Kako napisati specifikaciju postupka zavarivanja, Potpuni vodič

Što je specifikacija postupka zavarivanja (WPS)?

WPS: A welding WPS or welding procedure specification is a written document that provides guidance to the welder/welding personnel and welding operator to produce a good weld that will meet the minimum required mechanical properties.

Kvalifikacija se općenito provodi prema ASME IX, koji se koristi za kvalifikaciju zavarivanja-lemljenja i postupaka ili AWS D1.1, Kodeks strukturalnog zavarivanja za čelik (ne lim).

Content of the Welding Procedure Specification (WPS)

Which Welding Process Fillet Weld Depth of Root Pen

Pravilno napisan WPS sadrži najmanje specifične bitne, dopunske i nebitne parametre za primjenjivi postupak zavarivanja (potrebno je uključiti sve ove parametre u WPS prema ASME odjeljku IX, čak i ako su nebitni, ali primjenjivi potrebnom postupku zavarivanja.

Dodatne bitne varijable moraju se dati u kvalificiranom WPS-u ako je žilavost primjenjiva na zavareni spoj prema zahtjevima konstrukcijskog koda ili bilo kojeg drugog standarda/zahtjeva klijenta.

Kvalificirani WPS mora imati popis svih bitnih, dopunskih bitnih i nebitnih varijabli zavarivanja za postupak zavarivanja koji se koristi u WPS-u. Ovaj je zahtjev također naveden u ASME odjeljku IX, klauzula QW-200.1(b).

Isto pravilo vrijedi i za PQR. Možete pronaći bitne, dopunske bitne i nebitne varijable zavarivanja za svaki proces (npr. SMAW, GTAW, GMAW itd.) u ASME odjeljak IX klauzula QW250. , za razliku od PQR-ova, WPS će specificirati bitne varijable, nebitne varijable zavarivanja, i kada se zatraže dodatne bitne varijable zavarivanja za svaki postupak zavarivanja za koji je WPS kvalificiran.

Osim gore navedenog, WPS će se pozivati ​​na posljednju reviziju kvalificiranog PQR-a. kao što je dopušteno u ASME odjeljku IX, možete koristiti više PQR-a za izradu jednog WPS-a unutar uvjeta navedenih u kodu.

Slično tome, PQR će biti potpomognut zapisima svih stvarnih parametara kao što su izvješća o mehaničkim ispitivanjima, izvješća o NDT-u, MTC elektrode i osnovnog metala kao dobra inženjerska praksa.

Varijable za zavarivanje u WPS-u

Varijable zavarivanja kao što su zavareni spojevi, osnovni materijal, položaj zavara, dodatni metali, predgrijavanje i naknadna toplinska obrada i zaštitni plinovi, itd. pod kojima se proces zavarivanja mora izvesti su potrebni parametri za kvalificirani WPS.

Ovi su parametri poznati kao varijable prema ASME Section-IX i navedeni su uglavnom kao tri vrste kao što su:

 1. Bitne varijable zavarivanja
 2. Nebitne varijable zavarivanja
 3. Dodatne bitne varijable zavarivanja

Kliknite ovdje kako biste saznali pojedinosti o svakoj vrsti ovih varijabli.

What is PQR?

IMG 1760 1080x675 1

PQR: PQR popis varijabli zavarivanja koje su se stvarno dogodile prilikom zavarivanja kupona za kvalifikaciju postupka zavarivanja. Na primjer, stvarni korišteni osnovni metal, korištena struja i napon te stvarna temperatura predgrijanja i međuprolazne temperature.

Osim gore navedenog, WPS ne sadrži raspon parametara koji se koriste u WPS-u. Kliknite ovdje i saznajte više o PQR prije nego što odete dalje u ovom članku.

kako kvalificirati WPS 1 Kako napisati specifikaciju postupka zavarivanja (WPS): Potpuni vodič ovdje

Dakle, što je WPS? je li to u praksi?

Kako kvalificirati zavarivača i postupak ispitivanja kvalifikacije zavarivača

U skladu s ASME Odjeljkom IX, kvalificirani WPS za postupak zavarivanja mora imati najmanje dane bitne, nebitne i dodatne bitne varijable (ako je primjenjivo) navedene u tablici QW-253, na primjer kao što je prikazano na donjoj slici. Također je potrebno spomenuti nebitne varijable u WPS-u za svaki dati postupak zavarivanja.

Za svaki postupak zavarivanja, ove varijable su dane u ASME odjeljak IX, tablica QW-252 do QW-257 (posebna tablica za svaki postupak zavarivanja).

