Čvrstoća kaljenja

Temperature embrittlement Meaning?

Hardening some steels can result in a reduction in toughness as measured by impact tests, known as ‘temperature embrittlement’. Quenched brittleness is applicable mainly to low alloy steel and carbon steel (where <0.5% Mn) is exempt.

Fenomen se događa kada se čelik kali na temperaturi iznad 525°C, nakon čega slijedi sporo hlađenje na sobnu temperaturu ili kada se kaljenje provodi između 375°C i 525°C.

Kaljena krtost ne utječe na druga svojstva materijala osim na žilavost materijala. Učinak krtosti pri kaljenju može se poništiti odgovarajućom temperaturom kaljenja.

Kaljena krtost u čelicima

Kaljena krtost u čelicima znači smanjenje žilavosti Charpy V zareza kada ti čelici dožive zagrijavanje-hlađenje unutar raspona temperirane krtosti od 750°F – 1110°F (približno 400°C do 600°C).

Utvrđeno je da legure čelika koje su osjetljive na krtost pri poboljšanju sadrže značajne koncentracije legirajućih elemenata kao što su Mn, Ni i Cr, a uz to jedan ili više Sb, P, Ar i Sn kao nečistoće u relativno niskim koncentracijama.

Prisutnost ovih legirajućih elemenata i nečistoća pomiče temperaturu prijelaza iz duktilnog u lomljivo na znatno više temperature. Širenje pukotina u ovim lomljivim materijalima je intergranularno kao u lomljivim materijalima.

How to check the temperature brittleness of steel?

Longitudinal and transverse residual stress distribution in a weld With permission

Kaljena krtost je pojava koja se može pojaviti kod nekih čelika tijekom toplinske obrade. Važno je znati kako provjeriti ovo stanje jer ono može nepovoljno utjecati na svojstva čelika.

Postoje tri glavna načina provjere krtosti čelika:

  • Prvo je provjeriti otpornost materijala na zarez. Chapryjev uzorak s V-zarezom koristi se za provjeru smanjenja žilavosti materijala zbog krtosti pri kaljenju.
  • Drugi je provesti ispitivanje tvrdoće čelika. Ako se utvrdi da je čelik znatno tvrđi nego inače, to može ukazivati ​​na krtost zbog topline.
  • Treći način provjere krtosti je metalografsko ispitivanje čelika. To će vam omogućiti da potražite bilo kakve promjene u mikrostrukturi čelika koje bi mogle biti indikativne za ovo stanje.

Formula for checking embrittlement susceptibility due to improvement for Cr-Mo steels

hydrogen embritllement

Postoji jednostavna formula za provjeru osjetljivosti Cr-Mo čelika na kaljenu krtost.

Formula je:

  • J = (Mn + Si)(P + Sn) x104 (u težinskim %),
  • X =( 10P + 5Sb + 4Sn + As)/100 (u ppm)

Napomena: Kemijski sastav treba uzeti u obzir za metal zavara, a ne za osnovni metal kada se koristi ova formula.

Vrijednost “J” trebala bi biti manja ili jednaka 180, a vrijednost “X” trebala bi biti manja od 20.

Ako je bilo koja od ovih vrijednosti zadovoljena, tada je rizik od krtosti zbog topline nizak kod Cr-Mo čelika (npr. P5, P9, P22).

How to avoid temperature brittleness of steel?

emb

Kaljena krtost može se izbjeći sljedećim postupcima:

  1. Kontrola sastava legure.
  2. Kaljenje iznad 1067°F (575°C) ili ispod 707°F (375°C) nakon čega slijedi kaljenje na sobnu temperaturu.
  3. Upotrijebite ugljični čelik koji ima manje od 0,5% Mn i ti jednostavni ugljični čelici nisu skloni temperiranoj krtosti.

Čitaj više:

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-20%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-26%
New

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"