Kako uspješno zavariti auspuh

how to mig weld exhaust pipe 1024x563 1

This article is a complete guide on “How To Successfully Weld An Exhaust Pipe”. Welding the exhaust pipe of a car or vehicle is used when a crack appears on the pipe or it is rusted and needs to be replaced.

Problem je moguće riješiti samostalno, ali to zahtijeva poznavanje odgovarajuće vrste aparata za zavarivanje i je li rješenje prikladno za određeni scenarij.

Ako želite popraviti pukotinu na automobilu ili ispušnoj cijevi vozila, zavarivanje je odlično rješenje.

Za početak, morat ćete očistiti i izrezati zahvaćeno područje. Zatim možete upotrijebiti male kopče za držanje cijevi na mjestu prije zavarivanja.

Važno je koristiti nisku amperažu na aparatu za zavarivanje kako biste izbjegli progorevanje metala.

Iako se zavarivanje ispušne cijevi može činiti izazovnim, to zapravo može biti jednostavan proces ako imate pravo znanje i tehniku.

Povezano čitanje: Kako zavariti kotač automobila?

Čitajući ovaj članak, steći ćete solidno razumijevanje kako učinkovito zavariti ispušne cijevi.

What do you need to weld the exhaust pipe?

weldblog 768x432 1

Očito je da je vrijeme za popravak kada se zvuk auspuha značajno promijeni. Stoga je ključno provjeriti može li se dio popraviti i zatim nastaviti s postupkom zavarivanja.

Za početak će vam trebati sljedeći popis alata i materijala:

 • Stroj za zavarivanje (kasnije ćemo razgovarati o tome koji je najbolji za odabir);
 • Odvijači, čekići, ključevi i drugi alati za automobile;
 • Kutna brusilica, zajedno s setom diskova za rezanje i skidanje;
 • Brusni papir, metalne četke;
 • Komadi metalnih limova (debljine od 1 do 2 milimetra);
 • Posebna boja otporna na toplinu;
 • Komadi tankostijenih cijevi odgovarajućeg promjera.

Samo se oštećena područja tretiraju tijekom procesa popravka, što se naziva lokalni popravak.

Probušeno mjesto je izrezano, a to je također dobra prilika za pregled stanja unutarnjih komponenti jer one mogu biti oštećene i zahtijevati restauraciju.

Koji je aparat za zavarivanje najbolji za zavarivanje ispušne cijevi automobila?

Za zavarivanje ispušne cijevi prikladna je opcija poluautomatski zavarivač (MIG ili bezplinska MIG-Flux jezgra).

Ova metoda daje manje topline u usporedbi s ostalima, budući da se zavarivanje provodi u okruženju zaštitnog plina za zavarivanje s dovodom žice.

Zagrijavanje metala je minimalno, a debljina žice je obično između 0,8 do 1 mm.

Za one koji su vješti u zavarivanju štapom, to je također dobra opcija. Međutim, potrebno je precizno i ​​neprekidno pomicanje elektrode kako bi se izbjeglo progorevanje tankog metala i oštećenje ispušnog sustava.

Šipka za zavarivanje ispušnih cijevi

Većina ispušnih cijevi izrađena je od ugljičnog čelika i možete ih zavariti pomoću E6011 i E6013 šipke kao i ER70S-6 žice za punjenje.

Za zavarivanje ispušne cijevi od nehrđajućeg čelika možete koristiti šipku za zavarivanje E309L.

Kako zavariti ispušnu cijev?

Zavarivanje ispušne cijevi može izgledati kao zastrašujući zadatak, ali s pravim alatima i tehnikama, može se učiniti relativno lako.

Zavarivanje ispušne cijevi potrebno je kada se pojavi pukotina ili rupa, a popravak je neophodan za održavanje performansi i sigurnosti vašeg vozila. Proces zavarivanja ispušne cijevi uključuje:

 1. Pripremite područje: temeljito očistite ispušnu cijev, uklanjajući svu hrđu, prljavštinu ili ostatke. Izrežite sve oštećene dijelove cijevi i provjerite jesu li rubovi glatki.
 2. Zavarivanje cijevi zajedno: zavarivanje je postupak zavarivanja malih točaka kako bi se cijevi privremeno spojile. Pričvrsno zavarivanje pomaže spriječiti pomicanje cijevi dok pravite završne varove.
 3. Postavite aparat za zavarivanje: Odaberite aparat za zavarivanje koji odgovara vašem iskustvu u zavarivanju i debljini cijevi. Provjerite je li stroj ispravno postavljen, s odgovarajućim naponom i amperažom za posao.
 4. Zavarite cijevi: Počnite zavarivati ​​cijevi zajedno, radeći od jednog kraja do drugog. Pobrinite se da plamenik za zavarivanje bude u stalnom pokretu kako biste izbjegli pregrijavanje i spaljivanje metala.
 5. Očistite zavare: Nakon zavarivanja, metalnom četkom uklonite trosku ili ostatke sa zavara. Izbrusite zavare kako biste uklonili sva gruba mjesta i osigurali glatku površinu.
 6. Obojite ispušnu cijev: Nanesite boju otpornu na toplinu na cijelu cijev kako biste je zaštitili od hrđe i drugih čimbenika iz okoline.