Na primjer, kao što je dano u nastavku – Tablica QW-253 navodi bitne varijable, nebitne varijable i dopunske bitne varijable za zavarivanje štapom ili zavarivanje zaštićenim metalnim lukom (SMAW).

asme varijable zavarivanja

Kako pripremiti i kvalificirati WPS (Koraci):

 1. Odaberite postupak zavarivanja koji je potreban za posao zavarivanja. To može biti samo jedan postupak zavarivanja ili kombinacija dva ili više postupaka. Nakon što odlučite o postupku zavarivanja, pogledajte odgovarajuće varijable procesa zavarivanja navedene u tablici QW-252 do QW-257 odjeljka IX ASME. Ovdje ćete pronaći bitne, nebitne i dopunske bitne varijable koje se odnose na proces zavarivanja koje je potrebno provjeriti za PRQ kvalifikaciju.
 2. Provjerite debljinu i grupiranje materijala primjenjivo za proizvodni zavareni spoj i odaberite debljinu za PQR. Pogledajte tablicu br. QW-451 za raspon debljine kvalificiran na temelju debljine materijala koji se koristi za PQR. Ispod je tablica QW451 za referencu. pWPS se naziva preliminarni WPS ili predloženi WPS.
QW 451 1 Kako napisati specifikaciju postupka zavarivanja (WPS): Potpuni vodič ovdje

Koraci za pisanje WPS-a (nastavak)

 1. Odaberite žicu za punjenje na temelju mehaničkih svojstava osnovnog metala. Čvrstoća žice za punjenje uvijek je veća od čvrstoće osnovnog metala. Ako ste novi u ovom području, upotrijebite priručnike proizvođača potrošnog materijala za odabir žice za punjenje. Ovi priručnici navode osnovne metale za svaku elektrodu ili žicu za zavarivanje koje se mogu koristiti.
 2. Možete uzeti u priručnik proizvođača potrošnog materijala za zavarivanje za referentne parametre zavarivanja kao što su struja i napon itd. za potrošni materijal za zavarivanje koji planirate koristiti za svoju PQR kvalifikaciju.
 3. Nakon što je zavarivanje završeno, ispitni kupon se testira za vizualno ispitivanje i ispitivanje razaranjem (ispitivanje vlačnim i savijanjem je obavezno ispitivanje prema ASME odjeljku IX). AKO je test prošao, PQR je kvalificiran.
 4. Vlačno ispitivanje i ispitivanje savijanjem minimalni su testovi potrebni prema ASME odjeljku IX za PQR kvalifikaciju.
 5. Treba napomenuti da NDT kao što je radiografsko testiranje nije obavezan uvjet za WPS kvalifikaciju. Iako, radimo RT kako bismo preskočili sva područja koja bi mogla imati unutarnje nedostatke zavarivanja. Ovi nedostaci mogu dovesti do toga da testni uzorak, poput savijanja ili rastezanja, rano zakaže i naša PQR kvalifikacija na kraju neće uspjeti. Dakle, bolje je provesti RT prije mehaničkog ispitivanja. PQR sadrži evidenciju svih stvarnih podataka – kao što su parametri zavarivanja, debljina materijala, klasifikacija elektrode i stupanj koji se bilježi u PQR.
 6. Rezultati PQR-a se uspoređuju s minimalno potrebnim mehaničkim ispitivanjem, ispitivanjem tvrdoće, žilavosti ili bilo kojim dodatnim ispitivanjem koje je potrebno. Općenito, smatra se da je WPS prošao ako prođe ispitivanje savijanja i ispunjava dolje navedene zahtjeve za ispitivanje rastezanja:

Za prihvaćanje testa zatezanja prema ASME odjeljku IX, rezultat zatezne čvrstoće mora zadovoljiti sljedeće uvjete i zatezna čvrstoća ne mora biti manja od. Ovo su kriteriji prihvatljivosti ispitivanja rastezanja prema ASME odjeljku IX za WPS-PQR kvalifikaciju.

Kriteriji za prolaz ASME ispitivanja vlačne čvrstoće Kako napisati specifikaciju postupka zavarivanja (WPS): Potpuni vodič ovdje

Svi ovi rezultati bilježe se u PQR i PQR se smatra kvalificiranim. Sada se WPS izrađuje na temelju PQR varijabli, a raspon varijabli naveden je kako je dopušteno u BPVC ASME Odjeljku IX za svaku varijablu.

How to combine two WPS/PQR?

tig welding using filler rod 1

ASME Odjeljak IX dopušta dva kombinirana dva PQR-a da naprave jedan WPS kao što je navedeno u QW200.4 ili se više WPS-a može koristiti za jedan spoj.

