Kvalifikacijski vodič za specifikaciju postupka zavarivanja za primjene zavarenih šavova

Specifikacija postupka zavarivanja – WPS

In this post, I have provided detailed guidance on WPS & PQR qualification for the application of Corrosion Resistant Weld Overlay (also called CRO) and Wear Resistant Weld Overlay.

Varijable za zavarivanje razlikuju se za aplikacije preklapanja zavarenih spojeva i specificirane su u ASME odjeljku IX pod specijalnim procesnim varijablama. Pogledajte niže varijable u ASME odjeljku IX za kvalifikaciju SMAW zavarenog sloja (tablica QW 253.1).

Varijable nisu iste kao one koje se razmatraju u općoj kvalifikaciji SMAW WPS kako je navedeno u tablici QW-253.

Kliknite ovdje da biste saznali više o bitnim, nebitnim i dopunskim bitnim varijablama zavarivanja.

slika 14 1 Vodič za kvalifikaciju specifikacije postupka zavarivanja (WPS) za primjenu zavarenog sloja

Radno mjesto je napisano da pokrije ovu kvalifikaciju prema ASME odjeljku IX.

Kliknite ovdje da biste naučili kako napisati WPS.

Steps for WPS-PQR qualification (procedure qualification)

mipi wi vi coupon 1
 • Pregledajte i odaberite vrstu ispitnog uzorka (ploča ili cijev) i njegovu veličinu (debljina osnovnog metala na temelju zahtjeva posla). Minimalna veličina ispitnog uzorka je 150 mm X 150 mm (6 inča x 6 inča).
 • Prethodno čišćenje, probni rad i uvjeti zavarivanja za pripremu prije zavarivanja stvarni ispitni kupon.
 • Izvršite zavarivanje na ispitnom kuponu. Minimalna širina zavarenog sloja za sloj je 38 mm ili 1,5 inča. Zabilježite sve detalje u PQR.
 • Provedite mehanička ispitivanja prema ASME Odjeljku 9, tablici QW-453 navedenoj u nastavku.
 • Napravite zapis o kvalifikaciji postupka ili PQR navodeći sve varijable (bitne, nebitne i dodatne) za korišteni postupak zavarivanja.
 • Izvršite pregled PQR-a. Ako je uključena inspekcija treće strane ili svjedok klijenta, neka to potpišu. Isto vrijedi i za sljedeću točku.
 • Pripremite i izdajte WPS koji pokriva kvalificirani raspon parametara zavarivanja.
slika 13 1 Vodič za kvalifikaciju specifikacije postupka zavarivanja (WPS) za primjenu zavarenog sloja

Koraci za kvalifikaciju rada zavarivača/operatera (WPQ)

Imate slobodu koristiti isti ispitni kupon (PQR kvalifikacija) za kvalifikaciju izvedbe zavarivača/operatora prema ASME odjeljku IX.

Dakle, kako biste uštedjeli vrijeme i troškove kvalifikacije. slijedite korake u nastavku:

 • Pregledajte minimalne zahtjeve ispitivanja za kvalifikaciju zavarivača/operatora kako je navedeno u tablici QW-453.
 • Na temelju rezultata ispitivanja, korištene debljine i dopuštenog raspona parametara zavarivanja izdajte certifikat zavarivača/operatera (WPQ).
 • Za sve dodatne zavarivače/operatere – trebate zavariti dodatne testne kupone s ograničenjem koje je ranije navedeno u kvalificiranom WPS-u.
 • Izvršite NDT i test razaranja kako je navedeno u tablici QW-453.
 • Ako su svi testovi prihvaćeni, izdajte certifikat zavarivača ili WPQ.

Debljina za kupon za kvalifikacijski test PQR

Za cijevni lim: Za PQR kupon za cijevni lim, debljina mora biti jednaka minimalnoj debljini proizvodnog posla ili 2 inča (50 milimetara) – koristi se bilo koji od kojih je manji.

Za ploču: Za ploču, debljina ispitnog uzorka mora biti jednaka minimalnoj debljini proizvodnog spoja ili zahtjevima posla. Ograničenje debljine kvalificirano Tablica QW-453.

Preparation of trial coupon

Welding Proceduer Specification 1

Ispitni kupon za PQR kvalifikaciju mora koristiti istu specifikaciju materijala koja je potrebna za posao. To uključuje isti broj P i br. grupe. ako je primjenjivo.

