Vodič za sigurno zavarivanje

wopsigurnost

Sigurnost je svakodnevnica svakog dobrog zavarivača

Sigurnost je presudna za svaki projekt zavarivanja. Elektrolučno zavarivanje sigurno je za rad kada se poduzmu odgovarajuće mjere predostrožnosti, ali ako se zanemaruju sigurnosne mjere, zavarivači se suočavaju s nizom opasnosti koje mogu biti potencijalno opasne, uključujući električni udar, dimove i plinove, požar, eksplozije i još mnogo toga.

wopmobsl3r

Isparenja i plinovi za zavarivanje

Nije iznenađenje da prekomjerna izloženost dima i plinovima za zavarivanje može biti opasna za vaše zdravlje. Isparenja za zavarivanje sadrže potencijalno štetne složene spojeve metalnog oksida iz potrošnog materijala, osnovnog metala i prevlaka od osnovnih metala, pa je važno držati glavu podalje od dima i koristiti dovoljno ventilacije i / ili ispuha za kontrolu izloženosti tvarima u dimu , ovisno o vrsti šipke i osnovnog metala koji se koristi. 

Konkretni potencijalni učinci na zdravlje vezani uz potrošni proizvod za zavarivanje mogu se pronaći u odjeljku Podaci o opasnosti za zdravlje na sigurnosnom listu koji možete dobiti od svog poslodavca ili proizvođača potrošnog materijala.

Smjestite opremu u dobro prozračen položaj. Držite glavu dalje od dimnih plinova i izbjegavajte njihovo udisanje . Budite sigurni da zavarujete u dobro prozračenom prostoru.

Ako to nije moguće, treba osigurati odvod dima.

Ako je ventilacija nije odgovaajuća, koristite masku sa respiratorom. Pročitajte sigurnosne upute proizvođača za metale, potrošni materijal, premaze, sredstva za čišćenje i odmašćivanje. Nemojte zavarivati ​​na mjestima u blizini bilo kakvih radova odmašćivanja, čišćenja kemijskim sredstvima. Imajte na umu da toplina i zračenje luka mogu reagirati sa parama stvarajući visoko otrovne i nadražujuće plinove.

Zaštita dišnih putova

Isparenja, nusproizvod zavarivanja, mogu se očekivati ​​čak i od jednostavnih postupaka i zahtijevaju upotrebu respiratorne zaštite ili ventilacije. Jednostavne operacije dovode do isparavanja poput ugljičnog monoksida, dušikovog oksida i ozona, stoga moraju se poduzeti dodatne mjere predostrožnosti ako zavarujete metal presvučen cinkom, kadmijem, kromom, bakrom, fluorom, olovom, manganom ili vanadijom, jer  isparenja mogu prouzročiti stanje poznato kao metal-groznica. Također budite oprezni kod bilo kog metala koji je premazan ili obojen.

Prirodna ventilacija prihvatljiva je ako svakom zavarivaču ima 10.000 kubičnih metara prostora, ako je strop visok više od 4m, ako posao nije u zatvorenom prostoru ili ako ne zavarujete nijedan od gore spomenutih materijala. Inače ćete morati osigurati mehaničku ventilaciju  ili neku vrstu zaštite dišnog sustava.

Također se možete zaštitii sa maskom koja ima odsis dimnih plinova poput ove na slici ispod.

Automatska maska za filterom (respirator) za dimne plinove PRO XT

Zaštitite se od dimnih plinova sa Gorionikom (polikabel) Co2 25 AK sa odsisom dimnih plinova.

Idealan je za prostore gdje nema ili je slaba ventilacija.

 

Nosite odgovarajuću opremu . Ni kratke hlače ni košulje s kratkim rukavima ne pripadaju u radove sa zavarivanjem. Čak i za brzo zavarivanje, potrebna je odgovarajuća sigurnosna oprema, uključujući masku, rukavice i zaštitnu odjeću.

