Kako čitati simbole za zavarivanje utora: saznajte sve o tome

Žlijeb zavara (sučeoni zavar) Značenje

Zavareni spoj s utorom, također poznat kao sučeoni zavar, vrsta je konfiguracije zavarenog spoja koja se stvara taloženjem materijala za zavarivanje u utor (različitih oblika, kao što ćemo vidjeti kasnije u ovom postu) koji je strojno obrađen u dva komada metala koji se zajedno zavaruju.

Utorni zavari (suočni zavari) često se koriste u primjenama visoke čvrstoće jer daju vrlo jak spoj koji može izdržati velika uzdužna i poprečna naprezanja. Utor također pomaže zadržati rastaljeni materijal za zavarivanje, što pomaže u stvaranju glatkog, dosljednog zavara u usporedbi s kutnim zavarom.

vrste zavara utorom

Prednost zavarivanja utorima je u tome što proizvodi jak, pouzdan zavareni spoj. Rez u obliku slova V pomaže osigurati da zavareni spoj bude što je moguće jači, a proces zavarivanja trajno spaja dva komada metala. Zavarivanje utorima često se koristi u proizvodnji i građevinskim projektima, gdje je snažan, pouzdan zavareni spoj neophodan.

Povezano čitanje: Što je žljebni zavar i njegove različite vrste

Simbol utora (čeonog) zavara s primjerima

Simbol utora za zavarivanje jednostavan je, ali važan simbol za zavarivanje. Koristi se za označavanje vrste utora, njegovog položaja, veličine zavara i bilo koje druge dodatne informacije. Upamtite, simbol zavarivanja utora i simbol zavarivanja utora dvije su različite terminologije.

Dodatno čitanje: Razlika između simbola zavarivanja i simbola zavarivanja

Simbol za utorni zavar ili sučeoni zavar tipično predstavlja oblik utora (V, J, U ili prošireni tip) postavljen na referentnu liniju simbola zavarivanja i usmjeren u smjeru zavarenog utora. Simbol utora za zavarivanje može se koristiti u kombinaciji s drugim simbolima zavarivanja, kao što su ravni, konveksni ili konkavni tip zavarivanja.

Simbol zavara kvadratnog utora s primjerima

Simboli za zavarivanje bitni su za komunikaciju zahtjeva za zavarivanje između zavarivača i inženjera. Simbol utornog zavara je jedan od najčešće korištenih simbola, a koristi se za označavanje utornog zavara. Ovaj simbol se sastoji od jedne linije koja povezuje dvije točke na zavarenom spoju. Crta označava položaj korijena zavara, a strelica pokazuje u smjeru zavarivanja.

Dodatna literatura: Što je zavareni spoj s kvadratnim utorom, simbol zavara s primjerima

Simboli zavara s kvadratnim utorom (prema standardu AWS A2.4) koriste se za označavanje mjesta i vrste zavara na tehničkim crtežima. Mogu se koristiti i na ravnim i na zakrivljenim površinama. Simbol zavara kvadratnog utora sastoji se od dvije okomite crte postavljene na referentnu liniju sa strelicom koja pokazuje mjesto zavara.

Sljedeći primjeri pokazuju kako pravilno koristiti simbol za zavarivanje četvrtastog utora. U svakom primjeru, simbol zavarivanja prikazan je crvenom bojom, a smjer zavarivanja je plavom bojom.

simbol četvrtastog zavarivanja utora 1 Kako čitati simbole zavarivanja utora: naučite sve o tome

Simbol zavara s jednim kosim utorom s primjerima

Zavar s jednim ukošenim utorom je vrsta sučeonog zavara gdje jedan spojni član ima ukošeni zavar, a drugi kvadratne rubove. Kako je skošenje samo jedna strana elementa, naziva se zavareni spoj s jednim skošenjem.

Simbol za zavarivanje s jednim kosim utorom Kako čitati simbole za zavarivanje utora: naučite sve o tome

Simbol zavara s jednim kosim utorom je simbol zavarivanja koji se koristi za označavanje zavara s jednim kosim utorom. U jednom zavarenom spoju s kosim utorom, simbol zavara sastoji se od okomite linije na lijevoj strani i linije suženja na desnoj strani, kao što je prikazano u donjem primjeru. Strelica bi uvijek trebala biti na strani metalnog komada na kojem se nalazi priprema kosog zavara.

Povezana literatura: Vrste kosih zavarivanja, simboli

Jednostruki-koso-dvostruko-koso-1

Simbol zavara s dvostrukim kosim utorom s primjerima

Zavar s dvostrukim kosim utorom je zavar koji se koristi za spajanje dva elementa zajedno pod kutom od 90 stupnjeva. Zavar se stvara skošenjem samo jednog elementa s obje strane. Drugi element je bez ikakve pripreme za zavarivanje i ima kvadratni rub.

Dvostruki skošeni simbol za zavarivanje utora Kako čitati simbole za zavarivanje utora: naučite sve o tome

Simbol za zavarivanje za simbol za zavarivanje s dvostrukim kosim utorom replicira simbol za zavarivanje s jednim kosim utorom s obje strane referentne linije. Ovo je simbol simetričnog zavara kao što je prikazano na gornjoj slici.

Simbol zavara s jednim V-utorom s primjerima

Zavareni spoj s jednim V-utorom je zavareni spoj u kojem je skošenje zavara pripremljeno na oba elementa samo s jedne strane, a kut skošenja je približno 30-45 stupnjeva. Zavarivanje s jednim V-utorom također se može koristiti u drugim primjenama, kao što je zavarivanje cijevi gdje je moguće zavarivanje samo s jedne strane.