Dva PQR-a s istim bitnim varijablama, ali s različitim kvalificiranim rasponom debljine mogu se kombinirati kako bi se napravio WPS koji se može koristiti za raspon debljina koji pokrivaju oba WPS-a.

Ostali uvjeti kao što je opseg mehaničkog ispitivanja i druge varijable zavarivanja moraju biti unutar raspona za oba WPS.

ASME odjeljak IX kod tumačenja IX-83-80 pokriva ovaj opseg. Također, dva PQR-a različitih postupaka zavarivanja mogu se kombinirati za zavareni spoj.

Na primjer, jedan PQR koji je samo za TIG zavarivanje može se koristiti za Root run zavarivanje, a drugi PQR koji koristi SMAW može se koristiti za ispunu i kapu.

WPS, temeljen na ova dva PQR-a, bit će primjenjiv za pune zavarene spojeve pod uvjetom da su sve druge varijable zavarivanja unutar raspona i da su PQR-ovi ispitani za puni opseg zahtjeva posla.

Kvalifikacija različitih debljina osnovnih metala

Mnogo puta imamo slučajeve u kojima trebamo napraviti zavareni spoj dvije različite debljine, a prema ASME Odjeljku IX, QW-202.4 možemo:

 • Debljina tanjeg osnovnog metala mora biti unutar raspona navedenog u WQ-451.
 • Debljina debljeg osnovnog metala mora biti:
 • Za P-br. 8, P-br. 41, P‐br. 42, P-br. 43, P-br. 44, P-br. 45, P-br. 46, P-br. 49, P-br. 51, P-br. 52, P-br. 53, P-br. 61, i P‐br. 62 osnovni metal, bez ograničenja koja se odnose na maksimalnu debljinu debljeg proizvodnog elementa u zavarenim spojevima istog P-broja metala koji su podvrgnuti kvalifikaciji, napravljen je na osnovnom materijalu čija je debljina 1/4 in. (6 mm) ili više.
 • Za sve druge materijale br. P, debljina debljeg elementa mora biti unutar raspona dopuštenog ASME Odjeljkom IX QW-451. Ako se kvalifikacija provodi korištenjem 11/2 in. (38 mm) ili više, tada nema ograničenja na najveću debljinu debljeg proizvodnog elementa.

Kada je potrebna prekvalifikacija WPS/PQR?

Pitanje “Kada trebam prekvalificirati svoj WPS?” ne postavlja se tako često, ali se javlja mnogo puta.

Specifikacija postupka zavarivanja (WPS) je vodič za zavarivača ili njegovog korisnika napisan u preporučenom formatu od strane ASME-a ili definiran od strane korisnika kako bi se osiguralo dobro zavarivanje.

Specifikacija postupka zavarivanja (WPS) općenito ima raspon dat za parametre zavarivanja (struja, napon, ulaz topline, brzina protoka plina i brzina zavarivanja) kako bi se korisnicima olakšalo.

Ali sve promjene izvan tog raspona parametara zavarivanja zahtijevaju ponovnu kvalifikaciju PQR-a, a time i revidiranog WPS-a.

Dakle, kada biste trebali prekvalificirati WPS?

Ponovna kvalifikacija WPS-a obvezna je kada postoji kršenje dopuštenog raspona parametara zavarivanja ili promjena u materijalu izvan kojeg je WPS kvalificiran.

Prekvalifikaciju može zahtijevati specifikacija temeljena na klijentu, iako to nije vrlo uobičajeno.

Općenito, svaka promjena osim kvalificiranog raspona dopuštenog za kvalificirani PQR prema ASME Odjeljku IX ili AWS D1.1, na primjer, zahtijeva ponovnu kvalifikaciju PQR-WPS.

Ponekad može biti moguće samo zavariti dodatne dopunske ispitne kupone za podršku postojećem PQR-u umjesto zavarivanja potpunih PQR testnih kupona i testiranja.

Kako revidirati specifikaciju postupka zavarivanja (WPS) – PQR?

Mnogo puta trebamo revidirati WPS i to je moguće učiniti bez kvalificiranja novog PQR-a. WPS se može revidirati bez zavarivanja novog ispitnog kupona i ponovne kvalifikacije PQR-a kada postoji promjena u nebitnoj varijabli.

Na primjer, WPS je kvalificiran korištenjem ER70S-2 promjera od 1,2 milimetra. a sada trebamo koristiti promjere od 0,8 mm.

Možemo jednostavno revidirati WPS uvjet da su druge bitne varijable unutar kvalificiranog raspona jednostavnom revizijom WPS-a s promjerom žice od 0,8 mm.

Slični postovi

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"