Nosite samo odjeću otpornu na plamen, poput traper hlača i košulje izrađene od čvrsto tkanog materijala ili jakne za zavarivanje. Izgovor da su jakne za zavarivanje preteške, vruće, ograničavajuće ili glomazne brzo postaje stvar prošlosti. Proizvođači zaštitne opreme sada proizvode laganu odjeću od tkanine otporne na plamen, goveđe kože koja nudi bolju zaštitu i veću lakoću kretanja nego ikad prije.

Rukavice su također napredovale od univerzalnih rukavica iz lokalnih trgovina. Sada su dostupne s ergonomski zakrivljenim prstima i s različitim dizajnom za specifične postupke zavarivanja. Imajte na umu da rukavice nisu dovoljne da pokupe tek zavareni materijal. Koristite kliješta kako biste izbjegli opekline.

 

Kako se zaštititi kod zavarivanja

Pročitajte upute i instrukcije. Upute za uporabu aparata za varenje sadrže važne sigurnosne informacije, kao i informativne postupke koji maksimiziraju potencijal stroja. Provjerite jesu li svi koji upravljaju strojem upoznati sa njegovim funkcijama. Ako se priručnik izgubi ili ošteti, obratite se proizvođaču radi informacija. Mnogi proizvođači nude internetske priručnike. Niti ovaj članak, niti bilo koji drugi, ne smije se koristiti kao zamjena za preporuke proizvođača.

Zakopčajte se do kraja. Svaka izložena koža osjetljiva je na bolne i štetne učinke ultraljubičastih i infracrvenih zraka. Budite oprezni kod iskrenja jer mogu zapaliti odjeću ako padnu u otvoreni džep ili u odjeću koja nije u potpunosti zakopčana. Iskre mogu tinjati neprimjetno dok je zavarivač “ispod maske”. Ogrlice, narukvice i prednje džepove odjeći sa gumbima izbjegavajte kako bi spriječili upadanje iskri. Nemojte držati šibice ili upaljače u džepovima. Izbjegavajte nošenje hlača s novčanicima i papirima jer papiri se mogu lako zapaliti.

Nosite prave cipele . Visoke kožne cipele ili čizme pružaju najbolju zaštitu stopala. Nogavice hlača trebaju ići preko cipela. Ne nosite tenisice ili cipele od platna.

Oprez kod udisanja. Isparenja i dim koji su nusprodukti tijekom zavarivanja predstavljaju opasnost za zdravlje. Pri zavarivanju u zatvorenim prostorima mogu se nakupiti otrovni dimovi pomješani sa  zaštitnim plinovima, mogu zamijeniti zrak koji se udiše.  Neki materijali posebno zahtijevaju respiratore prilikom zavarivanja, pa potražite tehničke podatke proizvođača elektroda za zavarivanje, vašeg inženjera za zavarivanje ili stručnjaka za industrijsku sigurnost za odgovarajuće postupke.

Zaštitie svoje oči i glavu

 Potreban je samo trenutak izlaganja zrakama luka kod zavarivanja da bi nezaštićene oči doživjele “bljesak luka”, bolno stanje  se može pojaviti tek nekoliko sati nakon izlaganja.

Maske za zavarivanje trebaju biti opremljene odgovarajućim staklom ili filterom kako bi zaštitile lice i oči zavarivača tijekom zavarivanja ili gledanja.  Po potrebi nabavite pregrade kako biste zaštitili druge od bljeska luka.

Kacige za automatsko zatamnjivanje. Senzori na kacigi s automatskim zatamnjivanjem u djeliću sekunde potamnjuju leću. Sve kacige s automatskim zatamnjenjem moraju udovoljavati ANSI standardima, a najnoviji je ANSI Z87.1-2003.

Maske industrijske klase reagiraju brzinom od 1/10 000 do 1/20 000 sekunde i imaju podesive postavke zatamnjenja za zavarivanje od 9 do 13. Kacige industrijske klase također imaju prilagodljivu osjetljivost (korisno za zavarivanje niskom amperažom) i kontrole odgode kako bi se podesilo koliko dugo leća ostaje tamna nakon zaustavljanja luka.

Novije maske imaju različite načine rada, što omogućava da se ista maska koristi za zavarivanje, rezanje i brušenje. Najnoviji maske rade na način da elektromagnetski osjete uspostavu luka, na taj način maska reagira čak i kad su senzori zaprečeni, kao recimo kod zavarivanja cijevi ili zavarivanja izvan položaja bljeska.

