Boca Argon Co2 mješavina za TIG i MAG zavarivanje?

spec

Obično se TIG zavarivanje izvodi čistim argonom kao zaštitnim plinom, a za MAG se koristi plin argon-CO2. Međutim, s velikim porastom popularnosti višenamjenskih aparata za zavarivanje koji mogu raditi i MAG i TIG, mnogi žele znati mogu li jednostavno jedan plin za oba postupka.

Možete li koristiti mješavinu argon+CO2 za TIG zavarivanje? Korištenje ove mješavine za TIG nije dobra ideja jer da će volfram elektroda odmah izgorjeti. Ovaj mješani plin nije prikladan plin za TIG zavarivanje.

Različite potrebe za različitih postupaka

Kako biste razumjeli zašto ne postoji jeftin plin koji bi bio dobar za MAG/TIG hobiste, pogledajmo na brzinu što svaki plin radi kod različitih postupaka zavarivanja.

TIG zavarivanje koristi plin da zadrži volframovu elektrodu zaštićenu doticaja sa okolnim zrakom kisika, dušika i vodika. Također mora bit stabilniji luk, budući da se elektroda mora držati na vrlo kontroliranoj udaljenosti od materijala

Argon pomaže da zona zavarivanja bude potpuno inertna i pomaže u formiranju vrlo stabilnog luka kojim se lako može kontrolirati.

TIG WELDING GASES Medium

Ugljični dioksid (CO2) je zapravo aktivni plin. Uzrokuje oksidaciju, osobito oko volframa (koji je elektroda u TIG aparatu za zavarivanje).

MAG zavarivanje ima drugačije potrebe. Ako koristite argon s MAG aparatom za varenje, vaši će varovi biti široki i imati lošu penetraciju. Zbog toga dodajemo ugljični dioksid.

CO2 pomaže u stvaranju toplije taline koja tečnija, prodire dublje i brže. Čelik dobro podnosi kontrolirane atmosferske reakcije oko taline, tako da ne nailazimo na probleme poput krhkosti materijala ili drugih problema s kojima bi se drugi metali susreli.

Ako radite “MAG” zavarivanje argon plinom stvarati će se visoki električni luk koji će biti nestabilan i imati ćete slabu penetraciju , tj neće biti prodora u dubinu materijala. Uz taj visoki el. luk u kompletu dolazi izuzetno grijanje mlaznice i kontaktne provodnice pa je vrlo vjerojatno da će se brzo rastopiti.

Dakle, ukratko, za TIG zavarivanje je potreban čisti argon za zaštitu volframove elektrode, a MAG zavarivanje najbolje funkcionira na mješavini 82%/18% argona/ugljičnog dioksida kako bi se postiglo dobro prodiranje i stabilnost u zavarivanju.

Helij

Helij je plin koji mijenja sve. Možete ga koristiti zajedno s argonom za MIG i TIG zavarivanje.

Međutim, skup je i teško ga je nabaviti. Cijene uvijek variraju, ali helij je obično trostruko veće cijene od cijene argona i nije lako dostupan.

Obično se koristi samo za industrijske primjene, kao što su robotski MIG aparati za zavarivanje za teške uvjete rada. Helij čini talinu toplijom, a pomoću njega možete zavariti mnogo brže. Ono što plaćate za cijenu helija može se povratiti bržim zavarivanjem.

image

Dakle, MAG mješavina od 82% argona i 18% helija može izvrsno funkcionirati za neke teške industrijske strojeve, ali to nije isplativo za male radionice.

Za TIG zavarivanje ima neke prednosti i nedostatke.

Helij povećava toplinu i smanjuje stabilnost. Mnogi aparati za zavarivanje naiđu na probleme s čistoćom vara kada dodaju helij u svoj argon, ponekad u obliku crne čađe.

Zašto biste koristili helij za TIG zavarivanje?

Ako radite debelu aluminijsku ploču, dodatna toplina koju dobijete od helija može vam pomoći da dobijete puno više snage zavarivanja kod slabijeg stroja. Također možete zavariti mnogo brže.

Međutim, TIG zavarivanje mješavinom helija je drugi par cipela i potrebno je dobro vježbati da ne napravite promašaj u radu. Većina ljudi smatra da je znatno lakše držati se čistog argona, pogotovo ako zavaruju aluminij 6mm ili tanji.

Za višenamjenske aparate MIG TIG MMA (pogledajte aparate KLIKOM OVDJE)

Za hobiste koji samo žele dobar izbor opcija zavarivanja nadohvat ruke, postoji nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da odlučite gdje ćete potrošiti svoj novac.

Na primjer, možda ćete se htjeti držati se samo zavarivanja punjenom žicom (FCAW), koji se također ponekad naziva Co2 bez plina. Žica je znatno skuplja, ali ne morate koristiti plinsku bocu. Očekujte da ćete platiti negdje oko 3x veću cijenu za žicu s fluksom u odnosu na običnu željeznu žicu, ali ovo je često najbolji izbor za hobiste.

Za TIG možete kupiti malu bocu argona, onoliko koliko će za Vaše potrebe biti dovoljno obično to budu lako prenosive boce od standardne domenzije od 10 litara. Bocu vidite KLIKOM OVDJE . Česta zamjena crijeva za plinove može biti mučna osim ako ne stavite brze spojnice koje možete vidjeti KLIKOM OVDJE.

Što se tiče MAG postupka , ako radite zavarivanje u svojoj radioni nekoliko sati mjesečno za razmisliti je da koristite punjenu žicu u “MAG” postupku, ali morate biti svjesni da kod zavarivanja punjenom žicom dobivate puno više nusprodukata u obliku puno više dima koji je otrovan i puno više prskanja što znači i puno više materijala i gubitka u obliku prskotina. Uz punjenu žicu dobivate i neuredne zavare i još jedna bitna stvar je, kao što sam naziv govori , punjena žica sadrži prah u sebi pa automatski u recimo 5 kg žice imate 4 kg željeza. Ako uzmemo u obzir 3 puta veću cijenu žice, zatim puno više prskotina,, zatim prah u žici i sve skupa zbrojimo i oduzmemo ispada da je punjena žica ne 3 puta skuplja nego 6 puta skuplja od obične žice za zavarivanje. Razmislite 2 puta o tome što je najbolji izbor za Vas. Cijene žica provjerite KLIKOM OVDJE

Ali ako svoj aparat koristite češće definitivno se isplati uzeti bocu. Uzmite bocu mješanog plina AR 82% + CO2 18% ako želite imati estetski ljepše zavare sa manje prskotina i bolje topljnje materijala, ili ako Vam nije bitna estetika onda čisti Co2, a za TIG postupak svakako uzmite Argon plin 4.8 ili 5.0

Zaključak je TIG postupak radi se isključivo Argonom, MAG postupak za zavarivanje željeza radi se AR 82% + CO2 18% mješanim plinom ili Co2 plinom.

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"