Postupak popravka osnovnog metala zavarivanjem

Što je popravak zavarivanjem

Popravci zavarivanjem uobičajena su praksa, a mogu biti neuobičajeni i kritični zbog uvjeta rada, vrste materijala i ozbiljnosti popravka. Općenito, na temelju vrste popravaka, popravke zavarivanja možemo razlikovati kao:

1. Proizvodni popravci zavara
2. Popravci zavara u radu


Proizvodni popravak zavarivanjem primjenjiv je za faze proizvodnje kao što su proizvođači materijala (ploče, cijevi ili odljevci) i proizvođači zavarivanja.

Nakon što su komponente proizvedene u radionici i postavljene na gradilištu i puštene u upotrebu, materijal može ići u mikrostrukturnu transformaciju i promjene svojstava na temelju okruženja usluge.

Na primjer – SS310 ide na povišenu temperaturu koja će pretvoriti ferit prisutan u materijalu i zavariti u krte sigma faze što ga čini krtim i više ga nije lako zavarivati. Takve vrste popravaka će propasti Popravci zavarivanja u radu.

Uzroci za popravak zavarivanjem su različiti, kao što je popravak grešaka u proizvodnji kao što su podrez, poroznost, pukotine itd., ili popravak kvarova tijekom rada uzrokovanih opterećenjem ili uvjetima rada.

Postupak popravka zavarivanjem i izjava o metodi.pdf

Što je popravak osnovnog metala?

Sto je popravak osnovnog metala

Popravak osnovnog metala: To je nanošenje materijala za zavarivanje na osnovni metal kako bi se obnovila projektirana debljina i/ili strukturni integritet komponente.

Kemijski sastav izgrađenog zavara može se razlikovati od osnovnog metala ili možda isti ovisno o zahtjevima.

Povezana literatura: Tablica odabira elektroda za zavarivanje/dodatne žice/dodatnog metala

Obično pretkvalifikaciju zavarenog sloja provodi PQR kako bi se osiguralo da ispunjava predviđenu svrhu. Takva vrsta nadogradnje služi za vraćanje debljine osnovnog metala i obično se naziva nadogradnjom zavara.

Što je popravak zavarivanjem u postupku?

Sto je popravak zavarivanjem u postupku

Popravci zavarivanja tijekom procesa navedeni su u ASME odjeljku IX i smatraju se zavarivanjem s kaljenim zrncima.

Ovaj popravak u radu znači vrstu popravka zavarivanjem za nedostatke zavarivanja koji su se pojavili tijekom izrade, a za popravak se uklanjaju mehaničkim sredstvima kao što je brušenje ili strojna obrada nakon čega slijedi zavarivanje prije nego što se ponude za završnu inspekciju zavara.

Popravci poroznosti zavarivanja, pukotina, podreza ili nedostatka prodora korijena primjeri su popravaka zavarivanja u radu.

Obično se radi tih nedostataka uklanja velika količina zavarenih spojeva, a zatim se ponovno zavaruju kako bi se napravio prihvatljiv zavar.

Je li potrebna posebna WPS kvalifikacija za popravke zavara?

Je li potrebna posebna WPS kvalifikacija za popravke zavara

Prema ASME odjeljku IX, klauzula QW 202.3, već postojeći WPS može se koristiti za izvođenje popravaka zavara unutar ograničenja navedenih u kodu koji je dat u nastavku:

WPS kvalificiran za utorne zavare može se koristiti za izvođenje popravaka zavara na utornim i kutnim zavarima.

Dodatno za nakupljanje zavara vrijede sljedeći uvjeti:

(a) Nema gornje granice debljine primjenjive na osnovni metal ili nanos zavara za kutne zavare.
(b) Za zavare osim ugla, primjenjiv je raspon debljina prema QW-451
.

Iznimka je kada je PQR kvalificiran korištenjem 1,5 inča ili 38 milimetara ili veće debljine osnovnog metala. U tim slučajevima ne postoji gornja granica.

