Kako odabrati aparat za zavarivanje?

wopodabir aparata naslovdfna

Kad razmišljate o odabiru aparata za zavarivanje važno je znati koje su vam mogućnosti na raspolaganju kako bi zaključili koja vrsta i snaga aparata najbolje odgovara vašim potrebama.

U ovome članku ukratko ćemo Vam predstaviti nekoliko uobičajenih postupaka zavarivanja uz iznesene prednosti i nedostatke svake vrste zavarivanja. Na temelju informacija koje vam iznosimo znati ćete samostalno odabrati aparat za zavarivanje, ali ako ćete ipak biti u nedoumici budite slobodni kontaktirati nas za dodatnu pomoć.

Brzi pregled teme

 • Način izrade aparata za zavarivanje
 • Pojašnjenje MMA postupka zavarivanja
 • Pojašnjenje MIG-MAG-FCAW postupaka zavarivanja
 • Pojašnjenje TIG postupka zavarivanja
 • Važno kod odabira aparata za zavarivanje

 

 

Načini izrade aparata za zavarivanje

Postoje transformatorski aparati za zavarivanje i inverterski aparati za zavarivanje. Transformatorski aparati su bili u širokoj primjeni  prije pojave inverterskih koji su u usporedbi sa transformatorskima postali daleko bolji izbor radi čega proizvodnja transformatorskih aparata drastično pada.       

    Razlozi su sljedeći:

 • Proizvodnja transformatorskih aparata iziskuje veće troškove radi čega je tržišna cijena istih veća
 • Težina transformatorskih aparata može biti čak 10 puta veća od težine inverterskih aparata iste snage, tako recimo možete imati inverterski aparat težine 3 kg ili transformatorski aparat od 30 kg
 • Dimenzije transformatorskih aparata velike su i uz svoju težinu nezgodni su za prijenos, inverterski aparati znatno su manjih veličina i lako se prenose.
 • Transformatorski aparati slabije tope materijal u usporedbi sa inverterskima jer inverterski imaju stabilnu izlaznu struju.   
 • Transformatorski aparati uglavnom imaju značajno nižu intermitenciju na maksimalnoj struji radi čega se češće pregrijava

 

Transformatorski aparati izlaze iz upotrebe jer nova inverterska tehnologija ima daleko veće prednosti. Transformatorski aparati možda će još uvijek biti dobar izbor za proizvodnju kao npr. brodogradilišta gdje su aparati izloženi željeznoj prašini u velikoj mjeri.

wopodabir aparata naslovna
wopmmava

1.MMA zavarivanje:
MMA , REL, Elektrolučno ili Elektro zavarivanje najrašireniji je postupak zavarivanja radi povoljne cijene MMA aparata. Za zavarivanje koriste se elektrode koje su obložene plaštem koji kod taljenja štiti var od pregaranja i stvara tzv. šljaku. MMA postupkom uglavnom se zavaruju čelici, a novijim inverterskim aparatima uz podosta prethodnog vježbanja moguće je zavarivati aluminij, nehrđajući čelik itd.

Prednosti MMA zavarivanja: – Niska cijena aparata za zavarivanje – Male dimenzije aparata omogućiju laganu manipulaciju i mobilnost.

Nedostaci – Kao zahtjevniji način zavarivanja iziskuje više uloženog vremena za savladavanje praktičnog dijela.

– Otežano zavarivanje materijala tanjih od 2,5 mm

– Potrebno čišćenje šljake nakon zavarivanja

– Široko grijanje i taljenje materijala Preporuka

– Preporuča se za povremene potrebe u domaćinstvima i seoskim imanjima za popravak poljoprivrednih strojeva, konstrukcija itd. gdje su potrebe za zavarivnjem stjenki veće debljine.

wop2 2

2. MAG – MIG – FCAW zavarivanje

MAG zavarivanje ili poznatije CO2 varenje je postupak gdje se taljenje materijala odvija u zaštiti plina CO2. Plin i žica za zavarivanje zajedno prolaze iz aparata do mlaznice gorionika, plin rastjeruje kisik iz zone taljenja i omogućava da prilikom visoke temperature taljenja materijal zadrži svoja svojstva tj. da ne progori u prisustvu kisika ( temperatura na koju se metal zagrijava visoka je i na toj temperaturi metal gori .Kao što svi znamo za gorenje potreban je kisik i iz tog razloga koristi se co2 plin koji ne podržava gorenje. Co2 u zoni zavara štiti var od pregaranja tj. mijenjanja njegovog svojstva) .

