Učinci varijabli zavarivanja na kvalitetu zavarivanja

Welding Article Main Image 1024x683 2

Welding is a key process in the manufacturing and construction industry. It involves joining two or more pieces of metal by heating them to their melting points and allowing them to cool, creating a strong, permanent bond.

Međutim, na kvalitetu zavara mogu uvelike utjecati varijable uključene u proces zavarivanja. Ove varijable mogu uključivati ​​vrstu tehnike zavarivanja koja se koristi, vrstu i debljinu metala koji se zavaruje, parametre zavarivanja, pa čak i vještinu zavarivača.

Effects of welding variables on welding quality

depositphotos 349872352 stock photo process welding metal complete darkness 1

Učinci ovih varijabli zavarivanja na kvalitetu zavarivanja mogu biti značajni, a ključno je da zavarivači i proizvođači razumiju kako optimizirati ove varijable kako bi osigurali visokokvalitetne zavare.

U ovom postu na blogu istražit ćemo učinke varijabli zavarivanja na kvalitetu zavarivanja, uključujući najvažnije varijable koje treba uzeti u obzir i tehnike koje se koriste za njihovu optimizaciju.

Razumijevajući kako varijable zavarivanja mogu utjecati na kvalitetu zavarivanja, zavarivači mogu dosljedno proizvoditi visokokvalitetne zavare, što rezultira jakim i pouzdanim strukturama i proizvodima.

Učinak jakosti struje zavarivanja

Amperaža zavarivanja kritični je čimbenik u zavarivanju koji mjeri protok struje kroz elektrodu i kroz rad. Njegova primarna funkcija je određivanje količine unesene topline u procesu zavarivanja.

Općenito, veća amperaža rezultira većim stopama taloženja, dubljim prodiranjem i većim miješanjem. Bez obzira na to gdje se mjeri, jakost struje koja teče kroz električni krug ostaje ista.

Može se izmjeriti pomoću tongmetra ili električnog šanta. Jakost struje igra ključnu ulogu u razmatranju unosa topline i gustoće struje.

U slučaju CV zavarivanja, povećanje brzine dodavanja žice dovodi do izravnog povećanja amperaže. S druge strane, za SMAW (Stick Welding) na CC vrstama snage zavarivanja, postavka stroja osnovna je odrednica amperaže, iako je duljina luka koju kontrolira zavarivač također može promijeniti. Veća duljina luka smanjuje snagu struje.

Effect of welding voltage

micromachines 11 00563 g001a 550 1

Napon luka u zavarivanju usko je povezan s duljinom luka. Porast napona dovodi do povećanja duljine luka, što zauzvrat povećava potrebu za odgovarajućom zaštitom luka.

Kod CV zavarivanja, napon je prvenstveno određen postavkom stroja, što čini duljinu luka relativno fiksnom. Nasuprot tome, kod SMAW na CC sustavima, napon luka ovisi o duljini luka, kojom zavarivač može manipulirati.

Kada se duljina luka produljuje pomoću SMAW, napon luka se povećava, dok se jačina struje smanjuje.

Na širinu zrna zavara također utječe napon luka, pri čemu viši naponi rezultiraju širim zrncima. Nadalje, napon luka ima izravnu ulogu u izračunu unosa topline.

Učinak brzine kretanja kod zavarivanja

Brzina kretanja ključni je faktor koji utječe na kvalitetu i učinkovitost zavarivanja. Odnosi se na brzinu kojom se plamenik za zavarivanje kreće duž spoja. Utjecaj brzine kretanja na zavarivanje može biti značajan, a ovisi o različitim čimbenicima kao što su postupak zavarivanja, vrsta i debljina materijala koji se zavaruje i položaj zavarivanja.

Općenito, povećanje brzine kretanja dovodi do smanjenja unosa topline, što rezultira užim rubom zavara i manjom zonom utjecaja topline. Međutim, povećanje brzine kretanja iznad određene granice može imati i negativne posljedice, kao što je nedovoljno taljenje i poroznost u zavaru.

U postupcima zavarivanja kao što su plinsko lučno zavarivanje s volframom (GTAW) i plinskolučno zavarivanje (GMAW), brzina kretanja utječe na količinu nanesenog dodatnog metala, što utječe na veličinu i oblik zavarenog spoja. Veće brzine kretanja rezultiraju manjom širinom kuglice i manjim prodiranjem, dok sporije brzine kretanja stvaraju šire kuglice i dublje prodiranje.

Osim što utječe na izgled i čvrstoću zavara, brzina kretanja također može utjecati na produktivnost. Optimalna brzina kretanja ovisi o specifičnoj primjeni zavarivanja i razini vještine zavarivača. Stoga zavarivači moraju uzeti u obzir različite čimbenike kako bi odredili idealnu brzinu kretanja za postizanje visokokvalitetnog i učinkovitog zavarivanja.

Učinak stršenja elektrode u zavarivanju

Izvlačenje elektrode, također poznato kao produženje elektrode, važan je čimbenik u zavarivanju koji može imati značajan utjecaj na kvalitetu zavara. Odnosi se na udaljenost od kontaktnog vrha do kraja elektrode i može na različite načine utjecati na proces zavarivanja.

Kada se produženje elektrode poveća u sustavu konstantnog napona, električni otpor elektrode se povećava, što dovodi do otpornog zagrijavanja ili “I2R zagrijavanja”. To rezultira smanjenom energijom luka potrebnom za taljenje elektrode. Dulji produžeci elektroda mogu se koristiti za postizanje većih stopa taloženja pri određenoj jakosti struje.

Kada je elektroda prekratka, elektroda se može pregrijati, što dovodi do prskanja, poroznosti i nedosljednog zavara. Osim toga, kraće stršenje može uzrokovati nestabilnost zavarene lopatice, što rezultira nedostatkom prodiranja i slabijim zavarom.

S druge strane, kada je elektroda stršila predugo, elektroda možda neće moći osigurati dovoljno struje za održavanje luka, što dovodi do nestalnog luka i loše kvalitete zavara. Osim toga, duže stršenje elektrode može rezultirati povećanim otporom, uzrokujući zagrijavanje i deformaciju elektrode.

Effect of welding polarity

Welder Cor Match 900 4

Welding polarity is a key factor in welding that can have a significant impact on welding quality and efficiency. Welding polarity refers to the direction of current flow between the welding electrode and the workpiece. There are two types of welding polarity – direct current (DC) and alternating current (AC).

Kod zavarivanja istosmjernom strujom struja teče u jednom smjeru od elektrode za zavarivanje prema izratku. Postoje dvije vrste polariteta DC zavarivanja – ravni polaritet i obrnuti polaritet. Kod ravnog polariteta, elektroda je negativno nabijena, a obradak je pozitivno nabijen. U obrnutom polaritetu, elektroda je pozitivno nabijena, a obradak je negativno nabijen.

Kod zavarivanja izmjeničnom strujom, struja povremeno mijenja smjer, teče od elektrode do obratka i zatim mijenja smjer. Zavarivanje izmjeničnom strujom obično se koristi za zavarivanje aluminija i drugih obojenih metala.

Učinak polariteta zavarivanja na zavar ovisi o vrsti postupka zavarivanja koji se koristi. Na primjer, kod TIG zavarivanja obično se koristi DC ravni polaritet zavarivanje tanjih materijala, dok se DC obrnuti polaritet koristi za deblje materijale. Kod MIG zavarivanja, DC obrnuti polaritet obično se koristi za zavarivanje debljih materijala, dok se DC ravni polaritet koristi za tanje materijale.

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"