Postupak namještanja plamena za zavarivanje

The principle of flame leveling

During flame straightening, the steel part is heated locally in a targeted manner to the plastic range of the steel (heating beyond the plastic range will result in greater bending and distortion.

Zbog lokalnog zagrijavanja dolazi do trajnog sabijanja kao posljedice otežanog toplinskog širenja. Tijekom hlađenja dolazi do skraćivanja izratka što dovodi do željene promjene oblika.

How does Flame Straightening work?

hero

Kada zagrijavamo metal na jednoličan način, metal se širi i povećava u veličini. Ako ga ohladimo, metal će se ponovno smanjiti.

Nakon što se vrati na početnu temperaturu (temperatura prije nego što smo zagrijali), vratit će se na svoju izvornu veličinu.

Sada, ako se dio zagrijava lokalno, doći će do ograničenja u širenju i skupljanju zbog susjednog hladnog metala.

Tijekom hlađenja, metal će se skupiti, a znajući koju veličinu trebamo smanjiti na savijanje, možemo primijeniti ovaj princip za ispravljanje iskrivljenih zavarenih dijelova.

Proces ravnanja plamena djeluje na:

 • Zagrijavanje dijela,
 • Spriječeno širenje obuzdavanjem,
 • Uznemirenje (deformacija) da bi se dobilo ispravljanje,
 • Smanjenje duljine tijekom hlađenja.

Pravila za uspješno ravnanje plamena

 1. Označite područje koje želite izravnati.
 2. Pazite da spriječite prekomjerno toplinsko širenje.
 3. Odaberite odgovarajući plin i plamenik za grijanje.
 4. Napravite lokalno ograničenu akumulaciju topline.
 5. Uzmite u obzir skupljanje.

Postupak za izravnavanje plamena

 1. Odrediti vrh koji treba izravnati (predugačak vrh), jer se ovaj mora stisnuti plamenom.
 2. Odaberite odgovarajući plamenik za ravnanje. Najveće povećanje topline postiže se plamenom acetilen-kisik s viškom kisika.
 3. Zagrijte materijal do plastičnog raspona Čelik, nelegirani i niskolegirani čelik i nehrđajući Cr Ni čelik 550-700 °C (“tamnocrvena toplina”, vizualna provjera na temelju izgleda temperirane boje), Aluminij i aluminijske legure 150-450 °C (koristite Thermo olovku u boji ili IC termometar).
 4. Lokalizirano nakupljanje topline uzrokuje kompresiju u grijanom području zbog susjednog hladnog materijala.

Types of flame leveling heating

flame retardant textiles industries
 1. Lokalno grijanje točka: Npr.: Ravnanje lima s udubljenjima.
 2. Rasprostranjeno grijanje: Npr.: izravnajte zavoje i zavarite s jedne strane.
 3. Klinasti oblik Grijanje, Npr.: Poravnajte profile i letvice. (glavna primjena: za jako savijanje, npr. B. profila i letvica. Termalni klin je dugačak i uzak. Počevši od vrha do baze, ravnomjerno se zagrijava do ciljne temperature).
 4. Ovalna točka Zagrijavanje: Npr. ravnanje cijevi (Primjena: na cijevima npr. B. nakon zavarivanja spojnica. Toplina se dovodi u ovalnom obliku i zagrijava kroz i raspoređena u uzdužnom smjeru osi cijevi. Ovisno o obliku komponenta, kombinacija ovih vrsta grijanja ima smisla).

Plameno ravnanje visokolegiranih austenitnih čelika

U načelu se mikrostruktura ovih čelika ne mijenja tijekom plamenog ravnanja, osim moguće oksidacije površine, ako se temperatura plamenog ravnanja održava između 550 i 750°C („tamnocrvena toplina“).

Bilo kakvo pougljičenje se izbjegava neutralnim plamenom, ili još bolje plamenom s viškom kisika. Zbog niže toplinske vodljivosti i većeg kapaciteta toplinskog širenja, brzo se postiže nakupljanje topline i dobra usmjerenost.

Stoga se koriste manji ulošci plamenika nego kod konstrukcijskog čelika. Naglo hlađenje ima pozitivan učinak na materijal i korozijsko ponašanje (interkristalna korozija) ovih čelika.

Plameno ravnanje toplo pocinčanih komponenti

Vruće pocinčane komponente mogu se ispraviti bez narušavanja zaštite od korozije.

Najpovoljnija temperatura za izravnavanje plamena je “tamnocrvena toplina”. Ne može se vidjeti na vruće pocinčanim komponentama.

Upotreba topila za lemljenje tipa FH 10 olakšava rad. Zbog svoje efektivne temperature dobar je indikator temperature, a ujedno štiti površinu od oksidacije.

Flame straightening of aluminum and aluminum alloys

firefighter 1717918 960 720

Koristi se neutralni plamen ili plamen s blagim viškom acetilena. Zbog visoke toplinske vodljivosti koriste se veći ulošci plamenika nego kod čelika.

Toplinsko širenje aluminija dvostruko je veće od čelika. Stoga se u mnogim slučajevima koriste mehanička pomagala za sprječavanje širenja tijekom zagrijavanja.

Ovisno o leguri, preporučena temperatura je između 150 i 450 °C. To se može brzo i jednostavno provjeriti pomoću olovke s bojicama Temperature.

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"