Izbjegavajte maske s automatskim zamračivanjem koje potamne s vremenom reakcije od 1/2 000 do 1/3 600 sekundi. To nije primjereno za profesionalnu primjenu. Nadalje, hladno vrijeme odgađa vrijeme reakcije na svim maskama s automatskim zamračivanjem. Kacige viših razreda predviđene su za uporabu do -30 stupnjeva. Međutim, kacige nižeg razreda s sporijim reakcijskim vremenom možda neće potamniti dovoljno brzo u hladnom vremenu.

Izbjegavajte podzanje i spuštanje maske. U usporedbi s tradicionalnom maskom s fiksnom zaštitom, maska s automatskim zatamnjivanjem smanjuje umor na vratu jer je obično lakša i zavarivači više ne trebaju micati i trzati glavom kako bi spustili masku. Nadalje, kaciga za automatsko zamračivanje štedi nekoliko sekundi između zavara, što u čestim prekidima ubrzava rad. .

Opasnost za vaše i tuđe oči

Zrake luka zavarivanja iz svih procesa zavarivanja proizvode intenzivne, vidljive i nevidljive (ultraljubičaste i infracrvene) zrake koje mogu opeći oči i kožu.

Nosite odobrenu masku za zavarivanje opremljenu odgovarajućom nijansom leće filtra kako biste zaštitili lice i oči prilikom zavarivanja ili gledanja.

Nosite odobrene zaštitne naočale s bočnim štitnicima ispod maske.

Nikada nemojte koristiti slomljene ili neispravne maske za zavarivanje.

Uvijek osigurajte da postoje odgovarajuće zaštitne pregrade ili prepreke za zaštitu drugih od bljeska, odsjaja i iskrenja iz područja zavarivanja.

Obavezno upozorite druge na zavarivanje ili rezanje.

OPREZ! Nemojte biti kao Đuro na slici!

Uložite u pravu masku koja će štititi vaše oči i glavu. 

Ponudu Maski i zaštitne opreme možete pogledati OVDJE

f1e5b08b1c594d36c3501c1798b2e814 e1613580875408

Mjere predostrožnosti protiv požara i eksplozije

Požar je uvijek opasnost koja prijeti kada je u pitanju zavarivanje. Prije zavarivanja ili rezanja gorionikom trebali biste pregledati radno područje. Svi zapaljivi materijali moraju se pomaknuti najmanje 5m od područja za zavarivanje. Sva goriva koja se ne mogu premjestiti moraju biti prekrivena vatrootpornim štitom. Iskre i troska za zavarivanje lete posvuda, pa sve rupe ili pukotine na podu ili zidovima unutar 3m od zavarivača moraju biti zaštićene.

Budite na oprezu radi mogućnosti izazivanja požara zbog iskri i vrućih nusprodukata zavarivanja.

Provjerite jesu li u blizini područja za rezanje / zavarivanje dostupni odgovarajući uređaji za zaštitu od požara. Uklonite sve zapaljive materijale iz područja rezanja / zavarivanja i šire.

Nemojte rezati / zavarivati ​​spremnike za gorivo i mazivo, čak i ako su prazni. Moraju se pažljivo očistiti prije rezanja / zavarivanja. Uvijek ostavite da se izrezani / zavareni materijal ohladi prije nego što ga dodirnete ili stavite u kontakt s zapaljivim ili zapaljivim materijalom.

Ne radite u atmosferi s visokom koncentracijom zapaljivih plinova i prašine.

Uvijek provjerite radno područje pola sata nakon rezanja kako biste bili sigurni da nije došlo do zapaljenja.

Pazite da izbjegnete slučajni stalni kontakt elektrode s metalnim predmetom na koji je spojen suprotni pol da se nebi dogodilo pregrijavanje ili požar.

Mjere predostrožnosti protiv požara i eksplozije

Budite na oprezu radi mogućnosti izazivanja požara zbog iskri i vrućih nusprodukata zavarivanja.

