Kako kvalificirati zavarivača?

Što je Tack Weld?

Tack Weld je trajni ili privremeni zavar, zavaren da drži dijelove zavara ili sklopa komponente u ispravnom poravnanju dok se završni zavari ne završe. Kada je pričvrsni zavar privremen, oni se uklanjaju brušenjem prije samog zavarivanja.

Trajni zavareni spojevi postaju dio zavara jer se stapaju tijekom zavarivanja. Takvi Tack zavari koji su ugrađeni u zavar moraju biti prihvatljive razine kvalitete koja je primjenjiva za stvarni zavar. Kao što je navedeno u AWS D1.1, kada se koristi RT, zavareni spojevi ne smiju biti u ispitnom području WQT kupona.

Često se u zavarenim spojevima od nehrđajućeg čelika koriste zavareni spojevi kako bi se ograničilo skupljanje. Pričvrsni zavari se također koriste za držanje dijelova tijekom zavarivanja kako bi se spriječilo pucanje zavara uslijed naprezanja u zavarivanju.

Pričvrsni zavari koji bi trebali biti dio zavarivanja ili spojeni sa zavarivanjem moraju biti izvedeni istom elektrodom za zavarivanje koja se koristi za zavarivanje spoja.

Takve vrste zavarenih spojeva zahtijevaju potpuno čišćenje zavarenog spoja prije zavarivanja budući da će spojnice biti dio zavara. Pričvrsni zavari postavljeni višestrukim prolazom trebaju imati kaskadne krajeve tako da se mogu lako spojiti sa zavarom uz minimalne napore.

Who is a Tack welder?

WQT 1080x675 2

AWS D1.1-Structruual Welding Code definira zavarivač za zavarivanje kao:

‘Zavarivač za zavarivanje je osoba koja izvodi zavare male duljine (zavare za zavarivanje) kako bi držala dijelove u ispravnom položaju tijekom faze postavljanja. Završno zavarivanje izvodi zavarivač preko ovih zavarenih spojnica ili njihovim uklanjanjem.”

Kvalifikacija zavarivača za pričvršćivanje obavezna je u proizvodnji kako bi se osigurala njegova vještina za postavljanje čvrstih zavarenih spojeva.

WQT za kvalifikaciju pričvrsnog zavara neće se smatrati referencom tijekom stvarne izrade. Stvarno pričvrsno zavarivanje na poslu bit će izvedeno samo u skladu s kvalificiranim WPS-om.

Predgrijavanje za zavarene spojeve

Pričvrsni zavar zahtijeva isto predgrijavanje kao što je potrebno za osnovni metal. Racionalno je da pričvrsni zavar također proizvodi isti unos topline kao induciran cijelim zavarom.

Materijali kao što su Cr-Mo, HSLA ili čelik s visokim udjelom ugljika, na primjer, ako nisu prethodno zagrijani prije zavarivanja, mogu dovesti do pucanja u zavarivanju. Također će proizvesti vrlo visoku tvrdoću ZUT-a i zavareni metal.

Kliknite ovdje da biste saznali koja će biti minimalna i maksimalna duljina zavarenih spojeva

Fastener Welder Qualification to ASME Section IX

100s or 1000s of welders

ASME Odjeljak IX ne poziva posebnu kvalifikaciju za zavarivača. Prema ASME odjeljku IX, klauzula QW-303.1 Zavarivanje utorima, zavarivači koji su kvalificirani za zavarivanje utorima također su kvalificirani za izradu pričvrsnih zavara u utorima i kutovima unutar kvalificiranog raspona.

Similarly, welders who are qualified to fillet weld are only qualified to make tack welds in fillet welds.

Prema ASME odjeljku IX, zavarivač tablice QW 461.9 koji kvalificira zavarene spojeve na ploči može zavarivati ​​spojne zavare u žljebovima, kutove na pločama i cijevima.

asme odjeljak IX raspon kvalifikacija 1024x766 1 Kako kvalificirati zavarivača za zavarivanje?

Kvalifikacija zavarivača pričvrsnice prema AWS D1.1

AWS D1.1 zahtijeva posebnu kvalifikaciju za zavarivača pričvrsnica i ne prihvaća kvalifikaciju temeljenu na kvalificiranom zavarivaču za zavarivanje utora ili kutnog zavarivanja.

Prema AWS D1.1, klauzula 6.16.1.2 za zavarivače, Svaki zavarivač za zavarivanje mora biti kvalificiran korištenjem ploče WQT za svaki položaj zavarivanja koji simulira stvarne zahtjeve za zavarivanje.

Prema AWS D1.1, klauzula 6.16.2.2, za WQT, zavarivač za zavarivanje mora zavariti kutni zavar maksimalne veličine od 0,25 inča ili 6 milimetara s duljinom od otprilike 2 inča. Ovaj uzorak ljepila mora se ispitati za ispitivanje loma kutnog zavara kako bi se provjerila kvaliteta zavarivanja.

Zavarivač će biti kvalificiran nakon što položi test loma ugla. On/ona je kvalificiran za izvođenje pričvrsnog zavarivanja svih vrsta zavarenih spojeva, isključujući potpuno prodiranje sučeonih zavara, zavarenih jednostranih zavara bez podloge.

Primjeri takvih spojeva su utorni zavari i TKY spojevi.

Zavarivač je kvalificiran za zavarivanje gore navedenih spojeva za postupak zavarivanja i položaj zavarivanja, on/ona je kvalificiran.

Ove pričvrsne zavare gore izuzetih spojeva smije izvoditi samo potpuno kvalificirani zavarivač/operater za zavarivanje za traženi spoj i položaj zavarivanja.

Slika7 1 Kako kvalificirati zavarivača?

Welder qualification range for welding according to AWS D1.1

weld06 1

Kvalifikacijskom testu zavarivača za pričvršćivanje može se pristupiti putem Testa loma ugaonog zavara. Zavarivač koji položi ovaj test kvalificiran je za izvođenje pričvrsnog zavarivanja svih vrsta zavarenih spojeva, isključujući potpuno prodiranje sučeonih zavara, jednostrano zavarivanje bez podloge.

Primjeri takvih spojeva su utorni zavari i TKY spojevi. Ova kvalifikacija vrijedi za postupak zavarivanja koji se koristi tijekom ispitivanja.

Pričvrsni zavar gore isključenih spojeva smije zavarivati ​​samo potpuno kvalificirani zavarivač/operater za zavarivanje za traženi spoj i položaj zavarivanja.

Bitne varijable za kvalifikaciju izvedbe zavarivača pričvrsnice prema AWS D1.1 dane su u tablici 6.12 kao što je prikazano na donjoj slici.

osnovne varijable za zavarivanje pričvrsnim zavarivanjem 1 Kako kvalificirati zavarivača pričvrsnim zavarivanjem?

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Savjeti u zavarivanju Vodiči za zavarivanje

Koji aparat za zavarivanje odabrati?

Vodiči za zavarivanje

Što je zavarivanje trenjem

Vodiči za zavarivanje

Što je elektrolučno zavarivanje?

Vodiči za zavarivanje

Što je prekrivanje zavara

Vodiči za zavarivanje

Proračuni čvrstoće materijala
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"