Koraci za postupak popravka zavarivanja osnovnog metala

Opća preporuka za zavarivanje temelji se na praktičnom pristupu kako je navedeno u kodu AWS D1.1, sljedeća metodologija je korisna za osiguranje dobrog i pouzdanog popravka zavarivanja:

  1. Prije početka popravka zavarivanja na osnovnom materijalu provjerite i ocijenite opseg i vrstu popravka zavarivanja. Označite područje za popravak i uklonite kvar brušenjem, mjerenjem ili strojnom obradom ili drugim prikladnim sredstvima. Pazite da ne izazovete toplinsko oštećenje materijala. Pripremite površinu bez ostataka nakon postupka uklanjanja, poput otpadaka od dubljenja ili brušenja. Dobro pripremljena površina s potpunim uklanjanjem kvara ili nedostataka ključ je uspješnog popravka.
  2. Neophodno je potpuno ukloniti postojeći nedostatak zavarivanja. Provjera uklanjanja nedostataka trebala bi se osigurati vizualnim pregledom i dodatnim površinskim NDT-om kao što je PT ili MT. Uključivanje prave osobe kao što je inspektor za zavarivanje ili inženjer također je vrlo važno. Zatim provjerite je li područje pripremljeno za popravak u skladu s potrebnom vrstom spoja i ispunjava zahtjeve WPS-a kao što su kut utora, korijenska površina ako je primjenjivo.
  3. WPS koji se koristi za popravke mora ispunjavati zahtjeve primjenjivog referentnog koda ili standarda kao što su AWS D1.1 ili ASME odjeljak IX ili ISO 15614-1.
  4. Izvršite popravak pomoću kvalificiranog WPS-a. Osigurajte 100% vizualnu provjeru nakon svakog postavljanja zrna za eventualne nedostatke zavarivanja. Kritični popravci zavarivanja ili popravci skloni pukotinama nakon zavarivanja trebaju uslijediti nakon NDT-a na površini nakon svakog rada. Održavajte prethodno zagrijavanje, međuprolaz ako je primjenjivo. Za lomljive materijale potrebno je primijeniti odgovarajuću temperaturu predgrijanja i međuprolaza. Nakon što je popravak završen, potpuno ga očistite i izbrusite za sve zareze ili neravne površine.
  5. Završni pregled počinje kada se popravljeno područje ohladi na sobnu temperaturu. Primijenite vizualni pregled i druge NDT metode koje su otkrile nedostatke koji su zahtijevali popravak. Materijali skloni odgođenom pucanju moraju se pregledati nakon najmanje 48 sati zadržavanja u inspekciji.

Koraci za postupak popravka zavarivanjem

  1. Uklanjanje i popravak zavarenih spojeva: Uklanjanje nedostataka zavarivanja mora se izvesti brušenjem, dubljenjem ili strojnom obradom bez utjecaja na bilo koje drugo područje.
  2. Očistite područje i osigurajte potpuno uklanjanje nedostataka zavarivanja.
  3. Provedite vizualno ispitivanje i površinski NDT kao što je PT ili MT kako biste bili sigurni da je kvar potpuno uklonjen.
  4. Izvedite zavarivanje koristeći kvalificiranu specifikaciju postupka zavarivanja (WPS).
  5. Obavite konačnu vizualnu provjeru zavara nakon hlađenja. Var sklon vodikovom pucanju treba pregledati nakon najmanje 48 sati. Popravljeni zavar mora se ponovno provjeriti istom metodom i zahtjevima kvalitete koji su učinjeni izvorno. Na primjer, izvorni kvar je pronađen radiografskim ispitivanjem, stoga će se RT također koristiti za popravak.

Prema API 582 – kada je dio bio podvrgnut PWHT i taj dio je popravljen nakon PWHT i nakon popravka se traži odricanje od PWHT tada takve situacije moraju biti u skladu s primjenjivim građevinskim kodeksom kao što je ASME odjeljak VIII Div. 1 ili ASME B31.3.

Svaka kvalifikacija postupka zavarivanja mora se provesti prema ASME odjeljku IX ili ISO 15614-1.

Tamo gdje uvjeti rada zahtijevaju PWHT, kao što je mokra H2S usluga, PWHT se mora provesti nakon popravka zavarivanja kako bi se izbjegli bilo kakvi daljnji kvarovi uzrokovani okolišem.

Slični postovi:

Open this in UX Builder to add and edit content

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"