Provjerite jesu li u blizini područja za rezanje / zavarivanje dostupni odgovarajući uređaji za zaštitu od požara. Uklonite sve zapaljive materijale iz područja rezanja / zavarivanja i šire.

Opća sigurnost rada

Nikada nemojte vući ili dizati stroj za gorionik za zavarivanje ili druge kabele. Uvijek koristite ispravne točke podizanja ili ručke. Nikada nemojte podizati stroj na kojem je spojena plinska boca.

Ako je radno okruženje klasificirano kao opasno, upotrebljavajte samo opremu za zavarivanje s oznakom S sa sigurnom razinom napona u praznom hodu. Takva okruženja mogu biti na primjer: vlažni, vrući prostori ili prostori s ograničenom dostupnošću.

Osigurajte svoj gorionik nosačem ili magnetom kako ne bi dodirivao zapaljive čestice na površini i prostoru u kojem varite.

 

Cijene možete provjeriti OVDJE

 

wopTIN 9243
wopTIN 7776

Električna sigurnost

Elektrolučno zavarivanje koristi električnu energiju kao izvor energije, pa je električni udar primarna briga zavarivača. Izbjegavati slučajni kontakt s električnim dijelovima pod naponom. Opasne situacije uključuju vlažna područja, vruće i vlažne uvjete koji bi mogli uzrokovati znoj i skučena mjesta na kojima je velika vjerojatnost dodirivanja vodljivih dijelova. Ovi se problemi mogu djelomično riješiti izoliranjem vodljivih dijelova u blizini zavarivača, uporabom suhih rukavica i odjeće u dobrom stanju te nošenjem elektro zaštitne obuće.

Električni udar
Električni udar jedan je od najozbiljnijih i neposrednih rizika kod zavarivača. Električni udar može dovesti do teških ozljeda ili smrti, bilo od samog šoka ili od pada uzrokovanog reakcijom na udar.

Do električnog udara dolazi kada zavarivači dodirnu dva metalna predmeta koji imaju napon između sebe, čime se umetnu u električni krug. Primjerice, ako radnik u jednoj ruci drži golu žicu, a drugu golu žicu drugom, električna struja će proći kroz tu žicu i kroz zavarivača, što uzrokuje električni udar. Što je veći napon, veća je struja, a time i veći rizik od strujnog udara koji može rezultirati ozljedom ili smrću.

dsffgdsfg

Najčešći tip električnog udara je sekundarni naponski udar iz kruga elektrolučnog zavarivanja koji se kreće od 20 do 100 volti. Imajte na umu da čak i udar od 50 volti ili manje može biti dovoljan da ozlijedi ili ubije, ovisno o uvjetima. Zbog svoje stalne promjene polariteta, izmjenični (AC) napon vjerojatnije će zaustaviti srce od zavarivača istosmjernog (DC). Također je vjerojatnije da osoba koja drži vod neće moći pustiti ga .

Važno je zapamtiti da nikada ne dodirujte elektrodu ili metalne dijelove držača elektrode kožom ili odjećom za zavarivanje. Također, izolirajte se  tla. Da bi se izbjegao sekundarni naponski udar kod zavarivanja trebaju se nositi suhe rukavice u dobrom stanju, nikada ne dodirivati ​​elektrodu ili metalne dijelove držača elektrode kožom ili mokrom odjećom i morate biti sigurni da ste izolirani od tla.

Zavarivači bi također trebali pregledati oštećenja držača elektrode prije početka zavarivanja i održavati izolaciju kabela za zavarivanje i držača elektrode u dobrom stanju, jer izolacija od plastike ili vlakana na držaču elektrode sprječava kontakt sa “vrućim” metalnim dijelovima iznutra. Prije uporabe uvijek popravite ili zamijenite oštećenu izolaciju. I ne zaboravite, elektrode sa oblogom ( MMA ) uvijek su pod naponom čak i kad se zavarivanje ne vrši i napon je konstantan.

Još ozbiljniji udar, udar primarnog napona, može se dogoditi kada zavarivač dodirne dijelove unutar kućišta aparata ili električnog distribucijskog sustava na koji je apara za zavarivanje povezan.Ova situacija može dovesti do udara od 230 ili 380 volti.