Do topljenja žice dolazi stvaranjem električnog luka između dvaju suprotnih polova ( između materijala koji zavarujemo i žice koja izlazi iz gorionika) . MAG zavarivanje najjednostavniji je način zavarivanja jer omogućuje rad  jednom rukom i relativno lagano je određivati dodavanje materijala i brzinu zavarivanja, ovaj postupak je najbolje rješenje ako želite u vrlo kratkom roku naučiti zavarivati.

Dovoljan je sat vremena profesionalne obuke kako bi samostalno mogli zavarivati MAG SYN aparatom možda ne estetski najprihvatljivije, ali dovoljno da zavarujete za svoje potrebe. Estetika i profesionalnost se postiže praksom tj. usavršavanjem motorike ruke, slično kao kod štrikanja. ( MAG SYN aparati su jednostavni za podešavanje , aparatu je potrebno odabrati samo debljinu materijala kojom želite zavarivati)

 

 • MIG zavarivanje jednaki je postupak kao i opisani MAG jedina je razlika u plinu koji se koristi za zaštitu vara. Za MIG zavarivanje najčešće se koristi ARGON plin koji je nužan kao zaštita kod zavarivanja aluminija ili inoxa.

 

 • FCAW Ovaj način zavarivanja može se koristiti i bez korištenja zaštitnog plina uz korištenje žice punjene prahom. Na žicu punjenu prahom valja računati kod manjih potreba ili kod radova gdje nije zgodno koristiti zaštitni plin, kao recimo u vjetrovitim uvjetima gdje vjetar rastjeruje zaštitni plin iz zone taljenja materijala. Punjena žica znatno je skuplja za korištenje, a uz to varovi ispadaju poprilično neuredni i prskanje je znatno jače u usporedbi sa zavarivanjem u zaštiti sa plinom.

Sukladno Vašim potrebama možete odabrati snagu aparata i veličinu mjesta za žicu koju aparat koristi. Postoje aparati koji mogu koristiti kolut žice do 1 kg, kolut žice do 5 kg ili kolut žice do 15 kg. Cijena žice po kilogramu veća je za manja pakiranja, tako da za veće potrebe zavarivanja preporuka je uzeti aparat koji koristi žicu do 5 kg ili 15 kg radi buduće uštede na žici.

Za osobne rijetke potrebe u domaćinstvu kao npr.  izradu ograde, vrata popravak autolimarije ili povremenih sitnih popravaka zadovoljiti će Vas aparat koji ima mjesto za žicu do 1 kg od 135 ampera realne snage. Sa tim aparatom lijepo ćete moći zavarivati limove debljine od 0.6mm pa do 3.2mm. U ovome slučaju preporuka je uzeti manje pakiranje žice jer ukoliko ćete aparat rijetko koristiti veća pakiranja žice bi vam mogla korodirati sa čime bi ta žica postala neupotrebljiva pa je bolje uzeti manje pakiranje po potrebi.      

Prednosti MAG-MIG zavarivanja :

 • Vrlo lagano savladavanje postupka zavarivanja, idealno za početnike.
 • Jedan od najbržih način zavarivanja
 • Koristi sa za zavarivanje tankih limova npr. u autolimariji.
 • Koristi se za zavarivanje debljih limova kao npr. u proizvodnji masivnih konstrukcija, i strojeva.
 • Var ostaje čist u zavarivanju zaštitnim plinom

 

 

Preporuka:

 –  idealan početnike radi vrlo laganog savladavanja osnova zavarivanja.

