Kako odabrati i koji TIG aparat za varenje kupiti?

woptig

 Što je to TIG zavarivanje?

TIG engleska skraćenica ili VIG njemačka skraćenica je naziv za zavarivanje pomoću wolfram elektrode u zaštiti inertnog plina , najčešće argona. Postupak zavarivanja je sljedeći:

 • Otvaranjem plinskog ventila počinje teći početni plin
 • Električni luk nastaje u plinskom mlazu argona
 • Grijanje električnog luka topi materijal
 • Kada se materijal koji želimo zavarivati postaje tekuć dodajemo dodatni materijal u obliku žice.
 • Prilikom taljenja materijala mlaz argona štiti var od doticaja sa okolnim zrakom i na taj način štiti materijal od pregaranja.

TIG aparat za zavarivanje povoljan je za korištenje svih materijala čelik, nehrđajući čelik, bakar, aluminij i mnogih drugih.

Kako izgleda tig varenje pogledajte na videu ispod.

 

Načini paljenja luka

Postoje tri načina paljenja električnog luka:

 1. Početak kresanjem (kresač)
  Ovo je najstariji i najteži način pokretanja luka koji se danas jako rijetko koristi. Nakon podešavanja radne struje potrebno je u pokretu doticati materijal koji zavarujemo. Bitno je da dodir bude u pokretu jer direktnim dodirom volfram elektroda će se zalijepiti za materijal . Dodirom u pokretu izbjegavamo lijepljenje i oštećenje volfram elektrode i nakon kontakta za materijalom adekvatnim udaljavanjem elektrode ostvarujemo električni luk. Razlog teške uspostave luka je radi toga što TIG kresači imaju konstantnu radnu struju na volfram elektrodi. Ovaj način najnezgodniji je za korištenje i ne preporuča se početnicima.
 2. Start luka podizno – ili TIG LIFT način je ostvarenja električnog luka na sljedeći način. Nakon podešavanja radne struje korisnik osloni gorionik na keramičku mlaznicu i napravi direktni kratki kontakt između materijala i volfram elektrode nakon ostvarenja kontakta važno je brzo prekinuti kontakt i vratiti se u početni položaj. Sada je luk ostvaren i zavarivanje može početi Aparati sa LIFT funkcijom imaju nisku početnu struju, nakon dodira volfram elektrodom aparat osjeti pobudu i pušta radnu struju koju smo podesili. Niska početna struja radi razliku između tih kresača i TIG LIFTA. Radi niske početne struje volfram elektroda se ne lijepi za materijal kod uspostave luka .Ovaj način paljenja električnog luka savladava se relativno jednostavno. Saznaj više o ovim aparatima…
 3. Visokoferkventno paljenje luka- ili HF paljenje najjednostavniji je način paljenja luka jer nije potreban kontakt sa materijalom kojeg zavarujemo kako bi uspostavili luk. Pritiskom na tipku gorionika aparat visokom ferkvencijom uspostavlja luk između materijala i volfram elektrode.  Uspostavom luka počinje postupak zavarivanja.  Ovaj način najjednostavniji je za uporabu. Pitanje na koje si trebate odgovoriti u ovom polju je koje će Vaše potrebe za Tig zavarivanjem biti ? Ako ćete Tig koristiti povremeno za manje potrebe onda ćete posao odraditi sa LIFT paljenjem. Ukoliko imate veće potrebe za zavarivanjem i svakako uzmite HF paljenje radi uštede vremena i jednostavnije manipulacije. Kresavac izbjegavajte radi teške uspostave luka i čestih oštećenja volframa. Saznajte više o ovim aparatima…

Istosmjerno i izmjenično zavarivanje

Postoje dva načina TIG zavarivanja:

 • Istosmjerna struja (DC), koristi se za sve metale, osim za aluminij tanjih profila i legure magnezija. Pogledaj aparate
 • Izmjenična struja (AC) koja se koristi samo za legure aluminija i magnezija. Pogledaj aparate

 Pitanje na koje trebate odgovor u ovome polju je da li želite zavarivati aluminj ?
Ako je odgovor da trebate aparat sa AC strujom . Svi noviji aparati za zavarivanje sa AC strujom također imaju DC struju. Dakle, AC / DC TIG u tom slučaju je pravi izbor za Vas. Ako zavarivanje aluminija nije potrebno, tada će biti prikladan TIG aparat samo s istosmjernom DC strujom.