Kad se ne koristi, ali je i dalje uključena, većina opreme za zavarivanje ima napon u rasponu od 20 do 100 volti na krugu za zavarivanje, a naponi unutar opreme za zavarivanje mogu se kretati od 120 do više od 575 volti, što sve predstavlja rizik od strujnog udara. Samo kvalificirani tehničari za popravak trebaju pokušati servisirati ili popraviti opremu za zavarivanje.

 

Opća električna sigurnost

Oprema bi trebala biti instalirana od strane kvalificirane osobe i u skladu s važećim standardima u radu.  Korisnik mora osigurati da je oprema spojena na odgovarajuće napajanje. 

Ne dodirujte električne dijelove pod naponom ili dijelove koji su električki nabijeni.

Isključite svu opremu kad se ne koristi. U slučaju abnormalnog ponašanja opreme, opremu treba provjeriti odgovarajući kvalificirani serviser

Ako je potrebno uzemljenje radnog predmeta, izravno ga spojite odvojenim kabelom sa presjekom vodiča koji može podnijeti najveći kapacitet struje stroja. Kabele (i za primarni dovod i za zavarivanje) treba redovito provjeravati radi oštećenja i pregrijavanja. Nikada ne upotrebljavajte istrošene, oštećene, premale ili slabo spojene kabele. Izolirajte se od rada i zemlje pomoću suhih izolacijskih prostirki ili pokrivača.

Nikada ne dodirujte elektrodu ako ste u dodiru sa materijalo, koji zavarujete. Nemojte omotati kablove po tijelu.

Obavezno poduzmite dodatne sigurnosne mjere kada zavarivate u električno opasnim uvjetima, poput vlažnog okruženja, nošenja mokre odjeće i metalnih konstrukcija. Pokušajte izbjegavati zavarivanje u skučenim ili ograničenim položajima.

Osigurajte da je oprema dobro održavana. Odmah popravite ili zamijenite oštećene ili neispravne dijelove. Izvršite redovno održavanje u skladu s uputama proizvođača.

EMC klasifikacija ovog proizvoda je klase A u skladu sa standardima elektromagnetske kompatibilnosti CISPR 11 i IEC 60974-10 i stoga je proizvod dizajniran za upotrebu samo u industrijskom okruženju.

UPOZORENJE: Ova oprema klase A nije namijenjena za upotrebu u stambenim naseljima gdje električnu energiju daje javni niskonaponski sustav napajanja. Na tim mjestima može biti teško osigurati elektromagnetsku kompatibilnost zbog provedenih i zračenih smetnji.

Sigurnost kod rukovanja bocama

Kada koristite smjesu kisika i plina za zavarivanje i rezanje, činite to pažljivo. Smjesa plnova nije samo lako zapaljiva, već se i eksplozivna.

Acetilen, najčešći plin koji se koristi s kisikom, može biti opasan. Stoga je važno znati sljedeće činjenice:

  • Kad sagorijeva s kisikom, acetilen stvara višu temperaturu plamena (3.300 ° C) od bilo kojeg drugog komercijalnog plina;
  • Zapaljivi raspon acetilena iznosi od 2,5 do 81 posto u zraku;
  • Acetilen je tek malo lakši od zraka, što znači da niti brzo tone niti se diže. Umjesto toga, ostaje na području gdje je iscurio.

Kao i kod bilo kojeg komprimiranog plina, boca mora biti označena kemijskim ili trgovačkim nazivom. Boce treba čuvati uspravno i vezati ih, vezati lancima ili držati u stalku.

Poklopci ventila ili kape moraju biti iznad ventila kad god se boca ne koristi. Čak i prazne boce imaju dovoljan pritisak da budu opasne ako je slomljena stapka ventila.

Valjajte cilindre na donjem rubu ili nosite ručno, nikada ih ne vucite i ne podižite na remenju.

Mjere opreza za kisik

Pri rezanju kisikom metal se zagrijava plamenom i reže reakcijom metala i kisika. Iako nije zapaljiv kao acetilen, sa kisikom treba postupati s puno opreza. Koristite iste mjere opreza kao i kod bilo kojeg komprimiranog plina.