Pripremite probni kupon prema dimenzijama predloženim na donjoj slici. Standardna veličina kupona prema ASME Odjeljku IX je 6 inča X 6 inča X minimalna proizvodna debljina spoja.

Širina zavarenog sloja na ispitnom kuponu mora biti najmanje 1,5 inča ili 38 milimetara.

ispitivanje zavarivača 1 Vodič za kvalifikaciju specifikacije postupka zavarivanja (WPS) za preklapanje zavara Primjena

Zahtjevi PQR kvalifikacijskog ispitivanja zavarenog sloja

Za kvalifikaciju WPS-PQR (kvalifikacija postupka) prema ASME odjeljku IX, minimalni zahtjevi za ispitivanje i raspon kvalificirane debljine navedeni su u tablici QW-453, sažetak dat u nastavku.

Tablica također pokriva zahtjeve za kvalifikaciju zavarivača ili kvalifikacijske testove performansi za preklapanje zavara i tvrdo navlačenje.

Glavna ispitivanja koja su potrebna za zavarivanje – tvrdo oblaganje ili slojeve otporne na koroziju prema ASME odjeljku IX su:

 1. Potrebna ispitivanja za CRA zavareni sloj
 • Vizualni pregled – obavezan za bilo koju PQR/WPS kvalifikaciju
 • Ispitivanje penetrantima za površinski NDT.
 • 2 poprečna i 2 uzdužna ispitivanja savijanja. Ovo se može zamijeniti s 4 testa bočnog savijanja u skladu s ograničenjem debljine dopuštenim u ASME odjeljku IX.

2. Ispitivanja potrebna za prekrivanje s tvrdom oblogom (otporno na habanje)

 • Vizualni pregled – obavezan za bilo koju PQR/WPS kvalifikaciju.
 • Ispitivanje penetrantima za površinski NDT.
 • Makro test.
 • 3 mjerenja tvrdoće po uzorku.
postupak ispitivanja kvalifikacije zavarivača 1 Vodič za kvalifikaciju specifikacije postupka zavarivanja (WPS) za preklapanje zavara Primjena

Kriteriji prihvatljivosti ispitivanja penetrantima za PQR kvalifikaciju

Acceptance temeljen na Relevantne indikacije: Sve indikacije ispitivanja penetrantima koje imaju glavne dimenzije veće od 1,5 milimetara ili 1/16 inča smatrat će se relevantnim indikacijama.

 • Za analizu kemije metala zavara zavarenog sloja WOL debljina kvalificirana od strane PQR, pogledajte donju sliku iz tablice QW-462.5 (a), ASME odjeljak 9.
wps test kemijska analiza 1 Vodič za specifikaciju postupka zavarivanja (WPS) kvalifikacija za preklapanje zavara Primjena

Bend test acceptance criteria

Root and face bend testing is described in paragraph 5.6.4

Tijekom ocjenjivanja savijanja, ispitni kupon mora osigurati da ZUT i zavar u kuponu poprečnog savijanja budu pokriveni unutar područja savijanja ispitnog uzorka nakon savijanja. To će osigurati potpunu pokrivenost testom savijanja za područje od interesa koje bi moglo imati nedostatke izazvane zavarivanjem.

Nadalje gore navedeno, svi kuponi za vođeno savijanje neće pokazivati ​​otvorene nedostatke u zavaru/(HAZ), više od 3 milimetra ili 1/8 inča na uzorku za savijanje nakon savijanja na njegovoj konveksnoj strani. Svi nedostaci manji od 1/8 inča ili 3 mm bit će prihvatljivi i neće biti razloga za odbijanje testa.

Bilo koji otvoreni nedostaci vidljivi na kuponu za ispitivanje savijanja na uglovima neće biti razlog za odbijanje, osim ako postoji bilo kakva zabrinutost ili dokaz da su ti nedostaci posljedica bilo kakvih inherentnih nedostataka zavarivanja kao što su LOF, uključci troske i bilo koji drugi nedostaci koji su bili tamo.

Za CRA zavareni sloj ne smiju biti otvoreni nedostaci veći od 1,5 milimetara ili 1/16 inča koji će biti prihvatljivi za oblogu, a ne smiju biti dopušteni otvoreni nedostaci veći od 3 milimetra ili 1/8 inča zajedno s bliskim sučeljem zavara.

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"