Redoslijed zavarivanja i kontrola izobličenja zavarivanja

Welding sequence

The weld sequence is the order in which the weld beads are placed in the weld and is useful for warpage control.

Ispravnim planiranjem redoslijeda u kojem se izvode različiti prolazi zavarivanjem, zavarivač može smanjiti ili eliminirati izobličenje.

Postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir pri planiranju redoslijeda zavarivanja, kao što su vrsta metala koji se zavaruje, debljina metala, željeni konačni oblik spoja i sve posebne značajke koje treba uzeti u obzir.

Općenito, međutim, postoji nekoliko osnovnih načela kojih se treba pridržavati.

Zavarivanje distorzije

Tijekom zavarivanja, zavar i okolna područja prolaze kroz lokalne cikluse zagrijavanja i hlađenja; stoga raspodjela temperature u zavaru nije jednolika, a strukturne i metalurške promjene se odvijaju kako zavarivanje napreduje duž spoja.

Kako se zavareni bazen skrućuje i skuplja, počinje opterećivati ​​okolni metal zavarivanja i zone pod utjecajem topline.

Ovisno o količini unosa topline zavarivanja, ta naprezanja mogu biti dovoljno visoka da uzrokuju promjene dimenzija u dijelu, poznate kao Zavarivanje distorzije.

Dakle, naprezanja uzrokovana zavarivanjem glavni su razlog za stvaranje izobličenja u zavarivanju.

uzroci izobličenja Slijed zavarivanja i kontrola izobličenja zavarivanja

Iskrivljenje koje se nalazi u zavarenim dijelovima ili konstrukcijama uglavnom je uzrokovano trima temeljnim dimenzijskim promjenama koje se događaju tijekom zavarivanja.

Ove promjene se temelje na njihovom smjeru:

 1. Poprečno skupljanje nastaje okomito na os zavara,
 2. uzdužno skupljanje se stvara paralelno s osi zavara, i
 3. Promjena kuta uzrokuje rotaciju oko osi zavara.
 4. Savijanje na različitim mjestima.
Različite vrste izobličenja u zavarivanju 1 Redoslijed zavarivanja i kontrola izobličenja zavarivanja

Redoslijed zavarivanja za izbjegavanje izobličenja

Izobličenje u nekom obliku ne može se zaustaviti. Stoga se moraju poduzeti odgovarajuće mjere da se to smanji.

Iskrivljenje se najbolje može kontrolirati korištenjem dobro organiziranog slijeda zavarivanja. Planirajte kako ćete postaviti zavarene kuglice, tako da se učinak topline zavarivanja može uravnotežiti kako bi se kontrolirala distorzija.

Na primjer – kod zavarivanja dvostrukog V utora naizmjeničnim stranama kako bi se uravnotežili naprezanja, a time i izobličenje.

Pogledajte donji primjer za postavljanje zrna za zavarivanje. Broj ovdje predstavlja niz zrna za zavarivanje.

redoslijed zavarivanja za zavarivanje s dvostrukim V utorom

Kako spriječiti izobličenje pri zavarivanju

Sprječavanje izobličenja u zavarivanju uključuje kontrolu unosa topline zavarivanja i naprezanja. To se može postići

Zavarivanje uključuje izazivanje velike topline i lokalnih naprezanja u komponenti. To će sigurno dovesti do promjena dimenzija zbog iskrivljenja u dijelu.

Najbolje je maksimalno kontrolirati ovu distorziju, njenu veličinu i štetne učinke kako biste imali optimizirane dimenzije dijela korištenjem tehnika kontrole distorzije kao što je objašnjeno u ovom postu.

Kontrola iskrivljenja uključuje razmatranje tijekom faze projektiranja i odabir postupaka zavarivanja i sastavljanja, kao i korištenje tehnika kao što su elastično prethodno naprezanje i predgrijavanje.

Kako kontrolirati izobličenje u zavarivanju?

Metode kontrole izobličenja pri zavarivanju

Metode kontrole izobličenja zavarivanja uključuju najbolju praksu zavarivanja, korištenje ograničenja, primjenu tehnika zavarivanja i smanjenje unosa topline zavarivanja.

Najvažnije metode kontrole izobličenja zavarivanja navedene su u nastavku:

 1. Nemojte pretjerano zavarivati: Što je veći sloj zavara, veća su naprezanja skupljanja i deformacija zavara. Korištenje ispravne veličine zavarenog spoja smanjuje izobličenje, kao i troškove punila za zavarivanje i vrijeme.
 2. Koristite raspoređeno zavarivanje: Korištenje raspoređenih/razbacanih zavara umjesto punog zavara smanjit će nakupljanje topline zavarivanja i pomoći će u kontroli izobličenja zavara.
 3. Koristite šipke velikog promjera: Zavarite koristeći elektrode većeg promjera umjesto zavarivanja puno prolaza s manjim elektrodama. Ali to se ne bi trebalo koristiti u slučaju područja sklona uzdužnom i kutnom izobličenju.
 4. Nanesite zavar blizu središnje osi zavara
 5. Koristite tehniku ​​zavarivanja unatrag: Iskrivljenje se kontrolira primjenom zavara na kontrolirani način metodom zavarivanja unatrag.
 6. Pogodite sile skupljanja: Predviđanje iskrivljenja i uvođenje preventivnih mjera također može osigurati kontrolu iskrivljenja.
 7. Uklonite sile skupljanja nakon zavarivanja: Izvršite glačanje nakon zavarivanja kako biste smanjili naprezanja skupljanja koja bi inače uzrokovala deformaciju zavarenog spoja. Peening smanjuje zaostala naprezanja.
 8. Smanjite vrijeme zavarivanja: niže vrijeme zavarivanja znači manju količinu topline u sklopu za zavarivanje. Dakle, zavarivanje brzih kuglica umjesto zavarivanja sporih zavarivanja rezultirat će manjim izobličenjem zbog manje topline u zavaru i dijelu koji se zavaruje.

Vrste sekvenci zavarivanja

Redoslijed zavarivanja ili tehnika zavarivanja: Redoslijed zavarivanja je redoslijed izrade zavara u zavaru.

Ako govorimo o tehnikama zavarivanja, tehnika zavarivanja je pojedinost operacije zavarivanja koju zavarivač izvodi prema unaprijed planiranom slijedu za postavljanje zavarenih spojeva. Cilj slijeda zavarivanja je uglavnom kontrolirati distorziju.

Iskrivljenje pri zavarivanju može se lako kontrolirati korištenjem pravog pristupa koji uključuje postavljanje zavarenih spojeva ili također nazvan redoslijed zavarivanja.

Različite vrste sekvenci zavarivanja razvijene su diljem svijeta uglavnom – backstep, block, build-up i kaskadne sekvence, na primjer, koriste se za kontrolu izobličenja zavarivanja i smanjenje zaostalih naprezanja u zavarivanju.

Odabir najpoznatijeg slijeda na temelju zahtjeva posla vrlo je važan za učinkovite rezultate.

Redoslijed zavarivanja unatrag

Pozadinski slijed zavarivanja je uzdužni slijed zavarivanja u kojem su zavareni prolazi zavareni u suprotnim smjerovima napredovanja zavarivanja kao što je prikazano na donjoj skici.

Kao što možete vidjeti na donjoj skici, zavareni rub 2 postavljen je nakon zavarenog ruba 1, a zavareni pojas 3 postavljen je nakon zavarenog ruba 2. Ovim slijedom se kontrolira akumulacija topline zbog smjera zavarivanja.

U uobičajenoj praksi zavarivanja, zavarivamo iz jednog smjera u drugi, ostavljajući za sobom nakupljanje naprezanja samo u jednom smjeru.

Sa zavarivanjem unatrag, možemo kontrolirati unos topline zavarivanja i rezultirajuće naprezanje u zavarivanju koje uzrokuje izobličenje.

Redoslijed zavarivanja unatrag

Redoslijed zavarivanja blokova

U slijedu zavarivanja blokova, zavarivanje se izvodi unaprijed planiranim slijedom. Polažu se u blokove sa stupnjevima s međuprostorima koji se popunjavaju nakon završetka prethodnih zavarenih blokova.

An example of a series of blocks is shown in the figure below.

Slijed zavarivanja nadogradnje

In the Weld Buildup sequence, weld edges or weld passes are welded to match the base material or weld configuration. This is similar to multi-pass welding.

Redoslijed kaskadnog zavarivanja:

The cascade sequence is a combined longitudinal and stacked welding sequence by laying the weld bead in overlapping layers. (In stick welding, or SMAW, a sequence of successive steps is usually used when welding thick joints or making tack welds that must be embedded in the weld.)

Redoslijed zavarivanja taloženjem:

Redoslijed nanošenja inkremenata metala za zavarivanje. Ovo je slično redoslijedu izgradnje.

Wandering or skipping or random welding sequence

Specimen welding sequence Run off strips plate and two finishing side restraints R1

Uzdužni redoslijed zavarivanja u kojem se koraci zavarivanja odlažu nasumično.

Dok se u sekvenci zavarivanja lutajućeg bloka uzastopni blokovi zavara odlažu na nasumičnoj udaljenosti jedan po jedan.

Čitaj više:

Open this in UX Builder to add and edit content

Varstroj velika akcija

-27%
Original price was: 600.00 €.Current price is: 440.00 €. bez PDV-a 352.00 
-26%

Aparati za zavarivanje Bakra

Varstroj VARMIG 2005D PROFIMIG LCD 200A

Original price was: 650.00 €.Current price is: 480.00 €. bez PDV-a 384.00 
-13%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 231-i LCD

Original price was: 1,400.00 €.Current price is: 1,220.00 €. bez PDV-a 976.00 
-11%

Aparati za zavarivanje Čelika

VARSTROJ VARMIG 271-i LCD

Original price was: 1,800.00 €.Current price is: 1,600.00 €. bez PDV-a 1,280.00 

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"