Kisik, koji izlazi iz boce bod pritiskom ima mnoga slična svojstva kao i para tekućeg kisika, zato držite ulje i druge naftne derivate podalje jer su u spoju sa kisikom koji izlazi iz boce zapaljivi. 

Nikada nemojte koristiti manometre ili regulatore koji su slomljeni ili se ne mogu očitati za kisik ili bilo koji komprimirani plin. 

Koristite samo kvalitetne i ispravne manometre

Osluškujte da li curi plin te gledajte da li pada kazaljka na manometru.

Obavezno zamjenite stare i neispravne manometre novim.

Sa svim bocama i regulatorima tlaka koji se koriste u postupcima zavarivanja treba postupati pažljivo. Držite glavu i lice dalje od izlaza ventila boce kada otvarate ventil boce.

Uvijek osigurajte boci da stoji sigurno i nikada nemojte pomicati bocu sa spojenim regulatorom i crijevima. Uvijek provjerite ima li curenja.

 

 

Optimizirajte učvršćivanje. Koristite učvršćivanje kad god je to moguće te za velike količine žice koristite dodavač žice kako bi ste izbjegli moguće opasnosti.

Povećava sigurnost uklanjanjem opasnosti da vam gorionik ostane fiksiran i da ispadne sa svojeg trakta što zauzvrat eliminira izvor potencijalnih opasnosti.

wopTIN 9207 1
wopTIN 9335

Materijali i njihovo zbrinjavanje

Oprema za zavarivanje proizvodi se prema BSI objavljenim standardima koji udovoljavaju CE zahtjevima, a koji ne sadrže otrovne ili otrovne materijale opasne za rukovatelja.

Ne odlažite opremu s uobičajenim otpadom. Europska direktiva 2012/19 / EU o otpadu od električne i elektroničke opreme navodi da se električna oprema kojoj je životni vijek istekao mora odvojeno sakupljati i vraćati u ekološki kompatibilno postrojenje za recikliranje na odlaganje.

Rizici zbog magnetskih polja

Magnetska polja koja stvaraju jake struje mogu utjecati na rad pacemakera ili elektronički kontrolirane medicinske opreme.

Nositelji vitalne elektroničke opreme trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije bilo kakvog postupka elektrolučnog zavarivanja, rezanja ili točkastog zavarivanja.

Ne približavajte se opremi za zavarivanje s osjetljivom elektroničkom opremom jer magnetska polja mogu oštetiti.

Kabel gorionika i radni povratni kabel držite što bliže jedni drugima tijekom njihove duljine. To vam može pomoći u smanjenju izloženost štetnim magnetskim poljima.

Ne obavijajte kabele oko tijela.

heart pacemakerova

Radno okruženje

Osigurajte da je stroj postavljen u siguran i stabilan položaj koji omogućava cirkulaciju zraka za hlađenje.

Opremu nemojte koristiti u okruženju izvan propisanih radnih parametara. Izvor napajanja za zavarivanje nije prikladan za kišu ili snijeg.

Stroj uvijek čuvajte u čistom i suhom prostoru.

Osigurajte opremu čistom od nakupljanja prašine. Uvijek koristite stroj u uspravnom položaju.

Zaštita od pokretnih dijelova

Obratite pažnju da prilikom postavljanja i rada izbjegnete zaglavljivanje prstiju prilikom uvođenja žice. Kada uvlačite žicu u gorionik , pazite da gorionik ne usmjeravate prema licu drugim ljudima ili prema tijelu.

Uvijek budite sigurni da maske i zaštitni uređaji rade.

Kemijska sigurnost

Bilo koji spremnik za kemikalije koji se zavaruje ili reže bakljom mora se temeljito očistiti od zapaljivih materijala ili masti, katrana, kiselina ili drugih eksplozivnih ili otrovnih materijala.

I za kraj…

Pamet u glavu. Koncentrirajte se na sigurnosne mjere u svojem poslu i obratite pozornost na okruženje u kojem se nalazite.

Čuvajte sebe i druge oko sebe.

 

Sretno varenje!

Vaša Proinstal ekipa

146139071 2968969763389656 3420498926506469642 o

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"