Propuštanje plina

Postoji dva načina propuštanja zaštitnog plina

 • Rukom (mehaničkim ventilom) – Najjednostavnije izvedbe TIG aparata imaju predviđeno spajanje plinskoga crijeva gorionika direktno na manometar, kod tog načina plin se pušta ručno otvaranjem ventila na vratu gorionika. Ovaj način prilično je nezgodan radi spajanja crijeva na bocu.
 • Pritiskom na tipku ( puštanje preko elektromagnetnog ventila) – Ovaj načn puno je jednostavniji za korištenje, plinsko crijevo sa manometra ulazi u stražnju stranu aparata i spaja se na elektromagnetni ventil kojim upravljamo pritiskom na tipku gorionika. Aparati sa eletromagnetnim ventilom obično imaju tvornički podešen početni plin i završni plin pa će plin početi teći prije nego aparat pusti struju na volfram elektrodu. Razlog za upotrebu početnog plina stoji u predpostavci da se u crijevu nalazi zrak pa je potreban početni plin da istjera zrak koji se nalazi u aparatu i crijevu gorionika. Razlog za upotrebu završnog plina stoji u tome da je kod završetka vara potrebno neko vrijeme da var prijeđe iz tekućeg u kruto stanje. Bez završnog plina dobili bi progorijeli završetak vara. Uz aparate koji imaju fiksno vrijeme početnog plina postoje i aparati koji imaju mogućnost podešavanja početnog plina i završnog plina u sekundama npr. 0-10 sekundi početni plin. Pogledaj aparate

Pitanje na koje si trebate odgovoriti u ovom polju je kolike potrebe za zavarivanjem imate i jesu li potrebne prednosti plinskog ventila? Ako su veće potrebe za  TIG zavarivanjem, tada svakako uzmite aparat sa elektromagnetnim ventilom radi uštede plina i vremena kod otvaranja/zatvaranja . Ako je TIG zavarivanje potrebno samo za povremene radove, tada bi ručni plinski ventil mogao biti sasvim primjeren.

Mogućnosti podešenja struje        

Ovisno o vašim potrebama potrebno je obratiti pažnju na sljedeće mogućnosti podešavanja struje:

 • Minimalna radna struja – jednostavniji aparati imaju mogućnost podešavanja samo radne struje kod tih aparata treba obratiti pažnju na minimalnu radnu struju pod kojom možemo zavarivati postoje aparati koji imaju regulaciju od 10A pa sa tim aparatom možemo računati kod zavarivanja tanjih materijala, a postoje i apatrati koji imaju minimalnu radnu struju 40A pa je kod tih aparata otežano zavarivanje npr. inox tanji od 2 mm.
 • Početna , radna i završna struja – profesionalniji aparati uz radnu struju imaju mogućnost podešavanja završne ili početne i završne struje. Početna i završna struja određuje se u sekundama. Na aparatu možete odrediti npr. početnu struju na 3 sekunde, radnu struju na 100 ampera, a završnu na 3 sekunde sa time ste dobili sljedeći proces. Nakon uspostave luka aparat 3 sekunde diže radnu struju od minimalne radne struje pa do 100 ampera, tada zavarujete sa radnom strujom 100 ampera, nakon što prekinete postupak zavarivanja pritiskom na gorionik luk se neće odmah prekinuti nego će spuštati zadane 3 sekunde sa 100 ampera na minimalnu radnu struju.