 • Za firme i obrte koje imaju potrebe za zavarivanjem raznih profila i vrsta materijala
 • Za gospodarstva kod popravaka strojeva , limova i konstrukcija

Potrebna oprema:

Osim aparata, za ovaj način zavarivanja nužna je sljedeća oprema:

 1. MAG
 1. MIG

ZAJEDNIČKA OPREMA ( MIG MAG)

wop3 2

 3.TIG zavarivanje

TIG zavarivanje na engleskom ili WIG zavarivanje na njemačkom jeziku postupak je zavarivanja u zaštiti inertnog plina, najčešće Argona. Postupak se odvija na način da električni luk nastaje u plinskom mlazu argona između wolframove elektrode i metala. Grijanje električnog luka topi materijal i zatim se po potrebi rukom dodaje dodatni materijal.

Prilikom taljenja materijala mlaz argona štiti var od doticaja sa okolnim kisikom i na taj način štiti materijal od pregaranja. Argon rastjeruje kisik iz zone taljenja i omogućava da prilikom visoke temperature taljenja materijal zadrži svoja svojstva tj. da ne progori u prisustvu kisika. Temperatura na koju se metal zagrijava visoka je i na toj temperaturi metal gori .Kao što svi znamo za izgaranje potreban je kisik i iz tog razloga koristi se argon plin koji ne podržava gorenje. Argon u zoni zavara štiti var od pregaranja tj. mjenjanja njegovog svojstva .

Ova vrsta zavarivanja koristi se kod svih materijala čelika, nehrđajućeg čelika, bakra, aluminija i mnogih drugih. Kod TIG zavarivanja postoji više načina paljenja luka , tj. početka varenja,  načini su sljedeći:

1.  Start luka kresanjem – nakon podešenja struje potrebno je u pokretu doticati materijal koji zavarujemo. Bitno je da dodir bude u pokretu jer direktnim dodirom volfram elektroda će se zalijepiti za materijal . Dodirom u pokretu izbjegavamo lijepljenje i oštećenje volfram elektrode i nakon kontakta za materijalom adekvatnim udaljivanjem elektrode ostvarujemo električni luk. Ovaj način najnezgodniji je za korištenje i ne preporuča se početnicima.

2. Start luka podizno – ili TIG LIFT način je ostvarenja električnog luka na sljedeći način. Nakon podešenja radne struje korisnik osloni gorionik na keramičku mlaznicu i napravi direktni kratki kontakt između materijala i wolfram elektrode nakon ostvarenja kontakta važno je brzo prekinuti kontakt i vratiti se u početni položaj. Sada je luk ostvaren i zavarivanje može početi. Ovaj način lakši je za korištenje.

3. Visokoferkventno paljenje luka- ili HF paljenje najjednostavniji je način paljenja luka jer nije potreban kontakt sa materijalom kojeg zavarujemo kako bi uspostavili luk. Pritiskom na tipku gorionika aparat visokom ferkvencijom uspostavlja luk između materijala i volfram elektrode.  Uspostavom luka počinje postupak zavarivanja.   

 

Prednosti TIG zavarivanja:

 •  moguće raditi tanke i niske varove
 • vrlo je lako kontrolirati električni luk
 • moguće zagrijavati materijale , npr u potrebi savijanja željeza
 • moguće lotanje tj. lemljenje, npr. bakar
 • kod manjih popravaka može se kupiti manja količina žice
 • nema prskanja

Nedostaci:

 • potrebna veća količina vremena za savladavanje prakse
 • sporija brzina zavarivanja

Preporuka:  za početnike koji su željni izdvojiti više vremena za savladavanje prakse

 • za zavarivanje materijala gdje var ne smije biti vidljiv kao recimo kod inox ograda
 • za zavarvanja gdje je bitna nepropusnost i kvaliteta npr. zavarivanje cijevovoda

Osim aparata za TIG zavarivanje nužna je sljedeća oprema:

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"