JEDAN Simbol za zavarivanje V utora 1 Kako čitati simbole za zavarivanje utora: saznajte sve o

Simbol zavara s dvostrukim V-utorom s primjerima

To je zavar koji ima dva V-utora, po jedan sa svake strane zavara. Dvostruki V-utor se koristi za materijale veće debljine. Pomaže uštedjeti metal zavara i također kontrolira distorziju zavara raspodjelom naprezanja.

Simbol za zavarivanje s dvostrukim V-utorom stvoren postavljanjem simbola za zavarivanje u obliku slova V s obje strane referentne linije kao što je prikazano na donjoj slici. Ovo je simbol simetričnog zavara.

Simbol za zavarivanje dvostrukog V utora 1 Kako čitati simbole za zavarivanje utora: naučite sve o tome

Simbol šiljatog zavara s utorom s primjerima

Zavar s raširenim utorom je zavareni spoj koji se koristi za spajanje jednog okruglog elementa ili za savijanje ploče na ravni element. Ovo stvara rašireni utor u koji se može nanijeti dodatni metal za zavarivanje. Zavareni spoj s proširenim utorom ima dvije vrste:

  1. Jednostruki prošireni utor – javlja se između ravnog elementa i savijene ploče.
  2. Dvostruki prošireni utor: javlja se između okruglog elementa (šipka/cijev) i ravnog elementa.
tipovi zavarenih spojeva s raširenim kosom

Simboli za zavarivanje za zavareni spoj s jednim raširenim ukošenim utorom, zavar s dvostrukim utornim utorom s primjerima prikazani su na gornjoj slici za različite konfiguracije zavarenih spojeva.

Simbol zavarenog spoja V-utora s raširenim kosom s primjerima

Upamtite, zavareni spoj s kosim utorom i zavareni spoj s V-utorom dvije su različite stvari. Zavareni spoj s kosim V-utorom je zavar koji se stvara zavarivanjem dva okrugla komada metala zajedno s utorom u obliku slova V u sredini koji nastaje zbog profila dijelova.

Simboli za zavarivanje za V-utor s raširenim kosim oblikom sastoji se od dva oblika raširenih oblika smještenih na referentnoj liniji. Dvostruki zakošeni V-utor ima ovaj simbol zavara postavljen na obje strane referentne linije kao što je prikazano u donjem primjeru.

flare-bevel-weld-in-symbols-1

Simbol zavara s utorom pune penetracije s primjerima

Simbol potpunog prodiranja spoja ili potpunog prodiranja zavara u utoru zapravo se odnosi na simbole zavara utora. V-utor, J-utor, U-utor ili dvostruki prošireni V-utor mogu biti puni probojni zavar. Potpuna penetracija spoja (CJP) znači da zavar prodire kroz cijelu debljinu osnovnog metala.

Zahtjevi koji se odnose na potpuno prodiranje spoja/potpuno prodiranje bit će specificirani u zadnjem dijelu simbola zavarivanja tako da korisnik može poduzeti odgovarajuće radnje kako bi osigurao CJP zavarivanje kao što je prikazano u donjem primjeru.

CJP-simbol zavara

Simbol djelomičnog (PJP) utornog zavara s primjerima

Zavar s djelomičnim prodiranjem spoja (PJP) ili djelomično prodiranje zavara tip je zavara kod kojeg prodiranje zavara nije u cijelom osnovnom metalu. To može rezultirati ako se u spoju koristi šira korijenska površina ili u slučaju zavara s ravnim utorom, kao što je ranije objašnjeno.

Povezano čitanje: Što je CJP, PJP značenje zavara, simbol, razlike i primjeri?

Dubina prodiranja bit će navedena na simbolima zavarivanja u slučaju PJP zavara, a uvjeti za PJP zavare bit će navedeni u zadnjem dijelu simbola zavarivanja.

pjp-zavar-s-armaturnim-filtom

Simbol zavara J-utora s primjerima

Ime je dobio zbog “J” oblika kosine. Zavareni spoj u obliku slova J nastaje strojnom obradom skošenog oblika u obliku slova J na zavarenoj površini spoja. Ova kosina daje žlijeb u kojem metal za zavarivanje može teći i rezultira manjom upotrebom metala za zavarivanje. Dobra površina zavara i smanjena količina upotrijebljenog metala za zavarivanje čine zavar s j-utorom izvrsnim izborom za zavarivanje tankih materijala.

J Groove Weld ima četiri vrste slične V-groove Weld:

  1. Jednostruki kosi J-utor zavaren
  2. Zavar s dvostrukim kosim J-utorom
J Simbol jednog zavarivanja utora Kako čitati simbole zavarivanja utora: Saznajte sve o tome

Primjer zavara J-utora s jednim ukošenim utorom prikazan je gore. Dvostruki zakošeni J-utor imat će simbol postavljen s obje strane referentne linije. Različite konfiguracije J-utora prikazane su na slici ispod.

J-utor-priprema-dizajna-zavara

Simbol zavara U-utora s primjerima

Zavareni spoj s U-utorom je ogledalo zavara J-utora gdje je kosi na oba elementa. U-utor ima dvije vrste slične zavarivanju V-utora kao što su:

  1. Zavar s jednim U-utorom
  2. Var s dvostrukim U-utorom

Na donjoj slici prikazan je zavar s jednim U-utorom sa svojim potpunim simbolom zavarivanja. Repni dio ovdje se odnosi na lokaciju na crtežu i može se mijenjati prema zahtjevima. Simboli unutarnjeg zavara od 45 stupnjeva predstavljaju uključeni kut utora.

U-utor-dizajn-simbol-zavara-1

Zavar s dvostrukim U-utorom imat će gore navedenu pripremu za zavarivanje, ali s obje strane zavarenog spoja umjesto samo s jedne strane. Simbol za zavarivanje će stoga replicirati isti simbol na obje strane referentne linije.

Povezane objave:

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"