 

Pitanje na koje si trebate odgovoriti u ovom polju je dali Vam je potrebna podesiva početna i završna struja? Radna struja koristi se za laganiji početak varenja kod aluminija i tanjih limova. Uz pomoć početne struje možemo prekidanjem luka lakše kontrolirati taljenje materijala i izbjeći pregaranje. Puno veću važnost ima završna struja. Kod zavarivanja tanjih limova, aluminija ili kod zavarivanja gdje je estetika vara bitna, završna struja sprječava neuredan završetak vara. Kod prekida luka kod veće radne struje luk postaje nestabilan radi čega se događa da se na završetku vara u tekućem materijalu stvori rupa i završetak vara bude neuredan. Ukoliko aparat želite upotrebljavati za tanje materijale ili za zavarivanje aluminija svakako računajte sa aparatom koji ima mogućnost podešavanja završne struje. Ako zavarujete deblje stjenke od 2mm i deblje stjenke aluminij od 4mm i nije vam bitna estetika završnog vara tada će za Vas biti prikladan TIG aparat samo sa radnom strujom.

Pulsna struja

Tig aparati za zavarivanje koji imaju dodatnu funkciju pulsne struje koriste se za zavarivanje tankih limova. Pulsna struja su dvije struje koje podešavate npr. jednu struju stavite na 20 ampera, a drugu struju stavite na 40 ampera te kod zavarivanja te dvije struje konstantno će se izmjenjivati i omogućavati bolje hlađenje vara radi čega možemo lakše zavarivati tanje limove ili raditi tanje varove. Izmjenjivanje dviju struja sprečava progorijevanje materijala kod varenja i smanjuje deformaciju limova radi čega se TIG aparati sa pulsnom funkcijom koriste je za zavarivanje izuzetno tankih limova koji se ne smije puno grijati. Izmjena dviju stuja može se regulirati npr. možemo odrediti  koliko puta da se izmjena dogodi unutar sekunde želimo li da se izmjenjuje češće ili rjeđe to se naziva ferkvencija pulsa. Na taj način skraćujemo ili produžujemo vrijeme izmjene struja sa čime reguliramo grijanje materijala i brzinu zavarivanja.

Pitanje na koje si trebate odgovoriti želite zavarivati osjetljive predmete tanjih stjenki i tanke limove. Ako da onda svakako trebate aparat sa funkcijom pulsa.

Mogućnost priključenja nožnog upravljanja

Ukoliko se planirate baviti zavarivanjem sitnijih predmeta i zavarivanje će se odvijati u sjedećem položaju svakako razmislite o aparatu koji ima mogućnost priključenja upravljanja nožnom pedalom. Količinom pritiska na nožnu pedalu možemo određivati amperažu zavarivanja kod rada.

 Pitanje na koje si trebate odgovoriti u ovom polju je koliko ćete zavarivati na terenu, a koliko na radnom stolu.
 

Snaga TIG aparata za zavarivanje

Odabir snage ovisi o vašim potrebama, razlika u cijenama jednofaznih aparata prema snazi nije velika pa će možda bolji izbor uzeti aparat sa većom snagom kako bi ga bezbrižnije mogli koristiti.

Intermitencija ili radni ciklus

Radni ciklus aparata pokazatelj je koliko aparat može vremenski može raditi na određenoj struji. Radni ciklus definiran je kao vrijeme kada stroj može raditi na maksimalnoj snazi ​​pri temperaturi okoline od najčešće 40°C  tijekom 10-minutnog ciklusa. Radni ciklus izražava se u postocima. Dakle, 20% radnog ciklusa, maksimalno vrijeme rada je dvije minute, zatim osam minuta hlađenje.

Ako je radna struja niža radni ciklus se povećava.  Na specifikaciji aparata navedeni su maksimalni radni ciklus 100% struju radnog ciklusa. Pravu snagu aparata ne prikazuje maksimalna radna struja nego struja na 100% radnog ciklusa.

Kombinaciju TIG-MIG-MMA aparata možete pogledati ispod.

Ukoliko vam se sviđa podjelite ovaj članak!


Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"