će iznimno tvrd, ali i vrlo krhak.

Dopuštajući metalu da se “natopi” na nižoj temperaturi nakon hlađenja, čelik će postati čvršći i manje lomljiv. Također će postati nešto manje tvrd. Možemo koristiti boju čelika da odredimo kada je dosegnuo željenu temperaturu za ovaj proces kaljenja.

Bravari će također koristiti ovu indikaciju topline u boji kako bi odredili kada su uvjeti rezanja idealni za obradu čelika. Plava boja znači da strugotine apsorbiraju i uklanjaju toplinu, umjesto materijala na kojem radimo ili alata za rezanje.

Različite vrste čelika će imati različite debljine oksidnog sloja na različitim temperaturama. 

Nehrđajući čelici posebno će zahtijevati višu temperaturu jer su otporniji na koroziju i stoga uzimaju više topline za stvaranje tog sloja željeznog oksida.

U konačnici, efekt boje filma iznimno je koristan za sve koji rade s čelikom. Omogućuje nam da okom identificiramo temperaturu metala i na taj način kontroliramo svojstva metala ili pružamo uvid u proces koji provodimo.

Ipak , kod TIG zavarivanja čelika sigurno se trudite dobiti zavar u boji i vrlo vjerojatno uspjevate ali ne u boji koju bi željeli dobiti nego u crnoj, pa ste odlučili pročitati ovaj članak.

Koji su razlozi za to? Ima više razloga sada ću ih nabrojiti:

  1. Prljav materijal – prljavština na materijalu koji zavarujete može smetati da dobijete rezultat koji želite
  2. Loš materijal – provjerite da li radite sa kvalitetnim materijalom
  3. Prejaka struja zavaivanja – ako podesite prejaku struju progoriti ćete materijal i biti će crn
  4. Presporo kretanje – podesili ste struju ali opet imate crni zavar , onda može biti problem presporo kretanje i predugo “prženje” materijala
  5. Ne dostatna zaštita argon plinom – provjerite protok argona , pokušajte povećati protok, provjerite da li koristite pogrešnu mlaznicu za plin pa ne zaštićuje dovoljno širok prostor oko zavara
  6. Loš volfram – ako je wolfram crn i tup možete imati loš strujni luk i nekontrolirano zagrijavanje materijala
  7. Wolfram je previše izvučen – uglavnom volfram držite što je moguće viže u mlaznici da imate bolju zaštitu
  8. Neadekvatan wolfram – morate koristiti određenu debljinu i sastav volframa za struju na kojoj radite
  9. Pogrešan plin, za TIG zavarivanje isključivo koristiti 4.8 ili 5.0 Argon

Nadam se da sam vam ovim člankom pomogao ukloniti upitnike koji mnogim hobistima i majstorima stoje nad glavama.

KLIKOM OVDJE možete vidjeti neke od aparata za zavarivanje TIG postupkom.

Vaš Proinstal Škarec d.o.o.

Klikom   ⇒⇒ OVDJE ⇐⇐  posjetite naš Facebook profil i stisnite gumb PRATI ako Vam se sviđa!

Klikom  ⇒⇒ OVDJE ⇐⇐posjetite našu Facebook stranicu i stisnite gumb SVIĐA MI SE ako želite pratiti naše BLIC AKCIJE !

Klikom   ⇒⇒ OVDJE ⇐⇐  pročitajte neke od Google recenzija korisnika Proinstal aparata!

  💥💥#Mirna ruka, šljaka gore!⚡⚡ 💪😎

Aparati za varenje čelika

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"