Polaritet TIG zavarivanja

Polaritet TIG zavarivanja

TIG welding is a versatile and high-quality manual welding process, although weld quality such as weld penetration and speed of movement depends on correct TIG welding polarity.

Polariteti TIG zavarivanja su općenito istosmjerna struja (DC) i izmjenična struja (DC). S istosmjernom strujom, uglavnom se koristi DCEN ili također nazvan ravni polaritet u TIG zavarivanju.

Da biste saznali više o teoriji TIG zavarivanja, pogledajte ovaj članak o postupku TIG zavarivanja.

Ravni polaritet omogućuje dublje prodiranje zavara i veliku brzinu kretanja tijekom zavarivanja. DCEN je također koristan za dulji vijek trajanja volframove elektrode.

Izmjenična struja ili AC polaritet su dobri za zavarivanje metala koji imaju oksidne slojeve kao što su zavarivanje aluminija i magnezija.

Koji polaritet je TIG zavarivanje?

Mnogi zavarivači traže odgovore na pitanje koji je polaritet TIG zavarivanje. Možda ćete primijetiti da se većina TIG zavarivanja izvodi pomoću DCEN polariteta. Ovaj polaritet se također naziva negativni polaritet elektrode ili ravni polaritet.

Pogledajte ovaj YouTube videozapis o vrstama polariteta zavarivanja.

U ovom polaritetu, zavarivač spaja radni predmet na pozitivni terminal, a plamenik za tig zavarivanje na negativni terminal, što se stoga naziva negativni polaritet istosmjerne elektrode.

DCEN polaritet se koristi u TIG zavarivanju za zavarivanje ugljičnog čelika, nehrđajućeg čelika, bakra i mnogih drugih materijala.

Djelovanje katodnog čišćenja kod AC TIG zavarivanja

AC TIG polaritet zavarivanja koristi se kod zavarivanja metala koji imaju vanjske oksidne slojeve kao što su magnezij i aluminij.

AC pomaže u pružanju djelovanja čišćenja katodnim čišćenjem za uklanjanje oksidnog sloja bez brušenja.

Tijekom pozitivne faze AC polariteta, uklanjanje oksidnog sloja odvija se prijenosom metalnih iona raspršivanjem.

Očišćena površina bez oksida osigurava izvrsno prodiranje zavara i estetski izgled zavara.

Polarity for TIG welding

Glavni polaritet zavarivanja za TIG zavarivanje je istosmjerna i izmjenična struja. U istosmjernoj struji postoje dva polariteta – DCEN i DCEP. Sljedeći su glavni polariteti za TIG zavarivanje:

 • DCEN (također se naziva ravni polaritet)
 • DCEP (također se naziva obrnuti polaritet)
 • AC polaritet
 • Polaritet impulsa

Je li TIG elektroda pozitivna ili negativna?

TIG elektroda ostaje negativna. Kao što znamo, elektroni se kreću od katode (negativno) prema anodi (pozitivno), a kad elektrode udare o katodu, stvara se toplina.

Korištenjem pozitivne volframove elektrode (DCEP polaritet), bit će veća koncentracija topline na elektrodi i stoga će ona brže erodirati. Za upravljanje ovom toplinom potrebna je šipka većeg promjera.

učinak-polariteta-zavarivanja-

Zbog toga se DCEP polaritet rijetko koristi u TIG zavarivanju. Glavni polaritet TIG zavarivanja je DCEN jer osigurava duži vijek trajanja volframa, dublje prodiranje zavarivanjem jer je više topline koncentrirano na posao i povećanu brzinu kretanja zbog većeg taljenja.

DC TIG polaritet

S istosmjernom strujom DC TIG polariteta, volframova elektroda (TIG plamenik za zavarivanje) može se spojiti na pozitivni ili negativni priključak.

Na temelju navedenog spoja mogu postojati dvije vrste DC TIG polariteta:

 • Negativna elektroda istosmjerne struje ili DCEN
 • Pozitivna elektroda istosmjerne struje ili DCEP

Raspored spojeva u polaritetu DCEP i DCEN prikazan je na donjoj slici.

tipovi polariteta zavarivanja

Tablica polariteta TIG zavarivanja

Tablica polariteta TIG zavarivanja za zavarivanje različitih metala data je u nastavku:

 • DCEN Polaritet: Za ugljični čelik, nehrđajući čelik, bakar i njegove legure
 • DCEP polaritet: Ne koristi se.
 • AC polaritet: Za zavarivanje aluminijskih i magnezijevih legura.

Tablica postavki TIG zavarivanja aluminija

Aluminij je mekan metal, ali s inherentnim oksidnim slojem koji zahtijeva prethodno čišćenje kako bi se zavarilo dobro.

Za vašu pomoć, zavarivanje AC TIG-om omogućuje samočišćenje od oksida kao što je objašnjeno ranije u ovom članku i stoga ne morate ulagati napore u čišćenje sloja oksida.

The choice of aluminum TIG welding and the right settings for TIG welding is important for sound and quality. The table below provides some basic information for aluminum TIG welding settings.

Polaritet čelika za TIG zavarivanje

Kada se TIG zavarivanje čelika polaritet održava na DCEN ili elektroda negativna. DCEN polaritet pri zavarivanju čelika omogućit će dublje prodiranje zavara, dulji vijek trajanja volframove elektrode i čiste zavare.

Is DC TIG welding positive or negative?

gloves v2

TIG zavarivanje je DC negativno, tj. elektroda je spojena na negativni priključak aparata za zavarivanje. Raspored se naziva DCEN polaritet.

TIG zavarivanje polariteta nehrđajućeg čelika

Kod zavarivanja nehrđajućeg čelika TIG zavarivanjem koristi se DCEN polaritet. S DCEN polaritetom oko 70% topline je koncentrirano na radnom komadu, a 30% topline na volframovoj elektrodi.

Pročitajte moj članak o tome kako odabrati pravu volframovu elektrodu za TIG zavarivanje?

To daje duboko prodiranje i čiste zavare za materijale od nehrđajućeg čelika.

AC TIG polaritet zavarivanja

Kod polariteta AC TIG zavarivanja, polaritet se periodički mijenja od DCEP do DCEN i obrnuto. AC polaritet je kombinacija polariteta DCEP i DCEN.

ac-weld-polarity Polaritet TIG zavarivanja

Tijekom zavarivanja pokazuje i polaritet i njihov zajednički učinak.

AC TIG polaritet zavarivanja nudi:

 • Djelovanje čišćenja oksida,
 • Srednje prodiranje zavara,
 • Dobra nosivost struje elektrode.

Povezano čitanje:

Open this in UX Builder to add and edit content

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"