Napomena: Tijekom zavarivanja uvijek nosite odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu, uključujući rukavice, kacigu za zavarivanje i majicu dugih rukava.

Exhaust pipe for welding

Štapno zavarivanje ispušne cijevi je dobra opcija i može se uspješno zavariti štapićem zavarivanjem uz neka razmatranja kao što su:

 1. Koristite šipke za zavarivanje niske penetracije (E6012 & E6013) jer ispušne cijevi obično imaju malu debljinu.
 2. Zavarite perlama.
 3. Koristite nisku temperaturu zavarivanja i nemojte se pregrijavati tijekom zavarivanja.
 4. Zavarite pomoću šipki manjeg promjera.
 5. Za zavarivanje ispušne cijevi možete koristiti i preklopni spoj umjesto spoja utora. Za ovo morate pronaći prsten/cijev koja može preklopiti područje spajanja. Alternativno, možete prerezati cijev na 2 dijela i zavariti područje curenja.

Prije nego što zavarite ispušnu cijev pričvršćenu na automobil, provjerite:

Prije početka procesa zavarivanja važno je osigurati sigurnost vozila isključivanjem kontakta i odvajanjem polova akumulatora.

Prilikom zavarivanja na vozilu važno je poduzeti sljedeće mjere opreza kako biste osigurali svoju sigurnost i sigurnost vozila:

 1. Nosite zaštitnu opremu: uvijek nosite odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu kao što su rukavice, kaciga za zavarivanje i zaštitna odjeća kako biste se zaštitili od iskrenja, topline i para.
 2. Odvojite akumulator: Odspojite terminale akumulatora kako biste izbjegli strujni udar i zaštitili električni sustav vozila.
 3. Ventilacija: Osigurajte odgovarajuću ventilaciju kako biste uklonili pare i zaštitili se od udisanja otrovnih para.
 4. Sigurnost od požara: Držite aparat za gašenje požara ili materijale koji usporavaju vatru u blizini u slučaju požara.
 5. Uzemljite vozilo: uzemljite vozilo na sigurnu, uzemljenu površinu kako biste izbjegli električni udar.
 6. Koristite ispravnu tehniku ​​zavarivanja: Koristite ispravnu tehniku ​​zavarivanja i opremu za određeni metal koji zavarivate kako biste osigurali siguran i učinkovit popravak.

Cold welding of the exhaust pipe

mig welding exhaust pipes

JB Weld je dvokomponentni epoksid koji se može koristiti kao alternativa tradicionalnim metodama zavarivanja za popravak ispušnih cijevi.

Ekstremna toplina JB Weld idealna je za male pukotine i rupe u ispušnoj cijevi jer se može nanijeti brzo i bez potrebe za toplinom.

Kako biste koristili JB Weld za popravak ispušne cijevi, prvo provjerite je li oštećeno područje čisto i bez hrđe ili krhotina.

Zatim pomiješajte jednake dijelove JB Weld smole i učvršćivača, slijedeći upute proizvođača.

Nanesite miješani JB Weld na oštećeno područje ispušne cijevi, pazeći da je ravnomjerno raspoređen i da je cijela pukotina ili rupa ispunjena.

Važno je omogućiti dovoljno vremena stvrdnjavanja da se JB Weld potpuno stegne i stvrdne. To može varirati ovisno o preporukama proizvođača, ali obično se kreće od 4 do 8 sati.

Gumb Amazon

Kako bi se osiguralo da JB Weld popravak može izdržati visoke temperature koje su prisutne u ispušnom sustavu, važno je odabrati JB Weld na visokim temperaturama.

Ovi su proizvodi formulirani tako da su otporni na toplinu i održavaju svoju snagu i stabilnost čak i pri visokim temperaturama.

Nakon što JB Weld potpuno očvrsne, popravak se može izbrusiti i zagladiti kako bi se površina ispušne cijevi vratila u izvorno stanje.

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"